Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Στον Σασμό, ο Παύλος εμφανίζεται στο σπίτι της οικογένειάς του λίγο πριν την κηδεία του Άγγελου και προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Ο Μαθιός θα βρεθεί στην πόρτα του για να τον απειλήσει και η Στέλλα θα συγκλονιστεί όταν συνειδητοποιήσει πόσο πολύ αγαπά την Αργυρώ ο Αστέρης.

Μέρα τη μέρα, στιγμή τη στιγμή, όλα αλλάζουν στην Άνω Ποριά, το χωριό που μέχρι πριν λίγες ημέρες βασίλευε η ηρεμία και τίποτα δεν προμήνυε τις αλλαγές αυτές στις ζωές των ηρώων. Τότε που ο γάμος της Βασιλικής και του Μαθιού ήταν στο επίκεντρο όλων και το μόνο τους μέλημα ήταν τα γλέντια και οι χοροί που θα ακολουθήσουν του μυστηρίου. Όμως, τελικά, η μέρα που έχει ξημερώσει είναι μαύρη.

Η σύλληψη της Καλλιόπης δεν γινόταν να μη συνταράξει τους κατοίκους, όμως κάποιοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το πόσο αληθινή υπήρξε η απολογία της. Την ίδια ώρα, ο Μαθιός επιστρέφει στο σπίτι ελεύθερος.

Σασμός Μαθιός

«Μαθιό, ήμουν σίγουρος πως δεν κρύβεσαι εσύ πίσω από αυτό το έγκλημα. Ήρθε η ώρα να δικαιωθείς και κυρίως να γυρίσεις στη γυναίκα που τόσο αγαπάς. Σε περιμέναμε και κυρίως εκείνη», του λέει διστακτικά ο Νικηφόρος, ενώ το βάρος της απολογίας τής Καλλιόπης δεν λέει να φύγει από πάνω τους. Λίγα χιλιόμετρα μακριά τους η μητέρα του, η γενναία καπετάνισσα, αρνείται να αποκαλύψει τον πραγματικό λόγο της δολοφονίας του Άγγελου. Αντώνης και Ντίνα έχουν βάλει τα δυνατά τους αλλά εκείνη κρατά το στόμα της ερμητικά κλειστό. Στο μεταξύ, η Στέλλα μεταφέρει τον Αστέρη στο νοσοκομείο και εκεί θα ανακαλύψει κάτι που θα τη συνταράξει.

Τα κομμάτια του παζλ δείχνουν να μπαίνουν στη σωστή σειρά και η πρώην του ανακαλύπτει με λύπη της πως η αγάπη εκείνου για την Αργυρώ είναι τόσο μεγάλη που τον οδήγησαν στο σημείο να της δώσει μόσχευμα για να της σώσει τη ζωή. Αυτή είναι και χαριστική βολή που την αναγκάζει να δει πως δεν έχει κανένα μέλλον δίπλα του.

Η ώρα της εκδίκησης στον Σασμό έχει φτάσει

Η γιαγιά ετοιμάζει την υποδοχή του Παύλου στο σπίτι, ενώ η Μαρίνα και η Αργυρώ ανησυχούν ότι η γιαγιά τα έχει χαμένα. «Γιαγιά μου, τι λες; Μήπως έχεις δει κάποιο όνειρο που σε έχει ταράξει; Ο θείος Παύλος δεν ζει. Όλοι ξέρουμε ότι πνίγηκε πριν χρόνια στη θάλασσα. Πώς είναι δυνατόν να εμφανιστεί μπροστά μας και μάλιστα στο σπίτι μας;», της λέει με καλοσύνη η Αργυρώ κοιτάζοντας τη μητέρα της. Οι δύο γυναίκες λίγο αργότερα θα συμφωνήσουν πως η γιαγιά Ειρήνη, μετά τον θάνατο του Άγγελου, αρνείται να δεχτεί ότι οι δικοί της άνθρωποι φεύγουν ένας-ένας από το πλευρό της.

Για μια ακόμη φορά υπάρχει αναστάτωση στην ζωή των Βρουλάκηδων. Όμως και ο παπα-Μιχάλης δείχνει να μην είναι καλά από τη στιγμή που έχει δει μπροστά του τον Παύλο και ξέρει πως δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τον αποτρέψει να αποκαλυφθεί. Απλά κοιτάζει ψηλά και λέει: «Κύριέ μου, βοήθησέ μας να μη δούμε τα χειρότερα που στέκονται ήδη στην πόρτα μας. Διαφορετικά, δεν θα σταθεί όρθιο ούτε κλαρί από το μίσος που έχουν». Το μυαλό του κατακλύζουν αναμνήσεις.

Για τον Παύλο πάντως, το να κάνει την εμφάνισή του είναι μονόδρομος. Αφού έχει γυαλίσει καλά το όπλο του και είναι έτοιμος να παίξει ακόμα και τη ζωή του κορόνα - γράμματα, πηγαίνει στο σπίτι των Σταματάκηδων για να τους ανακοινώσει και επίσημα πως η ώρα της εκδίκησης έχει φτάσει. «Τι θες εσύ στο κατώφλι μου;», τον ρωτά ο Μαθιός σαν τον βλέπει μπροστά του.

Σασμός Παύλος Βρουλάκης

«Ήθελα να ξέρεις, Σταματάκη, πως επέστρεψα στο χωριό και πως το αίμα της οικογένειάς μου που χύσατε θα σας επιστραφεί διπλά. Ήρθε η ώρα». Ο μεγάλος γιος της Καλλιόπης τού αποκαλύπτει πως δεν έχει λόγο να φοβάται και ότι δεν θα τον σταματήσει αν ανοίξει τη βεντέτα μεταξύ των οικογενειών τους.

Η επιστροφή του Παύλου

Ξαφνικά, η πόρτα ανοίγει και ο Παύλος μπαίνει μέσα με ένα αινιγματικό χαμόγελο καρφωμένο στα χείλη. Η χαρά τους είναι μεγάλη αλλά το πένθος που έχουν για τον Άγγελο τούς συγκρατεί. Οι Βρουλάκηδες του ανοίγουν το σπίτι και τις καρδιές τους. Η συγκίνηση είναι διάχυτη και όλοι χώνονται στην αγκαλιά του, ενώ δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα χαράς που τρέχουν ακατάπαυστα στα μάγουλά τους. Παράλληλα, η Στέλλα προσπαθεί να μάθει από τη Βασιλική λεπτομέρειες για το χειρουργείο που έκανε η Αργυρώ, γιατί υποψιάζεται πως σχετίζεται με την κατάσταση της υγείας του Αστέρη.

«Δεν ξέρω πολλά, Στέλλα μου, δεν θέλω να σε γελάσω. Η Αργυρώ δεν μου είχε πει πολλά, δεν μοιραζόταν λεπτομέρειες αλλά ούτε και ο Μαθιός μού είχε πει κάτι παραπάνω από τις κουβέντες που είχε κάνει με τον αδελφό του. Σημασία έχει που η κοπέλα τώρα είναι καλά, έτσι δεν είναι;». Η Στέλλα δεν της λέει πολλές λεπτομέρειες. Και όσο εκείνη πλάθει σενάρια στο μυαλό της, ο Αστέρης δεν μπορεί να ησυχάσει στην ιδέα ότι η μάνα του είναι φόνισσα. Μιλάει λοιπόν με τον αδελφό του και του ανακοινώνει τα εξής:

«Δεν το πιστεύω ότι το έκανε αυτό η ίδια μας η μάνα. Δεν της έφτανε το κακό που προκλήθηκε μεταξύ των οικογενειών μας, το αίμα που χύθηκε; Και τι της έφταιγε ο Αγγελος; Στην τελική ήρθε να πάρει αυτά που του αναλογούσαν. Δεν είμαι διατεθειμένος να τη βοηθήσω. Λυπάμαι που είναι μάνα μου». Ο Μαθιός του τονίζει ότι πρέπει να τη στηρίξουν όπως το έχει κάνει και εκείνη τόσα χρόνια, αλλά ο Αστέρης του θυμίζει όμως πως εκείνοι δεν σκότωσαν.

Η εξομολόγηση του Αστέρη

Ο Αστέρης λυγίζει και εξομολογείται στη Βασιλική όλο του τον πόνο για την Αργυρώ. «Την αγαπώ και δεν θα πάψω ποτέ να το κάνω. Εγώ την έσωσα και θα το έκανα χίλιες φορές αν χρειαζόταν. Βασιλική, θα έκανα τα πάντα για να σιγουρευτώ πως η Αργυρώ είναι καλά και ευτυχισμένη. Πήγα και έκανα εξετάσεις για να σιγουρευτώ πως ήμουν συμβατός δότης και έκανα τη μεταμόσχευση, ούτε για ένα λεπτό δεν σκέφτηκα να κάνω πίσω. Έστω κι αν δεν θέλει να με βλέπει μπροστά της, χαίρομαι που μοιραζόμαστε κάτι. Είναι σαν να είναι πάντα κοντά μου», της ομολογεί και τα μάτια του πλημμυρίζουν με δάκρυα.

Η πίεση της εισαγγελέως οδηγεί την Καλλιόπη σε αποκαλύψεις, ενώ η μεγαλύτερη ανατροπή είναι η ίδια η ταυτότητα της γυναίκας που καλείται να ασκήσει δίωξη στην Καλλιόπη και αυτή είναι η Αιμιλία Ξενάκη, η πρώην σύζυγος του Παύλου Βρουλάκη. Στο μεταξύ η Στέλλα δεν έχει σταματήσει να ρωτάει για το αν συνδέεται η υγεία του Αστέρη με το χειρουργείο που έκανε η Αργυρώ πριν λίγο καιρό και ο Μαθιός επιβεβαιώνει τις υποψίες της.

«Ναι, ο αδελφός μου την έσωσε. Καταλαβαίνεις λοιπόν την αγάπη που της έχει!», της απαντά, τονίζοντάς της όμως να μην κάνει σχετική κουβέντα σε κανέναν. Η Στέλλα μένει έκπληκτη! Το αν θα μιλήσει όμως σε κανέναν η Στέλλα για τη μεταμόσχευση νεφρού του Αστέρη, είναι το λιγότερο που απασχολεί τον Μαθιό. Η παρουσία του Παύλου λίγη ώρα πριν στο σπίτι του, είναι κάτι που τριγυρνάει στο μυαλό του και δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Φτάνει στο σπίτι της Μαρίνας και έρχεται αντιμέτωπος με τον Σταύρο και τον Παύλο. Οι απειλές που ανταλλάσσουν προμηνύουν νέο κύκλο αίματος.

Η Αργυρώ συγκρούεται με τη Στέλλα για την υπεράσπιση της Καλλιόπης. «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι που συνεχίζεις να υπερασπίζεσαι αυτή την οικογένεια. Και μόνο προς σεβασμό για τον Άγγελο που ήσουν ένα διάστημα μαζί του, δεν θα έπρεπε να το κάνεις». Τα λόγια της Αιμιλίας προβληματίζουν τον Αντώνη, ο οποίος δεν διστάζει να ζητήσει βοήθεια από την Καλλιόπη, προκειμένου να συλλάβει τον πραγματικό δολοφόνο του Άγγελου.

Η ένταση μεταξύ των δύο οικογενειών θυμίζει καζάνι που σιγοβράζει, γι’ αυτό και ο παπα-Μιχάλης ζητά από τον Παύλο να μην εκδικηθεί τον φόνο του Άγγελου. Η Μαρίνα προβληματίζεται για το πώς θα παρουσιάσει στον Παύλο τη σχέση της με τον Αντώνη, την ίδια στιγμή που η Βασιλική αγωνιά για τυχόν αντίποινα των Βρουλάκηδων στην οικογένειά της.

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Σασμός: Ο Αστέρης αιφνιδιάζει για άλλη μια φορά την Αργυρώ - Η αποκάλυψη που θα την εξοργίσει

Σασμός: «Αποκλείω να μην είναι μαζί...» - Ο Μιχάλης Αεράκης αποκαλύπτει για το μέλλον του πιο πολυσυζητημένου ζευγαριού της σειράς