Από Πέννυ Μαστοράκου

Πολλές είναι οι σειρές που άφησαν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση και το κοινό τι αγάπησε και τις θυμάται μέχρι σήμερα, για τις οποίες υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζαμε και τα μαθαίνουμε πολύ καιρό μετά, όταν πια δεν προβάλλονται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες (δείτε εδώ την σκηνή που προβλήθηκε μόνο μία φορά από τα Εγκλήματα!).

Μία από αυτές είναι και η σειρά που άφησε εποχή, «Της Ελλάδος τα παιδιά» η οποία έκανε πρεμιέρα το μακρινό 1993, οριακά δηλαδή είκοσι χρόνια πριν, και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Ένας εκ των πρωταγωνιστών λοιπόν, ο Γιάννης Σαββιδάκης είχε μιλήσει στο «Πάμε Δανάη» και αποκάλυψε μάλιστα τον λόγο που η σειρά δε συνεχίστηκε παρά την επιτυχία της.

Η αποκάλυψη για το «Της Ελλάδος τα παιδιά»

«Δεν ξέρω γιατί διακόπηκε η σειρά. Ο Γιάννης ήθελε να κάνει κάτι άλλο. Το “Εκείνες και εγώ” μάλλον. Ήταν θέμα παραγωγής και Γιάννη Μπέζου. Θα έπρεπε να είχε συνεχιστεί η σειρά. Ήταν σαν να ξεκινούσαν τα “Φιλαράκια” και να σταματούσαν τη δεύτερη σεζόν. Πιστεύω ότι η σειρά θα μπορούσε να έχει το εκτόπισμα που έχουν τα “Φιλαράκια”. Όχι παγκοσμίως».

«Από τη σειρά θυμάμαι ότι τα γυρίσματα ήταν ένα χάος. Υπηρετούσα τότε στο ναυτικό. Με βοηθούσε ο διοικητής μου για τα γυρίσματα, μου έδινε κάποιες άδειες, γιατί έβλεπε ότι υπάρχει μια καριέρα. Ήμουν κομμάτια. Πήγαινα και κοιμόμουν στους θαλάμους με τα κρεβάτια που φαίνονται στη σειρά» ανέφερε για εκείνη την περίοδο.

Η πλοκή της σειράς

Στο φανταστικό Γραφείο Ενημέρωσης Αέρος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ,κάπου στην Αθήνα,, υπηρετούν τρεις σμηνίτες, ο φέρελπις τραγουδιστής Τζιοβάννι Ντάλας, ο δημοσιογράφος με φιλοδοξίες διανοούμενου Δημοσθένης (Δήμος) Πλαπούτας και ο λαϊκής νοοτροπίας σκηνοθέτης Γεώργιος (Γιώργος) Βλάχος.

Στην αρχή της σειράς αναλαμβάνει διοικητής του Γραφείου ο ματαιόδοξος, εγωιστής και αρχομανής αλλά ενίοτε αφελής και ευθυνόφοβος Σμήναρχος Επαμεινώνδας Κάκκαλος. Οι πρωταγωνιστές σμηνίτες κατόρθωσαν να μετατεθούν στο συγκεκριμένο γραφείο μέσω υψηλά ιστάμενων στρατιωτικών και πολιτικών προσώπων που γνώριζαν, καθώς τυπικά το Γραφείο Ενημέρωσης Αέρος είναι υπεύθυνο για την τηλεοπτική και κινηματογραφική κάλυψη των δραστηριοτήτων της Αεροπορίας αλλά ουσιαστικά είναι μια σχεδόν άχρηστη υπηρεσία με πολύ χαλαρές, σχεδόν ανύπαρκτες, συνθήκες στρατιωτικής πειθαρχίας.

Ιδιαιτέρα γραμματέας του Διοικητή είναι επί πολλά χρόνια η Ελισάβετ Κεραντάρη Μαυροδυοβουνιώτη (Μπουμπού), μια μεσήλικη δημόσια υπάλληλος που ανήκει στο πολιτικό προσωπικό της Αεροπορίας. Η Μπουμπού με τον ευερέθιστο και φιλάρεσκο χαρακτήρα της ανακατεύεται στις ιδιωτικές και δημόσιες υποθέσεις όλων των μελών του Γραφείου, ερχόμενη συχνά σε κόντρα με τον Κάκκαλο και υποστηρίζοντας τους σμηνίτες, οι οποίοι την αγαπούν ιδιαίτερα.

Δεξί χέρι του Κάκκαλου είναι ο Επισμηνίας Χαράλαμπος Καραβανέας, ένας απλοϊκός υπαξιωματικός με καλόκαρδο χαρακτήρα αλλά πιστός στην στρατιωτική ιεραρχία και ιδιαίτερα αφελής που πέφτει συχνά θύμα απάτης και κοροϊδίας από τους σμηνίτες και τον σμήναρχο χωρίς να το αντιληφθεί.

Στο δυναμικό του Γραφείου ανήκει και ο σμηνίτης Τρύφων Σπιουνέας, επονομαζόμενος Χλαπάτσας, ο οποίος διαθέτει έναν ιδιαίτερα μισανθρωπικό και εγωιστικό χαρακτήρα και είναι έτοιμος πάντα να προδώσει τους πάντες στους πάντες για να έχει προσωπικό όφελος, συχνά εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των υπολοίπων και τις περιστάσεις για να κερδοσκοπήσει, ενώ είναι ιδιαίτερα δουλοπρεπής προς τους ανωτέρους του.

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια - Τι απέγινε η επιβλητική βίλα της Ντάλιας από το Παρά Πέντε

Κωνσταντίνου & Ελένης: Το επεισόδιο "φάντασμα" - Έχει παίξει μόνο μια φορά ο ΑΝΤ1