Από Πέννυ Μαστοράκου

Μετά το σκηνικό της United Media, και την απαγόρευση της επένδυσης στην ελεύθερη τηλεόραση, μόνο ωστόσο από εταιρείες που αφορούν συνδρομητική τηλεόραση, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά και από αυτή την απάντηση σίγουρα όπως είναι επόμενο δημιουργείτε νέο σκηνικό (δείτε εδώ την κατάσταση που επικρατεί εδώ και τρεις μήνες στην ΕΡΤ).

Η κυβέρνηση από την δική της μεριά είναι με δεμένα χέρια και περιμένει να παρθεί απόφαση από όσους θα ασχοληθούν με την αγοραπωλησία ενός μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, και τότε να κινηθεί και αυτή ανάλογα. Τα σχήματα που δημιουργούνται στην τηλεόραση, με επίκεντρο τον Alpha και το σχέδιο για τη μετεξέλιξη του Action24 θα εξυπηρετηθούν από τη μείωση των εργαζομένων ανά αδειούχο τηλεοπτική εταιρεία.

Είχε υπάρξει αίτηση για μείωση εργαζομένων από το 2021

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων σε εταιρεία που έχει άδεια εθνικής εμβέλειας μειώνεται από τους 400 στους 240. Όμως η υποχρέωση για συνολικά 400 εργαζόμενους εξακολουθεί να υφίσταται. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνεται το τεχνικό, το διοικητικό προσωπικό, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες παραγωγής, συνδεδεμένες με την αδειούχο εταιρεία ή ανεξάρτητες, που όμως παράγουν πρόγραμμα για το κανάλι. Δηλαδή, θα συνυπολογίζεται στον αριθμό των εργαζομένων το σύνολο αυτών που απασχολούνται για την παραγωγή του προγράμματος.

Νέα εποχή για την συνδρομητική τηλεόραση

Δύσκολες ώρες για τον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ - Έγινε καταγγελία εκ των έσω

Πολλά φαίνεται πως είναι τα προβλήματα για το κανάλι της ΕΡΤ, καθώς μετά τις πληροφορίες για το γεγονός πως δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος στον σταθμό εδώ και μήνες, ο Γιάννης Δάρρας, ο οποίος είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων του Διοικητικού συμβουλίου, προχώρησε σε καταγγελία κατά αυτού.

Ζήτησα από τη γραμματέα του ΔΣ να κάνει μια απαραίτητη δική μου διευκρίνιση σχετικά με την προηγούμενη ανακοίνωση που είχε σταλεί για τις δυο συναντήσεις με το προσωπικό της ΕΡΤ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εκείνη με ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος κ. Ζούλας απαγορεύει ανακοινώσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων παρά μόνον αν είναι κοινές και αφορούν τα κατά την άποψη του μείζονα θέματα.

Καταγγέλλω την πράξη αυτή του προέδρου κ. Ζούλα ως ακραία λογοκρισία και φίμωμα της άποψης των εκλεγμένων εκπροσώπων εργαζομένων. Ο κ. Ζούλας δεν έχει αφενός κανένα δικαίωμα να θεωρεί ότι οι απόψεις των εκπροσώπων μας στο ΔΣ είναι κοινές ή δεν ανακοινώνονται και αφετέρου δεν μπορεί να κρίνει ο ίδιος ποια είναι τα μείζονα θέματα των εργαζομένων, πόσο μάλλον όταν έχει έρθει σε σύγκρουση με τους εργαζομένους πολλές φορές μέχρι τώρα.

Παρακάτω σας παραθέτω τη διευκρίνιση μου που αρνήθηκε ο κ. Ζούλας να σταλεί:

Σχετικά με την πρόσκληση για την ενημέρωση όλου του προσωπικού από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ, διευκρινίζω ότι οι συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν από εμένα την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην ΕΡΤ3 μετά από πρόσκληση των εργασιακών εκπροσώπων των δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΜΘ και του αντιπροέδρου του ΠΑΣΥΜΗΤΕ. Εκεί συζητήσαμε τα θέματα που τους απασχολούν μεταξύ των οποίων και η ΣΣΕ. Ως εκ τούτου δεν θα συμμετέχω στην ενημέρωση της Τετάρτης στις 14 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως διαπιστώθηκε τα θέματα είναι πολλά και η ενημέρωση επιτακτική και αναγκαία και για αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε και στην Αθήνα την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίουστο χώρο του Ραδιομέγαρου.

ΕΡΤ

Διευκρινίζω ότι αρμόδια για την υπογραφή ΣΣΕ είναι τα σωματεία των εργαζομένων και ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ μπορούμε να εκφράζουμε μόνο την άποψη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Γιάννης Δάρρας

εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ

Πηγή εξωτερικής και εσωτερικής φωτογραφίας: ΕΡΤ / Facebook

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

«Από μένα είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ» - "Σείστηκε" ολόκληρο το Twitter με την νέα σειρά της ΕΡΤ ‘Κάνε ότι κοιμάσαι’

Μία νύχτα του Αυγούστου: Σκηνές που ''κόβουν'' την ανάσα στο νέο trailer της σειράς της ΕΡΤ