Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Το «Βραχιόλι της φωτιάς», το ιστορικό μυθιστόρημα της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, γίνεται μίνι σειρά 8 επεισοδίων για λογαριασμό της ΕΡΤ και το TiVi Σίριαλ, που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα από την Πέμπτη (12/5), έχει τα πρώτα στοιχεία και σας τα παρουσιάζει.

Από την Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Η ΕΡΤ1 συνεχίζει και για τη νέα σεζόν να επενδύει στη μυθοπλασία και γιατί όχι, αφού και καλά της πάει το εγχείρημα αυτό, αλλά και αποτελεί πια έναν υπολογίσιμο αντίπαλο για τα άλλα κανάλια. Ετσι το κρατικό κανάλι εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιβλίου «Το Βραχιόλι της φωτιάς» προκειμένου να το μεταφέρει σε μορφή μίνι σειράς στην τηλεόραση (δείτε εδώ πότε ρίχνουν αυλαία οι υπόλοιπες σειρές της ΕΡΤ).

Η ιστορία στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα καθώς η συγγραφέας γράφει για τη ζωή της οικογένειάς της από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 έως το Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το σενάριο υπογράφει ο Νίκος Απειρανθίτης («Καρτ ποστάλ», «Τα καλύτερά μας χρόνια») και η Σοφία Σωτηρίου και τη σκηνοθεσία ο βραβευμένος Γιώργος Γκικαπέππας.

Ο Νίκος Ψαρράς έχει ήδη συμφωνήσει με την παραγωγή και είναι εν αναμονή των γυρισμάτων που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο. «Είναι ένα τολμηρό και δύσκολο εγχείρημα και χαίρομαι που ο Γιώργος Γκικαπέππας είδε σε μένα έναν χαρακτήρα πιο ήσυχο και εσωστρεφή», είχε δηλώσει ο ηθοποιός σε συνέντευξή του. Ο ηθοποιός θα αναλάβει τον ρόλο του Μεντές, του πατέρα της οικογένειας, που είναι ευκατάστατος κι έχει εφτά παιδιά.

Το Βραχιόλι της Φωτιάς Νίκος Ψαρράς

Βέβαια, εκτός από τον Νίκο Ψαρρά, με την παραγωγή έχουν υπογράψει κι άλλα σπουδαία ονόματα του χώρου της υποκριτικής, όπως ο Γιώργος Καραμίχος, η Ελισάβετ Μουτάφη, ο Μιχαήλ Ταμπακάκης, ο Θάνος Τοκάκης, η Βασιλική Τρουφάκου και ο Σπύρος Σταμούλης. Τη μουσική μάλιστα έχει αναλάβει ο Μίνως Μάτσας.

Η υπόθεση της σειράς «Το Βραχιόλι της Φωτιάς»

Το δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του 20ού αιώνα. Το χρονικό μιας κοινωνίας που συντρίβεται και αναφύεται μέσα από τα ερείπιά της. Η θυελλώδης ιστορία του μικρού Ιωσήφ, όπως την καταγράφει ένα νυχτερινό παραμύθι: Θεσσαλονίκη, 1917.

Οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία. Η Μπενούτα με τα παιδιά της βρίσκονται στο σπίτι. Ενας Τσιγγάνος, ο Αγγελής, τους διασώζει την τελευταία στιγμή. Τους μεταφέρει στον καταυλισμό του, μακριά απ’ τον όλεθρο. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστρέφεται. Ενα πολύτιμο κόσμημα σώζεται. Είναι ένα κειμήλιο που συνδέει ανθρώπους και γεγονότα, Εβραίους και Τσιγγάνους, δύο λαούς με διαφορετική κοσμοαντίληψη, αλλά με πεπρωμένο κοινό. Πόλεμος, ναζιστική θηριωδία, Αουσβιτς. Οι σκληρές σελίδες του Ολοκαυτώματος. Η οδύσσεια ενός βραχιολιού. Ποιοι γλίτωσαν, πώς και ποιοι δεν τα κατάφεραν; Μια ουσιαστική μαρτυρία για ουσιαστικές απώλειες.

Η αποχώρηση της Νένας Μεντή

Στην παραπάνω λίστα με τα ονόματα που θα πρωταγωνιστήσουν στη νέα σειρά της ΕΡΤ1 ήταν πρώτο-πρώτο και αυτό της Νένας Μεντή, η οποία μάλιστα μετά από 13 χρόνια απουσίας από τη μικρή οθόνη είχε αποφασίσει να επιστρέψει, προκαλώντας θετικά σχόλια σε όλους. Ομως, όπως λένε οι φήμες, η ηθοποιός την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και τελικά δεν θα τη δούμε στο «Βραχιόλι της φωτιάς».

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

«Πόλεμος» ανάμεσα σε ΑΝΤ1 και ALPHA - Τι συνέβη

Εξελίξεις με το πρωινό του ΣΚΑΪ - Το δίδυμο που ετοιμάζουν στο Φάληρο