Από TV24 Team

Το πρωί της Τετάρτης 28/9 βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Super Κατερίνα η influencer, Super Κική. Η Super Κική προσφάτως έχασε το μωρό που κυοφορούσε (δείτε εδώ την σπαρακτική ανάρτησή της) και μετά από μια μικρή αποστασιοποίηση από τα social media εμφανίστηκε στο πλατό της Κατερίνας Καινούργιου πιο αδύνατη και ανανεωμένη από ποτέ.

«Διαγνώστηκα με βαριά κατάθλιψη. Εγώ γενικά ασχολούμαι πολύ με το μέσα μου, γιατί είναι πιο σημαντική από την κανονική υγεία η ψυχική, θεωρώ, όλα από εκεί εξαρτώνται. Δύο χρόνια την έχω, αλλά δεν θέλω να εστιάσουμε στο ότι εγώ έχω κατάθλιψη. Θέλω να εστιάσουμε στο ότι είναι μία ασθένεια, μία ίωση της εποχής μας», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Πάω και σε δύο ψυχολόγους και σε ψυχίατρο. Οι πιο πολύ ντρέπονται να το πουν, γιατί θεωρούν ότι ψυχίατρος ίσον τρελός».

Με αφορμή αυτή την δήλωση της Super Κικής η Κατερίνα Καινούργιου θέλησε να μοιραστεί με τους τηλεθεατές αλλά και τους συνεργάτες της και την δική της παρόμοια... εμπειρία.

Η εξομολόγηση της Κατερίνας Καινούργιου

«Δεν είναι ταμπού, έχουν αλλάξει οι εποχές, θα το πω δημόσια και δεν ντρέπομαι καθόλου να το πω, επειδή κι εγώ πέρασα πάρα πολύ δύσκολα το καλοκαίρι έπεσα σε αντιδραστική κατάθλιψη, κάτι προσωπικό, αποφάσισα να πάω σε ψυχίατρο, μιλούσα και με ψυχολόγο. Συνειδητοποίησα πως κάθε φορά που επισκέπτομαι τον γιατρό είμαι και καλύτερα. Δεν ντρέπομαι να το πω δημόσια», παραδέχτηκε η Κατερίνα Καινούργιου.

Τι είναι η αντιδραστική κατάθλιψη

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την νοσολογία - αντιδραστική κατάθλιψη, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα. Η συλλογή πληροφοριών περιπλέκεται από πολλούς λόγους, το κύριο πράγμα στη λίστα τους είναι οι υποκλινικές εκδηλώσεις της νόσου και αργότερα η προσφυγή σε ειδικό για βοήθεια. Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς ή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη δική τους συναισθηματική αναστάτωση, ή κατά τη διάρκεια της χρόνιας κατάθλιψης και σωματοποίησης πάρει με τους γιατρούς των άλλων περιοχών - γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, καρδιολόγος.

Υπάρχει πρωτεύουσα διαφορική διάγνωση, αλλά χρησιμοποιείται από ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές, παρά από γενικούς ιατρούς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως επί το πλείστον από ασθενείς με ψυχογενή καταθλιπτική διαταραχή. Ως αποτέλεσμα, εξαλείφοντας τις χρεώσεις σωματικά ενοχλήματα, μη-εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί μόνιμα «απόκρυψη» τα τυπικά συμπτώματα κατάθλιψης, μετατρέποντας την οξεία μορφή της νόσου στη λανθάνουσα, κρυφό, παρατεταμένη. Αυτοί και πολλοί άλλοι λόγοι δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση μιας πλήρους, αξιόπιστης επιδημιολογικής εικόνας, η οποία κατατάσσει και περιγράφει με σαφήνεια τη συχνότητα των ψυχογενών καταθλίψεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, οι στατιστικές των ασθενειών από την αντιδραστική κατάθλιψη μοιάζουν με αυτό:

  • Οι γυναίκες υποφέρουν ψυχογενετικά συναισθηματικές διαταραχές πιο συχνά από τους άνδρες. Ο λόγος είναι 6-8 / 1.
  • Το 40% των καταθλιπτικών διαταραχών διαγιγνώσκεται 10-12 μήνες μετά την έναρξη. Περισσότερο από το 45% προσδιορίζεται μετά από ανεπιτυχή θεραπεία σωματικών ασθενειών που σχετίζονται με κατάθλιψη
  • Μόνο το 10-12% των ασθενών σε εύθετο χρόνο απευθύνεται στην εξειδικευμένη βοήθεια σε ψυχοθεραπευτές, νευρολόγους, ψυχίατρους.
  • Όχι περισσότερο από το 20% των ασθενών με συμπτώματα αντιδραστική κατάθλιψη παραπονιούνται για αίσθημα κακουχίας, συχνά σωματικά
    (γαστρεντερική διαταραχή εργασίας, τις καταγγελίες kardionevrologicheskie, δυσκολία στην αναπνοή, την κατάποση τροφής).
  • Το πολύ 30% όλων των περιπτώσεων αιτήσεων για βοήθεια αναγνωρίζονται από το γιατρό ως εκδηλώσεις ψυχολογικής διαταραχής.
  • Οι περιοδικές διαταραχές της καταθλιπτικής σειράς καταγράφονται στο 9% των ατόμων που βρίσκονται στο οπτικό πεδίο των ειδικών.
  • Μόνο το 22-25% των ασθενών με ψυχογενή κατάθλιψη λαμβάνει επαρκή εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη.
  • Περισσότερο από το 80% των ασθενών που πάσχουν από αντιδρώσα μορφή κατάθλιψης αντιμετωπίζονται όχι από το προφίλ, αλλά από τους γενικούς ιατρούς.
  • Ο επιπολασμός της διαγνωσμένης χρόνιας μορφής ψυχογενετικής διαταραχής αυξάνεται κάθε χρόνο. Στις γυναίκες, ο δείκτης αυτός είναι 1,5%, για τους άνδρες - 0,5-0,8% ετησίως.

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Στιγμές αγωνίας για την Κατερίνα Καινούργιου στον αέρα του ALPHA - Τι συνέβη;

Η Κατερίνα Καινούργιου στο πλάι της Δούκισσας Νομικού μετά την αποχώρηση από τον ΑΝΤ1 - Είναι δύο καλές φίλες από τα παλιά