Από TV24 Team

Το βιβλίο «Ο κατάδικος» θα πάρει σάρκα και οστά από το φθινόπωρο στην ΕΡΤ. Το εξαιρετικό αυτό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη θα μας μεταφέρει σε ένα χωριό της Κέρκυρας, το 1919 και το περιοδικό Tivi Σίριαλ έχει όλο το αποκλειστικό ρεπορτάζ.

Από την Κατερίνα Παπαγιαννοπούλου

Την περίοδο αυτή, η πένα της Ελένης Ζιώγα έχει πάρει φωτιά. Προσαρμόζει το εκπληκτικό κείμενο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Ο κατάδικος» για τη μικρή οθόνη που θα προβληθεί για πρώτη φορά. Φυσικά, στη δημόσια τηλεόραση, η οποία θα έχει μεγάλη παρουσία στην μυθοπλασία (δείτε εδώ ποια άλλη σειρά ετοιμάζει).

Η μεγαλεπήβολη αυτή παραγωγή θα φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Νίκου Κουτελιδάκη και θα ολοκληρωθεί σε λίγα επεισόδια. Όπως ακριβώς δηλαδή είχε γίνει και πέρυσι με το «Αγάπη παράνομη», που πρωταγωνίστησε ο Νίκος Ψαρράς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Ακόμα είναι νωρίς για να μιλήσουν οι δημιουργοί για το καστ, όμως όλοι είναι σίγουροι πως οι δυο τους θα μυήσουν το τηλεοπτικό κοινό για μια ακόμη φορά και με τρόπο μοναδικό στα άδυτα εκείνης της εποχής.

Η υπόθεση της σειράς «Κατάδικος» της ΕΡΤ

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης έγραψε τον «Κατάδικο» μόλις το 1919, το οποίο γνώρισε απήχηση ανά τα χρόνια και έχει μελετηθεί από τους απανταχού συγγραφείς. Ωστόσο φέρει πολλές ομοιότητες με το κείμενο του «Αγάπη παράνομη» καθώς και αυτό τοποθετείται σε ένα χωριό της Κέρκυρας. Εκεί ζουν ο Γιώργης Αράθυμος με την όμορφη γυναίκα του, τη Μαργαρίτα, τα δυο τους παιδιά και τον Τουρκόγιαννο, που έχουν στη δούλεψή τους. Στη ζωή της φιλήσυχης οικογένειας θα μπει ο Πέτρος Πέπονας, ένας γείτονας της οικογένειας που ερωτεύεται μέρα με τη μέρα και πιο πολύ τη Μαργαρίτα.

Ο Τουρκόγιαννος, που επίσης τρέφει -κρυφά μεν αλλά βαθιά- αισθήματα για τη γυναίκα του Γιώργη, παρακολουθεί το παράνομο ζευγάρι και κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την παρεκτροπή της Μαργαρίτας. Οταν ο Πέτρος και η Μαργαρίτα αντιλαμβάνονται ότι ο Τουρκόγιαννος γνωρίζει το μυστικό τους, αποφασίζουν να τον διαβάλλουν στον Γιώργη, τον άντρα της. Εκείνος πικραίνεται από τη στάση του ανθρώπου που εμπιστευόταν όσο λίγους στο χωριό και αποφασίζει να τον διώξει από το σπίτι του.

Την ακριβώς επόμενη μέρα όμως βρίσκουν τον Γιώργη δολοφονημένο και οι υποψίες πέφτουν πάνω στον Τουρκόγιαννο, ο οποίος μάλιστα καταδικάζεται σε ισόβια. Ο Πέτρος και η Μαργαρίτα θα παντρευτούν, όμως δεν θα καταφέρουν να χαρούν για πολύ τον έρωτά τους αφού ο Πέτρος θα συλληφθεί λίγο αργότερα για κάποιο αδίκημα, γεγονός που θα φέρει στην επιφάνεια πτυχές του εαυτού του που η σύζυγός του δεν γνώριζε.

Τα διηγήματα της ΕΡΤ1

Να θυμίσουμε πως αυτό δεν είναι το μοναδικό διήγημα που θα γίνει σειρά περιορισμένων επεισοδίων στη δημόσια τηλεόραση. Το κανάλι θα επενδύσει ξανά στις σειρές εποχής και εκτός από τον «Κατάδικο», θα προβάλλει ακόμα τα «Η άσχημη αδελφή» του Δημήτριου Βικέλα, «Η φόνισσα» του Παπαδιαμάντη και «Το παράπονο του νεκροθάπτου» του Εμμανουήλ Ροΐδη. Και στα τρία διηγήματα τη σκηνοθεσία έχει ήδη αναλάβει ο Μανούσος Μανουσάκης. Οι νέες μίνι σειρές της ΕΡΤ θα αρχίσουν να προβάλλονται από το φθινόπωρο σταδιακά, η μια μετά την άλλη.

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Χαιρέτα μου τον Πλάτανο: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα - Οι πρώτες φωτογραφίες με τους νέους ηθοποιούς

«Η Μεγάλη Χίμαιρα»: Όλες οι λεπτομέρειες για τη νέα σειρά της ΕΡΤ