Από TV24 Team

Το θεατρικό κοινό τον αποθέωνε χρόνια τώρα και το τηλεοπτικό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την περασμένη σεζόν το εύρος του ταλέντου του. Υπάρχει λόγος, κυρίες και κύριοι, που ο Μιχάλης Αεράκης δέχτηκε να παίξει τον ρόλο του παπα-Μιχάλη στον «Σασμό» (δείτε εδώ τι θα συμβεί στο αποψινό επεισόδιο) και παρακάτω τον εξηγεί αναλυτικά. Εξηγεί ακόμα και τη σχέση του με τον Παύλο Βρουλάκη.

Από την Κατερίνα Παπαγιαννοπούλου

Απόσπασμα από την συνέντευξη του Μιχάλη Αεράκη στο Tv24

Εχω την αίσθηση πως μέσα από τον ρόλο τού παπά έχετε δημιουργήσει ένα πρότυπο.

«Μη σας κάνει εντύπωση. Οσο δυσκολεύουν τα πράγματα στην κοινωνία γενικότερα, τόσο ο κόσμος έχει ανάγκη να πιαστεί από κάπου. Επειδή λοιπόν έχει χιλιοπροδωθεί από την πολιτική ελπίδα που καλλιεργούν οι πολιτικοί τού τόπου και έχει μπουχτίσει, προσπαθεί να βρει ένα αποκούμπι στη θρησκεία. Το πρόσωπο του παπα-Μιχάλη, ο οποίος είναι ένα σεβάσμιο αλλά διαφορετικό πρόσωπο, ως προς αυτά που έχουν δει τόσα χρόνια οι πιστοί της χώρας, έχει αγαπηθεί πολύ. Εχει χιούμορ, κατανόηση και πάντα ακούει τους πιστούς του. Πέρα από αυτό, οι καιροί που διανύουμε δεν ευνοούν τις αληθινές σχέσεις. Εχουν πλαστικοποιηθεί τα πάντα. Και όπου ο κόσμος δει ένα ψήγμα αλήθειας, έχει ανάγκη να το αγκαλιάσει».

Εκεί οφείλεται και η επιτυχία της σειράς; Στο ότι όλοι οι ηθοποιοί έχουν καταθέσει την αλήθεια τους;

«Πιστεύω πως ναι. Οταν έχεις καλούς ηθοποιούς -δεν το λέω για να ευλογήσω τα γένια μου- και ένα κείμενο αδύνατο, μπορεί αυτό να μετατραπεί σε κάτι μεγάλο. Και το αντίθετο όμως μπορεί να συμβεί. Να έχεις δυνατό κείμενο αλλά οι ηθοποιοί που έχεις για να υποδυθούν τους χαρακτήρες να το μικρύνουν σε αξία. Κακά τα ψέματα, όταν κάνεις μια επιτυχία, οφείλεται σε ένα θέμα και στην προκειμένη οφείλεται στη βεντέτα μεταξύ δύο οικογενειών. Στην προκειμένη ο σασμός είναι ένα θέμα και αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο την Κρήτη, ο στόχος του Σπύρου Πετρουλάκη και όλης της σεναριακής ομάδας είναι να προβάλλουμε πως μετά από ένα σκοτάδι, θα οδηγηθούμε στο φως. Το φως είναι ο σασμός. Είναι η συμφιλίωση».

Πάντως ο παπάς μας νομίζω πως δεν περνάει καλά το τελευταίο διάστημα στην Ανω Ποριά.

«Η αποστολή του παπά είναι να κρατάει ισορροπίες στο ποίμνιό του. Είναι ένας άνθρωπος βγαλμένος από τα σπλάχνα αυτής της κοινωνίας. Μέσα από το ιερό μυστήριο της εξομολόγησης γνωρίζει τα πάντα. Αρα ο ρόλος τού ήρωά μου δεν είναι να κουτσομπολέψει στο καφενείο τα πάθη και τα μίση αλλά να σηκώσει τα βάρη, τα οποία είναι πολλά, γιατί είναι ένα χωριό που κρύβει μυστικά. Οπως και να έχει, χαίρομαι που υποδύομαι αυτόν τον ρόλο γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Ο παππούς μου ήταν παπάς στα Ανώγεια της Κρήτης και από μικρός ήμουν στα πόδια του, στην εκκλησία. Εχω δει τον παππού μου να συμμετέχει σε σασμούς, άρα είναι κομμάτι των δικών μου βιωμάτων και γι’ αυτόν τον λόγο αντλώ υποκριτικά στοιχεία μέσα από τις μνήμες μου. O παπάς είναι πολυεπίπεδος ρόλος και δύσκολος».

Μεγάλο βάρος η εξομολόγηση του Μανόλη.

Σασμός

«Ο ήρωάς μου έχει κλονιστεί. Οχι μόνο δεν περίμενε να ακούσει ότι ο Μαθιός σκότωσε τον Στεφανή, αλλά ούτε καν το υποψιαζόταν. Σίγουρα δεν θα μιλήσει σε κανένα για το μυστικό αυτό, αλλά κάποιες νύξεις γίνονται προς τον θύτη».

Θα τον δούμε να πηγαίνει στο μοναστήρι...

«Σύντομα όμως θα γυρίσει. Θα απομονωθεί, θα ηρεμήσει και θα επιστρέψει ξανά στο έργο του. Δεν θα με πεθάνουν πάντως... (γέλια). Μεταξύ σοβαρού και αστείου, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων είπα στον Δημήτρη Λάλο που υποδύεται τον Μαθιό, πως και όλους να τους σκοτώσεις, τον παπά δεν θα τον πειράξεις».

Ο Παύλος Βρουλάκης τον προσφωνεί με το μικρό του όνομα.

«Μα, είναι φίλοι από μικρά παιδιά. Ο παπάς γνώριζε ότι ο Παύλος τόσα χρόνια ζούσε και είχαν επικοινωνία. Μάλιστα, μαζί σκηνοθέτησαν τον θάνατό του. Ο ήρωάς μου έπεισε τον Παύλο πως πρέπει να φύγει από το χωριό γιατί θα είναι το επόμενο θύμα στη βεντέτα που είχε ξεκινήσει».

Το παιδί του Παύλου ζει;

«Αυτά είναι θέματα δραματουργικής επεξεργασίας που κανείς δεν γνωρίζει».

Θα μπορούσε πάντως όπως σκηνοθέτησαν τον δικό του θάνατο, να σκηνοθετήσουν και του γιου του.

«Πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η προσωπική ιστορία του Παύλου».

Συχνά όμως τον παρακαλεί να φύγει από το χωριό.

«Δεν ξέρω αν θα το καταφέρει. Βλέπει ότι κοχλάζει ο φίλος του και φοβάται την έκρηξη, γι’ αυτό τον παρακινεί. Θέλει να προστατέψει τόσο εκείνον όσο και το ίδιο το χωριό».

Ο παπα-Μιχάλης έχει μυστικά που θα έρθουν στο φως;

«Φυσικά και θα σας εκπλήξουν αυτά που θα μάθετε! Οι ανατροπές είναι πολλές και η συνέχεια θα είναι πολύ δυνατή. Εκτιμώ πως το ενδιαφέρον του κόσμου και η τιμή που μας κάνει να μας φιλοξενεί κάθε βράδυ στο σπίτι του, θα συνεχιστεί».

Κάτι ευχάριστο θα συμβεί σε αυτή τη σειρά; Εκτός από κηδείες, ο ήρωάς σας θα τελέσει κανένα γάμο;

«Θέλω να πιστεύω πως κάτι θα γίνει. Ηδη βλέπουμε νέες συνθέσεις, δηλαδή νέα ζευγάρια. Θα υπάρξει αυτό που λέμε happy end».

Περισσότερα στο νέο τεύχος του Tv24 που κυκλοφορεί

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Σασμός: «Τίμιο μπάτσελορ με την πεθερούλα» - Ξετρελάθηκαν οι χρήστες του twitter με τη συνάντηση Καλλιόπης και Βασιλικής πριν τον γάμο

«Ο πατέρας μου δεν μου μιλούσε!» - Οι επιπτώσεις που υπέστη ο Μιχάλης Αεράκης για χάρη της υποκριτικής