Από TV24 Team

Η νέα σεζόν ξεκίνησε και οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν αρχίσει ήδη να κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα κερδίσει την πρωτιά του κοινού και θα τερματίσει στην ψηλότερη θέση στα μηχανάκια της AGB (δείτε εδώ αναλυτικά τι συνέβη στην χθεσινή 7/9 τηλεθέαση).

Ο ΑΝΤ1 αύριο βράδυ (9/9) στις 22:00, λοιπόν, βάζει τα μεγάλα μέσα...

Η ταινία 300 κυκλοφόρησε στα θέατρα IMAX (ΗΠΑ) στις 9 Μαρτίου 2007...

300  αύριο 9/9 βράδυ στον ΑΝΤ1

...και σε DVD, Blu-ray, και HD-DVD στις 31 Ιουλίου 2007. Η πρεμιέρα της ταινίας ήταν η 24η μεγαλύτερη στην ιστορία των box office, αλλά οι κριτικοί διχάστηκαν στις γνώμες για την εμφάνιση της ταινίας. Μερικοί την αναγνώρισαν ως πρωτότυπο επίτευγμα, ενώ κάποιοι άλλοι επέκριναν την εμφάνιση και την περιγραφή των Περσών στην ταινία. Το 2014 κυκλοφόρησε η ταινία 300: Η άνοδος της Αυτοκρατορίας, η οποία είναι και συνέχεια και προοίμιο της ταυτόχρονα.

Το 300 είναι μία αμερικάνικη επική (ελληνική ιστορική) πολεμική ταινία του 2006, βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ του Φρανκ Μίλλερ και στη μάχη των Θερμοπυλών. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Ζακ Σνάιντερ με βοηθό τον ίδιο τον Φρανκ Μίλλερ. Πρωταγωνιστούν οι Τζεράρντ Μπάτλερ και Λένα Χίντεϊ.

Ο βασιλιάς Λεωνίδας (Τζέραρντ Μπάτλερ) οδήγησε 300 Σπαρτιάτες σε μάχη απέναντι στον Πέρση «θεό-βασιλιά» Ξέρξη (Ροντρίγκο Σαντόρο) και του στρατού του (1.000.000 στρατιώτες). Κατά τη διάρκεια της μάχης, η Γοργώ (Λένα Χέαντυ), σύζυγος του Λεωνίδα, ζητά υποστήριξη στη Σπάρτη για τον άνδρα της. Την ιστορία διηγείται ο Σπαρτιάτης στρατιώτης Δήλιος (Ντέιβιντ Γουένχαμ).

Πλοκή

Ο Δήλιος, ένας Σπαρτιάτης στρατιώτης, εξιστορεί τη βιογραφία του Λεωνίδα, από την παιδική ηλικία μέχρι τον θρόνο της Σπάρτης. Χρόνια αργότερα, ένας Πέρσης αγγελιαφόρος φθάνει στη Σπάρτη για να ζητήσει την υποταγή της πόλης στον Ξέρξη. Ως απάντηση, ο Λεωνίδας και οι φρουροί του, πετούν τους αγγελιοφόρους σε ένα πηγάδι. Αυτό το γεγονός φέρνει την επίθεση των Περσών, και ο Λεωνίδας επισκέπτεται τους Έφορους - λεπροί, από τους οποίους οι Σπαρτιάτες έπρεπε να παίρνουν την ευλογία πριν πάνε στον πόλεμο. Ο Λεωνίδας προτείνει να απωθήσει την αριθμητική υπεροχή των Περσών, χάρη στο στενό των Θερμοπυλών, και να συγκεντρώσει τους Πέρσες σε ένα στενό μεταξύ της ξηράς και της θάλασσας. Οι Έφοροι ρωτούν την Πυθία, η οποία λέει πως η Σπάρτη δεν πρέπει να πολεμήσει κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τους γιορτής. Καθώς ο Λεωνίδας φεύγει, εμφανίζονται 2 πράκτορες του Ξέρξη (ένας από αυτούς - ο Θέρων - ένας Σπαρτιάτης), οι οποίοι δωροδοκούν τους Εφόρους με χρήματα και χρυσό.

Ο Λεωνίδας ακολουθεί το σχέδιό του, και παίρνει μαζί του μόνο 300 Σπαρτιάτες, λέγοντας στο Συμβούλιο της Σπάρτης πως αυτή είναι η φρουρά του. Αν και ξέρει πως αυτό αποτελεί πράξη αυτοκτονίας, ο Λεωνίδας ελπίζει πως η θυσία τους θα ωθήσει το Συμβούλιο να ενωθεί κατά της Περσίας. Στο δρόμο τους για τις Θερμοπύλες, οι Σπαρτιάτες συναντούν Αρκάδες και άλλους Έλληνες, με τους οποίους και ενισχύονται. Στις Θερμοπύλες, δημιουργούν ένα τείχος για να σταματήσουν τους Πέρσες. Καθώς το χτίζουν, ο Λεωνίδας συναντά τον Εφιάλτη, έναν παραμορφωμένο Σπαρτιάτη, ο οποίος γλίτωσε τον θάνατο όταν γεννήθηκε, χάρη στη μητέρα του. Ο Εφιάλτης ζητά από τον Λεωνίδα την άδεια να συμμετέχει και αυτός στη μάχη. Ο Λεωνίδας νιώθει συμπάθεια για τον Εφιάλτη, αλλά δεν δέχεται την πρόταση του, λόγω του ότι ο Εφιάλτης δεν μπορεί να σηκώσει ψηλά την ασπίδα του, κάτι που θα κινδύνευε να διασπάσει τη συνοχή της σπαρτιατικής φάλαγγας.

Πριν τη μάχη, οι Πέρσες ζητούν από τους Σπαρτιάτες να καταθέσουν τα όπλα τους. Ο Λεωνίδας αρνείται, και χάρη στο σχηματισμό φάλαγγας καταφέρνουν να νικήσουν τους Πέρσες. Ο Ξέρξης προσωπικά συζητά με τον Λεωνίδα, προσφέροντας του δύναμη και εξουσία. Ο Λεωνίδας αρνείται και ο Ξέρξης στέλνει τη φρουρά του, τους Αθάνατους, αλλά οι Σπαρτιάτες, με λίγες απώλειες, κατάφεραν να τους νικήσουν. Ο Ξέρξης, τότε, στέλνει παράξενα όντα, όπως γίγαντες και μάγους, να επιτεθούν στους Σπαρτιάτες, αλλά η προσπάθειά τους δεν έχει επιτυχία. Θυμωμένος από την άρνηση του Λεωνίδα, ο Εφιάλτης πηγαίνει στο στρατόπεδο των Περσών και τους μιλά για ένα μυστικό πέρασμα. Οι Αρκάδες αποφασίζουν να φύγουν και ο Λεωνίδας διατάζει τον Δήλιο να επιστρέψει στη Σπάρτη και να διηγηθεί στο Συμβούλιο για τη θυσία τους. Παρόλο που ο Δήλιος έχασε το αριστερό του μάτι, προτιμά να πολεμήσει με τους υπόλοιπους, αλλά ο Λεωνίδας του λέει πως μόνο αυτός έχει το δώρο της αφήγησης. Ο Δήλιος φεύγει μαζί με τους Αρκάδες.

[/OEmbed]

Στη Σπάρτη, ο Θερών βιάζει τη Γοργώ (σύζυγο του Λεωνίδα), αφού της υποσχέθηκε ότι θα πείσει το Συμβούλιο να στείλει βοήθεια στον Λεωνίδα. Στο Συμβούλιο, ο Θερών κατηγορεί τη Γοργώ για απιστία, και αυτή από τον θυμό της τον σκοτώνει μπροστά στο Συμβούλιο. Καθώς τον σκοτώνει, του επαναλαμβάνει τη φράση, την οποία της έλεγε ο Θερών καθώς τη βίαζε: «Αυτό δεν θα τελειώσει γρήγορα, δεν θα σου αρέσει». Από τα ρούχα του Θερών πέφτουν νομίσματα, τα οποία απεικονίζουν τον Ξέρξη, και τότε το Συμβούλιο αποφάσισε να ενωθεί κατά της Περσίας.

Στις Θερμοπύλες, οι Πέρσες χρησιμοποίησαν το πέρασμα, το οποίο τους έδειξε ο Εφιάλτης, για να περικυκλώσουν τους Σπαρτιάτες. Ο στρατηγός του Ξέρξη ζητά την κατάθεση των όπλων από τους Σπαρτιάτες, προσφέροντας στον Λεωνίδα τίτλους και εξουσία. Ο Λεωνίδας, φαινομενικά, υποκλίνεται στον Ξέρξη, αλλά ένας από τους άνδρες του σκοτώνει τον Πέρση στρατηγό. Θυμωμένος, ο Ξέρξης διατάζει τους τοξότες του να επιτεθούν. Ο Λεωνίδας ρίχνει το ακόντιό του, και κόβει το μάγουλο του Ξέρξη. Έντρομος ο Ξέρξης, παρακολουθεί τον θάνατο όλων των Σπαρτιατών, λόγω των βελών των τοξοτών του. Λίγο πριν τον θάνατό του, ο Λεωνίδας υπόσχεται αθάνατη αγάπη στη Γοργώ.

Κλείνοντας την αφήγηση του, μπροστά στους Σπαρτιάτες, στο πεδίο της μάχης ένα χρόνο μετά τις Θερμοπύλες, ο Δήλιος δηλώνει πως ο περσικός στρατός είναι εξαντλημένος από τις λιποταξίες, από τον φόβο και τις βαριές απώλειες που υπέστη από τα ακόντια των 300 ελεύθερων και γενναίων Σπαρτιατών. Η θυσία των 300 Σπαρτιατών έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα, και όλες οι πόλεις-κράτη της χώρας ενώθηκαν κατά της Περσίας. Τώρα, οι Πέρσες αντιμετωπίζουν 10.000 Σπαρτιάτες, οι οποίοι οδηγούν επιπλέον 30.000 ελεύθερους Έλληνες. Αν και η υπεροχή των Περσών ήταν τριπλάσια, ο Δήλιος δηλώνει πως οι Έλληνες θα νικήσουν και επαινεί τη θυσία του Λεωνίδα της Σπάρτης. Αμέσως, οδηγεί τους Έλληνες στη μάχη, γνωστή ως μάχη των Πλαταιών.

Βραβεία

Στα MTV Movie Awards 2007, η ταινία 300 ήταν υποψήφια για Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Εκτέλεση για τον Τζέραρντ Μπάτλερ, Καλύτερη Θεαματική Εκτέλεση για τη Λένα Χίντεϊ, Καλύτερος Κακός για τον Ροντρίγκο Σαντόρο, και Καλύτερη Μονομαχία για τη μονομαχία Λεωνίδα με τον γίγαντα των Αθάνατων. Η ταινία κέρδισε το βραβεία για την Καλύτερη Μονομαχία. Στα Golden Icon Awards 2006-07, η ταινία κέρδισε στην κατηγορία Καλύτερη Δραματική Ταινία και Καλύτερη Ταινία Δράσης.

Τον Δεκέμβριο του 2007, η ταινία κέρδισε το βραβείο Ταινία της Χρονιάς 2007 από την IGN, καθώς και τα βραβεία Καλύτερη Προσαρμογή από Κόμικς και Αγαπημένο Χαρακτήρα (Λεωνίδας).Η ταινία έλαβε 10 υποψηφιότητες για τα Saturn Awards 2008, νικώντας τα βραβεία για Καλύτερος Σκηνοθέτης και Καλύτερη Ταινία Δράσης/Περιπέτειας/Θρίλερ.[81] Το 2009, το περιοδικό National Review έβαλε την ταινία 300 στην 5η θέση στη λίστα των 25 Καλύτερων Ταινιών.

Πηγή: el.wikipedia.org

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Θα ''κονταροχτυπηθεί'' με τον ''Σασμό'' - Το σχέδιο του ΑΝΤ1 για να ανταγωνιστεί το πετυχημένο σίριαλ

Ράδιο Αρβύλα: Η απόφαση του ΑΝΤ1 για την πρεμιέρα του Αντώνη Κανάκη