Από TV24 Team

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, μέσα από τον ρόλο του Μήτσου Μυράτ που θα υποδυθεί φέτος στη σειρά «Φλόγα και άνεμος» της ΕΡΤ1, θα μας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, ενώ αυτό το καλοκαίρι είναι ο Αργκάν του Μολιέρου. Ο ηθοποιός μιλά στο Tivi Σίριαλ που κυκλοφορεί για την επιστροφή του στο... παρελθόν και όλα όσα θα δούμε τη νέα σεζόν (δείτε εδώ φωτογραφίες από τα γυρίσματα της σειράς).

Από την Κατερίνα Παπαγιαννοπούλου

Οι αποκαλύψεις του Θανάση Τσαλταμπάση για τη σειρά «Φλόγα και Άνεμος»

Μοιάζει το θέατρο να είναι για εσάς ζωτικής σημασίας. Είναι έτσι;

«Η αλήθεια είναι ότι το θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Το έχω ανάγκη σχεδόν όπως την τροφή και το νερό».

Έχετε πει ότι το να ζείτε πολλές ζωές μέσα από τους ρόλους σας, σας δίνει το δικαίωμα να παραμένετε παιδί. Ισχύει ακόμα αυτό, παρά τα δεινά που έχει υποστεί το θέατρο;

«Φυσικά και ισχύει. Πιστεύω ότι τα δεινά λάβωσαν το περίβλημα του θεάτρου και όχι την ουσία του. Αλλωστε, ποια εποχή το θέατρο περνούσε καλά;».

Το κοινό ανταποκρίνεται περισσότερο μετά το κλείσιμο των αιθουσών λόγω πανδημίας;

«Σίγουρα υπάρχει μια αντικειμενική αύξηση της προσέλευσης του κόσμου στο θέατρο. Η πορεία και η ιστορία θα δείξει αν αυτό είναι πρόσκαιρο ή όχι. Αυτό που όντως παρατηρώ και νιώθω είναι μια πραγματική ανάγκη για ουσιαστική ψυχαγωγία. Και από τη μεριά των θεατών αλλά και από τη μεριά των καλλιτεχνών να την προσφέρουν».

Φέτος είστε σε περιοδεία με ένα αγαπημένο έργο, το «Κατά φαντασίαν ασθενής»!

«Τριακόσια πενήντα χρόνια μετά, απίστευτο το πόσο διαχρονικό μπορεί να είναι ένα έργο. Και αυτό το λέω με την εμπειρία της χειμερινής σεζόν, μιας και κάναμε αρκετές παραστάσεις με τον “Ασθενή” μας και η ανταπόκριση ήταν τεράστια».

Ο ήρωάς σας, ο Αργκάν, θα λέγατε πως είναι πάντα επίκαιρος; Και επίσης... η χώρα μας, μετά την πανδημία, πλήττεται από τέτοιους ήρωες;

«Από τη στιγμή που το ίδιο το έργο είναι επίκαιρο, δεν θα μπορούσε να μην είναι επίκαιρος ο πρωταγωνιστής του, ο Αργκάν. Πόσω μάλλον σήμερα, που μετά από δύο χρόνια παγκόσμιας πανδημίας οι “κατά φαντασίαν ασθενείς” είναι πολλοί. Ποιος άλλωστε δεν έχει πιάσει τον εαυτό του να νιώθει λίγο περίεργα και να μπαίνει στο internet να δει τι μπορεί να έχει η υγεία του;».

Φλόγα και Άνεμος Θανάσης Τσαλταμπάσης

Την επόμενη σεζόν, θα υποδυθείτε τον Μήτσο Μυράτ στη σειρά της ΕΡΤ1 «Φλόγα και άνεμος».

«Φέτος μου έγινε μια πρόταση και δεν μπορούσα παρά να την αποδεχτώ. Μια καλοστημένη παραγωγή που θα μεταφέρει τον τηλεθεατή στις αρχές του 20ού αιώνα, με κέντρο αναφοράς τον έρωτα της Κυβέλης Ανδριανού με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Εγώ υποδύομαι έναν σπουδαίο ηθοποιό εκείνης της εποχής και πρώτο σύζυγό της Κυβέλης. Πρωτοπόρος για την εποχή του, ερωτεύτηκε την Κυβέλη με την οποία απέκτησαν και δύο παιδιά.

Κάποια στιγμή όμως, η Κυβέλη ερωτεύτηκε έναν άλλον άντρα, τον Κώστα Θεοδωρίδη, θεατρικό επιχειρηματία εκείνης της εποχής και άφησε τον Μήτσο. Αυτό θεωρώ ότι πλήγωσε πολύ τον Μήτσο, ο οποίος λίγο καιρό αργότερα, ίσως και από εκδίκηση στην αρχή, παντρεύτηκε την αδελφή της Μαρίκας Κοτοπούλη, τη Χρυσούλα Κοτοπούλη.

Πιστεύω ότι ήταν λίγο άτυχος διότι συνέπεσε χρονικά δίπλα σε αυτές τις τεράστιες θεατρικές προσωπικότητες, την Κυβέλη και τη Μαρίκα Κοτοπούλη, οι οποίες με έναν τρόπο τον επισκίασαν και το ταλέντο του δεν έλαμψε ποτέ όπως ίσως του άξιζε...».

«Ζηλεύετε» μέχρι ένα σημείο τη ζωή και το έργο του;

«Είμαι ευχαριστημένος και από τη δική μου ζωή και το μέχρι τώρα έργο μου, οπότε όχι, δεν τον ζηλεύω! Είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι σε δύο διαφορετικές εποχές, άρα νομίζω ότι εκ των πραγμάτων δεν τίθεται θέμα ζήλιας υπό καμία έννοια. Αξίζει όμως να μνημονεύουμε προσωπικότητες όπως ο Μήτσος Μυράτ, η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη και όλη αυτή η γενιά, που κάνανε μια μεγάλη επανεκκίνηση στο θέατρο στην Ελλάδα».

Πόσο απαιτητική είναι μια σειρά εποχής;

«Και μόνο οι χώροι και τα κοστούμια απαιτούν μεγάλη έρευνα αλλά και αρκετά χρήματα για να βγει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Οταν όλοι οι δρόμοι πια είναι από άσφαλτο, υπάρχουν κολόνες της ΔΕΗ παντού, ακούγονται ήχοι από σύγχρονα αυτοκίνητα, όλα τα σπίτια έχουν σύγχρονες πρίζες, κλιματιστικά κ.λπ., φανταστείτε πόσο εντείνουν τη δυσκολία όλα αυτά...».

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Το βραχιόλι της φωτιάς: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της δραματικής σειράς της ΕΡΤ

Μαύρο Ρόδο: Κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα - Ο ρόλος της Θεοφανίας Παπαθωμά