Από Ελένη Μήτση

Ο Σπύρος Μπιμπίλας κατέθεσε την Τρίτη 13/9 στο Μικτό ορκωτό δικαστήριο Αθηνών σχετικά με τη δίκη για το όνομα του Πέτρου Φιλιππίδη ως μάρτυρας από την πλευρά του προέδρου του ΣΕΗ.

Η κατάθεση του ήταν πραγματικά αποστομωτική μιας και ο ηθοποιός γνωρίζει πάρα πολύ καλά το κατηγορούμενο από συνεργασίες τους σε θέατρο και τηλεόραση. Έτσι λοιπόν, αναφερόμενος σε στιγμές, που ήτα από κοινού στο σανίδι έγινε γνωστό, μέσα από το ρεπορτάζ του Πρωινού, πως ο Πέτρος τον είχε απειλήσει να τον σκοτώσει.

Οι απειλές που δεχόταν ο Σπύρος Μπιμπίλας από τον Πέτρο Φιλιππίδη

«Ο Σπύρος Μπιμπίλας ως μέλος τότε του ΣΕΗ και όχι ως Πρόεδρος, έπρεπε να απεργήσει σε μια από τις απεργίες με τον Πέτρο Φιλιππίδη να είναι ανένδοτος. Ο ίδιος του εξηγούσε ότι δεν γίνεται κάτι τέτοιο γιατί πάει κόντρα στον θεσμικό του ρόλο, ενώ ακολούθησε ένας τεράστιος καυγάς», ανέφερε αρχικά το ρεπορτάζ για το περιστατικό.

«Τυχερός ήμουν που κατάφερα και γλίτωσα, ακουγόταν σε όλα τα καμαρίνια, σε όλους τους χώρους και έπαιρνε λέει τηλέφωνο την Ελπίδα Νίνου, απειλούσε ότι θα με σκοτώσει. “Να μην ξανάρθεις αύριο στο θέατρο θα σε σκοτώσω”.

Φοβόμουν την επόμενη μέρα να πάω κανονικά στη δουλειά μου. Υπήρχαν βέβαια και οι άλλες στιγμές στις οποίες με έπαιρνε αγκαλιά και μου έλεγε ένα τρυφερό σ’ αγαπώ».

Aποστομωτικός ο Μπιμπίλας στην κατάθεση του για τον Φιλιππίδη

Ο Μπιμπίλας έχει τονίσει πως βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση μιας και ο κατηγορούμενος και η γυναίκα του ήταν πολύ καλοί του φίλοι. Σε κάθε περίπτωση, παραβλέποντας την ιδιότητα τους αυτή ανέβηκε στο βήμα και πολύ αναλυτικά περίγραψε όσα ήξερε για τη συμπεριφορά και τη δράση του στα θεατρικά.

«Την πρώτη καταγγέλλουσα την ξέρω από παιδί, γνώριζα τη μητέρα της με την οποία είμαι το ίδιο φίλος όπως και με τον Πέτρο. Είχα καταλάβει πόσο εκπληκτικός άνθρωπος είναι και έχουμε μια μεγάλη αγάπη που κρατάει μέχρι σήμερα. Το κοριτσάκι αυτό ήταν από άλλο γάμο και μεγάλωνε πολύ όμορφα με τον σύντροφό της».

«Την περίοδο που παίζαμε στο θέατρο «Πόρτα» η μητέρα της έρχονταν να δει τη παράσταση. Είπα στον Πέτρο να τη δει ότι είναι καλή μου φίλη και του είχα κάνει και μια επισήμανση. Του είπα "Πέτρο πρόσεχε μην της την πέσεις, έχει σύντροφο"».

Πρόεδρος; Γιατί το είπατε;

Σπ. Μπιμπίλας: Γιατί ο Πέτρος είχε την τάση να τσιλιμπουρδίζει. Αφού γνωρίστηκαν ήρθε ξανά στο θέατρο με το σύντροφό της τραγουδιστή. Την κόρη της την ήξερα, ήταν πολύ καλό παιδί. Κάποια στιγμή έγινε κοπέλα. Χάθηκαν, κατά διαστήματα, οι επαφές μας μέχρι που έγινε αυτό το αναπάντεχο το 2011.

«Στο έργο που έπαιζα τότε, τον Οκτώβρη του 2010, η μητέρα της κοπέλας ήρθε και η Ελπίδα και κάθισε στην άλλη μεριά των θέσεων. Ήταν κατά σύμπτωση. Στο τέλος της παράστασης η Ελπίδα είπε: «θέλω να σας μιλήσω». Άρχισε να μας λέει ένα απίστευτο ότι η καταγγέλλουσα ενοχλεί τον Πέτρο, ότι έχει σχέση μαζί του. Με εξέπληξε πάρα πολύ.

Είπα πως είναι δυνατόν; Μας είπε ότι έστελνε μηνύματα στο σύζυγό της. Είχα καταλάβει ότι ο παρακολουθούσε το κινητό του, γιατί είχε καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει με το Πέτρο. Της είπα «αφού τον ξέρεις τον Πέτρο κολλάει σε κορίτσια». «Εσύ μου τη σύστησες» μου απάντησε. Δηλαδή, να έχω και τύψεις που γνώρισα μια ηθοποιό στον Πέτρο. Αν ο Πέτρος ήταν εντάξει θα έπρεπε να πάρει τη μητέρα της καταγγέλλουσας και να της πει «η κόρη σου μου ασκεί σεξουαλική πίεση».

Όμως δεν έγινε αυτό αλλά το αντίθετο. Όταν είσαι φίλος του τόσα χρόνια ξέρεις την προσωπικότητά του. Ότι την πέφτει σε κορίτσια, εν γνώσει της συζύγου του. Μετά από τόσα πολλά χρόνια δεν μπορώ να θυμάμαι τι άλλο επακριβώς ειπώθηκε σε αυτή τη συζήτηση. Θυμάμαι όμως τη λέξη «διείσδυση» που είχε χρησιμοποιήσει η Ελπίδα. Εγώ της είπα πως ενοχοποιείς το παιδί αφού ξέρεις τον Πέτρο;».

«Ενδεχομένως να φοβόταν»

Σε ερώτηση της έδρας για το λόγο που η καταγγέλλουσα δεν μίλησε όταν, όπως υποστηρίζει, δέχθηκε τις σεξουαλικές επιθέσεις από τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο μάρτυρας απάντησε: «Η μικρή δεν μίλησε για όλα αυτά τα γεγονότα, διότι φαντάζομαι γιατί φοβόταν. Η μητέρα της δούλευε με τον Πέτρο και ενδεχομένως να φοβόνταν ότι θα διώξει τη μητέρα της από το θέατρο.

Ο Πέτρος γιατί δεν το είπε; Η Ελπίδα μου είχε πει και για άλλες γυναίκες και ο Πέτρος αυτό δεν το γνωρίζει. Έλεγε σε εμένα και σε άλλα πρόσωπα έλεγε πράγματα που την πλήγωνε με την παράκληση να μη το πούμε στον Πέτρο. Εγώ τη συμπονούσα και πολλές φορές της είχα πει να χωρίσει, όμως δεν χώριζε».

Σπύρος Μπιμπίλας

Ο κ. Μπιμπίλας ανέφερε ότι η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη τον παρακάλεσε να «πιέσει» ώστε «να μάθουμε τι είχε συμβεί». «Εγώ πήρα την μητέρα της καταγγέλλουσας και την ρώτησε τι έγινε με τη μικρή. Μου είπε πως η κόρη της, της απάντησε πως βλέπει τον Πέτρο σαν πατέρα της».

Πρόεδρος: Η πρώτη καταγγέλλουσα έχει καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για παραβίαση της γενετήσιας σφαίρας της το 2008. Πως το κρίνετε ότι το 2010 τον αποκαλεί σαν πατέρα της; Σπ. Μπιμπίλας: Αν είχε συμβεί αυτό που καταγγέλλει προφανώς για να κρύψει από τη μητέρα της αυτό που είχε συμβεί. Αυτή είναι η κρίση μου.

Πρόεδρος: Ήσασταν κοντά στον κατηγορούμενο και την οικογένεια του. Ακούσατε ποτέ κάτι στο χώρο του θεάτρου για τον κατηγορούμενο; Γιατί μας είπατε ότι είχε μια τάση να τσιλιμπουρδίζει… Ακούσατε κάτι ώστε ως φίλος να του πείτε «Πέτρο λένε αυτό για εσένα…».

Σπ. Μπίμπιλας: Σε κάθε παράσταση ο Πέτρος είχε σχέση με κάποιο από το κορίτσια, εν γνώσει της Ελπίδας. Δεν χρειάζονταν να μου το πει κάποιος. Ο Πέτρος το είχε σαν κάτι φυσιολογική στο μυαλό του. Το αν αυτές οι σχέσεις είναι συναινετικές δεν μπορώ να το ξέρω …Μέσα στο θέατρο οι συνθήκες είναι τέτοιες που μπορεί να είναι εξαναγκασμός. Η Ελπίδα ήταν πάντα «μη του πούμε τίποτα», δεν του λέγαμε τίποτα.

Ακόμη ο μάρτυρας ανέφερε πως όταν ξέσπασε η θύελλα των καταγγελιών «ο Πέτρος είχε μεγάλο άγχος για τον αν θα έρθουν άλλες καταγγελίες». Συνεχίζοντας ο κ.Μπιμπίλας ανέφερε: «Μου είπε και για συγκεκριμένο άτομο «πάρτην για να μη μιλήσει».

Τότε απογοητεύτηκα πάρα πολύ. Με πήρε τηλέφωνο μια κοπέλα από τον Καναδά και ούρλιαζε. Μου διηγούνταν ένα βιασμό, και ότι είναι σε ψυχολόγους. Για έναν άνθρωπο που αγαπούσα, δηλαδή μια γυναίκα να μου λέει από το τηλέφωνο «Σπύρο ξέρεις ποιος είναι αυτός που λες στη τηλεόραση ότι είναι καλός άνθρωπος; Είναι αυτός που με βίασε».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Μπιμπίλας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πολύ καλά τις άλλες δυο καταγγέλλουσες πλην της πρώτης που κατηγορεί τον ηθοποιό για βιασμό. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Εκείνη την περίοδο ο Πέτρος είχε πολύ εξουσία και πολλοί άνθρωποι τέτοιους ανθρώπους φοβόνταν να μιλήσουν.

Εισαγγελέας: Πρώτη φορά ακούω τη φράση «εξαναγκαστικά συναινετική». Τι σημαίνει;

Σπ. Μπιμπίλας: Όταν είσαι σε μια παράσταση με άνθρωπο με μεγάλη δύναμη φοβάσαι ….Πολλές εκδιώχθηκαν από παραστάσεις ακόμη και γιατί το ζήτησε η Ελπίδα ….Αν ο Πέτρος τις ήθελε πραγματικά αυτές τις κοπέλες γιατί δεν τις κράταγε; Γιατί τώρα κάποιες από αυτές είναι σε ψυχολόγους, γιατί φύγανε στο εξωτερικό, γιατί χάθηκαν από το θέατρο; Αν έχει τη δύναμη να σηκωθεί και να πει σε αυτά τα κορίτσια ένα συγνώμη.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν η πρώτη καταγγέλλουσα διατηρούσε μετά κάποιες τυπικές επαφές με τον κατηγορούμενο;

Σπ. Μπιμπίλας: Δεν το ξέρω.

Ακόμη, ο κ. Μπιμπίλας επανέλαβε ότι γνωρίζει πως ο Πέτρος Φιλιππίδης όταν «βλέπει μια κοπέλα και θέλει…». Επίσης, ανέφερε πως του είχαν μεταφέρει «ότι ο Πέτρος ήταν πολύ πιεστικός με κάποιες κοπέλες για να έχουν σεξουαλική σχέση μαζί του…».

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

«Ουδέποτε είχα φιλικές σχέσεις με τον Πέτρο Φιλιππίδη» - "Έκλεισε" στόματα ο Μπουρδούμης μετά τους ισχυρισμούς της Νίνου

Συνεχίζεται η κατάθεση της Ελπίδας Νίνου υπέρ του Φιλιππίδη - Το ξέσπασμα της στην πρώτη φάση