Το μουσικό πάρτι της Ευρώπης, η Eurovision, αρχίζει με τους ημιτελικούς στις 9 και στις 11 Μαΐου, ενώ ο τελικός που θα διεξαχθεί στο Λίβερπουλ με το σύνθημα «United by Music», καθώς η νικήτρια χώρα Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο, θα μεταδοθεί στις 13 Μαΐου.

Από την Γιάννα Παπανικολάου

Η χώρα που τον Μάιο του 2022 κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision ήταν η Ουκρανία με το συγκρότημα Kalush Orchestra και το τραγούδι «Stefania», αλλά λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί εκεί, αποφασίστηκε μετά από πολλές προτάσεις που δέχτηκε η EBU, ο μουσικός διαγωνισμός να γίνει τελικά στο Λίβερπουλ. Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή θα είναι η ένατη φορά που η Βρετανία θα αναλάβει τη Eurovision και η πέμπτη που φιλοξενεί τον διαγωνισμό αντί για τη χώρα που κέρδισε την προηγούμενη χρονιά.

Eurovision: Αρχίζει η γιορτή της μουσικής

Στη μουσική γιορτή που θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς στις 9 και 11 Μαΐου και τον τελικό στις 13 Μαΐου 2023, θα συμμετάσχουν τριάντα επτά χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα με τον Βίκτωρ Βερνίκο και το τραγούδι «What they say» και η Κύπρος με τον Ανδρέα Λάμπρου και το «Break a broken heart». Η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο δεν θα συμμετάσχουν, κυρίως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Στο τιμόνι της παρουσίασης του μουσικού διαγωνισμού θα βρίσκονται η τραγουδίστρια Αλέσα Ντίξον, η ηθοποιός Χάνα Γουάντινγκχεμ και η Ουκρανή τραγουδίστρια Γιούλια Σάνινα, όμως το βράδυ του τελικού στο πλευρό των τριών γυναικών θα βρίσκεται και ο παρουσιαστής Γκρέιαμ Νόρτον. Στην Ελλάδα την εκφώνηση της Eurovision μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ θα αναλάβουν οι Μαρία Κοζάκου και Τζένη Μελιτά, ενώ το 12άρι της χώρας μας θα πει ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Το κόστος της παραγωγής θα αγγίξει τα 16,2 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 4.000.000 ευρώ θα τα διαθέσει η πόλη του Λίβερπουλ και τα υπόλοιπα το BBC, η EBU και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέλος, η EBU ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας, καθώς τα αποτελέσματα των ημιτελικών θα καθορίζονται αποκλειστικά από το τηλεοπτικό κοινό, ενώ τα αποτελέσματα του τελικού θα καθορίζονται από την επιτροπή και από την τηλεψηφοφορία. Οι θεατές στις χώρες οι οποίες δεν συμμετέχουν θα μπορούν να ψηφίσουν online και οι ψήφοι τους θα παρουσιαστούν σαν «υπόλοιπος κόσμος».

Η εντυπωσιακή σκηνή της Eurovision

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο στάδιο Liverpool Arena με χωρητικότητα 11.000 θέσεις, και που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις όπως τα MTV. Ο σχεδιασμός της σκηνής έγινε από τον σκηνογράφο Χούλιο Χιμέδε και βασίστηκε στις «αρχές της συντροφικότητας, του εορτασμού και της κοινότητας», αντλώντας έμπνευση από μια μεγάλη αγκαλιά. Η σκηνή έχει πλάτος 450 τετραγωνικά μέτρα, με 220 τετραγωνικά μέτρα ανεξάρτητα περιστρεφόμενων οθονών LED, πάνω από 700 πλακάκια δαπέδου LED και περισσότερα από 1500 μέτρα φώτα LED.

Οι καλλιτέχνες... που επιστρέφουν!

Μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στον διαγωνισμό φέτος θα συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι που είχαν λάβει μέρος και στο παρελθόν εκπροσωπώντας τη χώρα τους: Ο Μάρκο Μενγκόνι που είχε εκπροσωπήσει την Ιταλία το 2013 και η Μόνικα Λινκιτέ που είχε εκπροσωπήσει τη Λιθουανία το 2015.

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

«Κατέληξα σε νοσοκομείο με ενδοφλέβια και πυρετό 40,8!» - O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση του Καπουτζίδη να μην την παρουσιάσει ξανά Eurovision

Eurovision 2023: Οι τρεις χώρες που δεν θα συμμετέχουν - Τι συνέβη

TAGS