Από TV24 Team

Η Κατερίνα Διδασκάλου στην προσπάθειά της να ενσαρκώσει όσο καλύτερα μπορεί το νέο της ρόλο, αυτόν της ηγουμένης Φιλαρέτη, για τη σειρά του Mega, Μαύρο Ρόδο, αποφάσισε να περάσει μερικές μέρες σε μοναστήρι της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, έμεινε 10 ημέρες στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης του Ρεθύμνου και ακολούθησε με ευλάβεια το τυπικό του μοναστικού βίου, από το πρόγραμμα των θείων λειτουργιών μέχρι τις καθημερινές συνήθειες που έχουν οι μοναχές.

Η διαδικασία αυτή ήταν εξαιρετικά χρήσιμη ώστε να κάνουν την έρευνά τους για τους ρόλους τους και να διαμορφώσουν ανάλογα τα εκφραστικά τους μέσα. Παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι μοναχές στον χώρο της μονής, οι ηθοποιός άντλησε πολύτιμα στοιχεία για το βλέμμα, τη φωνή, τη στάση του σώματός τους, αλλά και για άλλες ιδιαιτερότητες από τον μοναστικό βίο.

Μάλιστα είχε μοιραστεί κι ένα βίντεο από τις ημέρες της εκεί (δείτε εδώ την ανάρτηση). Το Tv-24.gr αποφάσισε να σας "βάλει" μέσα στο μοναστήρι, την κατοικία της Διδασκάλου επί 10 ημέρες.

Ἱερά Μονή Ἁγίας Εἰρήνης Ρεθύμνης

Μαύρο Ρόδο μοναστήρι
www.pemptousia.gr

Η Μονή Αγίας Ειρήνης είναι σκαρφαλωμένη σε απότομο βράχο σε υψόμετρο 260μ στους πρόποδες του όρους Βρύσινας, περίπου 5χλμ νότια του Ρεθύμνου. Είναι γυναικείο μοναστήρι κι ένα από τα παλαιότερα της Κρήτης, κτισμένο πριν το 1362, χρονολογία που αναφέρεται σε έγγραφο. Στο ίδιο σημείο προϋπήρχε τοιχογραφημένος ναός.

Κατά την Τουρκοκρατία η μονή συνέχισε την ακμάζουσα πορεία της χωρίς διακοπή, εκτός από τις περιόδους των μεγάλων επαναστάσεων. Μέχρι το 1990, όταν άρχισε η αναστήλωση της υπό την θητεία του Μητροπολίτη Θεοδώρου Τζεδάκη, η μονή ήταν ένα συνονθύλευμα από ερειπωμένα κτίρια. Σήμερα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μοναστήρια του νησιού, καθώς αναστηλώθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και σύμφωνα με την αυθεντική μοναστηριακή αρχιτεκτονική της εποχής της. Μάλιστα, έχει βραβευτεί με ευρωπαϊκό βραβείο διατήρησης αρχιτεκτονικής.

Μαύρο Ρόδο μοναστήρι
www.pemptousia.gr

Μαύρο Ρόδο μοναστήρι
www.pemptousia.gr

Το μοναστήρι από μακριά θυμίζει φρούριο, περιτειχισμένο από τείχος. Στο κέντρο του περιβόλου βρίσκεται ο νεότερος ναός της Αγίας Ειρήνης, ενώ τριγύρω υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, το παλιό ελαιοτριβείο, το παρεκκλήσι των μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, το μικρό μουσείο του μοναστηριού, η τράπεζα, τα εργαστήρια αγιογραφίας, κεντήματος και ραπτικής.

Όπως αναφέρει ο Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης το παλαιό καθολικό βρίσκεται έξω από το φρουριακό περίβολο, κατά τα δυτικά πρότυπα, σε ψηλότερο σημείο του βράχου σε σχέση με το υπόλοιπο συγκρότημα. Είναι τρίκλιτος ναός αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη, στην Αγία Αικατερίνη και στην Αγία Ευφημία. Ο ιδιότυπος αυτός ναός ανακατασκευάστηκε το 1755 σε τρουλαίο χωρίς τύμπανο, ενώ η βόρεια και δυτική πλευρά του έχει λαξευτεί στο φυσικό βράχο.

Μαύρο Ρόδο μοναστήρι
www.pemptousia.gr

Μαύρο Ρόδο μοναστήρι
www.pemptousia.gr

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Μαύρο Ρόδο: Αυτή θα είναι η σύζυγος του Λεωνίδα Κακούρη στη σειρά - Στιγμιότυπα από την επίσημη φωτογράφιση

Μαύρο Ρόδο: Αυτό που περίμεναν πολλοί - Η ημερομηνία της πρεμιέρας της νέας σειράς του Mega