Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Ο Στάθης Μαντζώρος, ο αγαπημένος καφετζής από την επιτυχημένη σειρά του ALPHA, «Σασμός» (δείτε εδώ την τεράστια απήχηση που είχε στο Twitter το πρώτο επεισόδιο), μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Happy Day για τη συμμετοχή του στο σίριαλ καθώς και για το πρόβλημα που αντιμετώπισε το ένα από τα δύο του παιδιά λίγο καιρό αφού γεννήθηκε.

Η αποκάλυψη του Στάθη Μαντζώρου για το πρόβλημα υγείας του παιδιού του

«Έγινα πατέρας στα 38. Το πήρα μεγάλος απόφαση. Έχω δύο παιδιά, αγόρια και τα δύο, 9 και 6 ετών. Στο πρώτο παιδί, στον Γιάννο, υπήρχε το άγχος γιατί ήταν όλα άγνωστα. Έγινα και αγχωτικός και υπερπροστατευτικός. Όταν γεννήθηκε ο Αλέξανδρος τα πράγματα ισορρόπησαν.

Όταν ο πρώτος γιος μου ήταν μικρός, νομίζω δύο ετών, έπαθε εγκολεασμό και το παιδάκι ήταν σχεδόν αναίσθητο. Μέχρι να τον πάω στο Παίδων – να είναι καλά οι γιατροί εκεί που τον βοήθησαν και επανήλθε – ζορίστηκα πάρα πολύ. Τέλος καλό, όλα καλά. Αυτή ήταν μια έντονη εμπειρία, δυσκολεύτηκα, έκανα προσευχές, δεν μπορείς να καταλάβεις τι πέρασα εκείνη την ημέρα.

Το έντερο του παιδιού επανήλθε μόνο του. Πιστεύω στον Θεό, είναι κάτι που το θέλω στη ζωή μου», είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Μαντζώρος.

Τι είναι ο εγκολεασμός από τον οποίο έπασχε το παιδί του Μαντζώρου

Εγκολεασμός καλείται η ενσφήνωση τμήματος του εντέρου στο κατά συνέχεια αμέσως επόμενό του, δηλαδή η αναδίπλωση του εντέρου μέσα στον ίδιο του τον αυλό. Ο εγκολεασμός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία κοιλιακού πόνου, μετά τη δυσκοιλιότητα, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο εγκολεασμός είναι συχνή αιτία της οξείας απόφραξης του λεπτού εντέρου. Στο 75% των περιπτώσεων συναντάται πριν την ηλικία των 2 ετών.

Ο εγκολεασμός ταξινομείται ανάλογα με την συμπτωματολογία σε μόνιμο (80%) και παροδικό (20%). Ανάλογα με την αιτία σε ιδιοπαθή (95% των εγκολεασμών) η οποία σχετίζεται με ιογενή λοίμωξη αναπνευστικού-γαστρεντερικού και αφορά κατά το 95% την ειλεοκολική περιοχή και σε Pathologic Lead Point (5% των εγκολεασμών). Σε αυτή την κατηγορία μια παθολογική οντότητα, όπως π.χ. απόφυση Meckel, εντερικός διπλασιασμός, ή κάποια ασθένεια που διαταράσσει την κινητικότητα του εντέρου, όπως π.χ. πορφύρα Henoch-Schonlein, κυστική ίνωση κ.α. είναι η αιτία του εγκολεασμού.

Ανάλογα με την ανατομική θέση, πιο συχνός είναι ο ειλεοκολικός (80%).

Η παρουσία δύο κλινικών συμπτωμάτων (κοιλιακό άλγος και έμετος) και δύο κλασσικών ευρημάτων (κοιλιακή μάζα + αιμορραγία από το ορθό) εγκολεασμού θέτουν τη διάγνωση!

Το πιο συχνό (85%) είναι η έναρξη έντονου, κωλικοειδούς άλγους που κάνει το παιδί να φέρνει τα πόδια στην κοιλιά διάρκειας λίγων λεπτών. Ωστόσο, η απουσία πόνου δεν αποκλείει τον εγκολεασμό (σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αργήσει η διάγνωση). Ο εμετός είναι το δεύτερο πιο συχνό σύμπτωμα του εγκολεασμού (η απουσία του δεν αποκλείει την διάγνωση) και συμβαίνει συνήθως στα μικρότερα παιδιά.

Η διάγνωση τίθεται συνήθως μέσα σε 24 ώρες. Θερμοκρασία και εργαστηριακά ευρήματα συνοδεύουν την κλινική εικόνα του σοκ και της υπογκαιμίας. Η αιμορραγία είναι χαρακτηριστική, παρουσιάζει δε σύστασης βλεννώδης, σαν ζελέ σταφίδας (currant jelly). Η απουσία ψηλαφητής μάζας ή αιμορραγίας δεν αποκλείει την ύπαρξη εγκολεασμού.

Η διάγνωση εγκολεασμού γίνεται με τον υπέρηχο (100% ακρίβεια). Ο ρόλος του δεν είναι μόνο να διαγνώσει ή να αποκλείσει ένα εγκολεασμό, αλλά επίσης να μελετήσει την εξέλιξη του ή την παρουσία νέκρωσης στο εντερικό τοίχωμα.

Η αντιμετώπιση του εγκολεασμού περιλαμβάνει την ακτινολογική ανάταξη (υδροστατική-υγρό, πνευματική-αέρα) και την χειρουργική ανάταξη (εκτομή, αντιμετώπιση της διάτρησης) με λαπαροτομία ή λαπαροσκόπηση.

Αν ο εγκολεασμός δεν μειωθεί, τότε μπορεί να επαναληφθεί ο υποκλυσμός. Στο 60% των ασθενών που δεν εμφανίζεται μείωση, με την δεύτερη προσπάθεια ο εγκολεασμός μειώνεται. Το άλλο 40% οδηγείται στο χειρουργείο. Το ποσοστό υποτροπής μετά από επιτυχημένη μείωση του εγκολεασμού είναι 5%.

Πηγή: paidiatriko.gr

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Σασμός - αποκλειστικό: Δεν ήταν ένας αλλά δύο! Οι πραγματικοί φονιάδες του Άγγελου

Καμία σχέση με τη Βασιλική του Σασμού - Αυτή είναι η κούκλα σύζυγος του Δημήτρη Λάλου