Από TV24 Team

Ο αγαπημένος μας Αλέξανδρος Καλπακίδης μπορεί να άφησε για πάντα τον καρδιακό τηλεοπτικό του φίλο Παναγιώτη από τις «Αγριες μέλισσες», αλλά από τον Σεπτέμβριο θα μας συστήσει τον νέο του ήρωα καθώς θα πρωταγωνιστεί στη νέα κωμωδία του ΑΝΤ1 «Εκτός υπηρεσίας» (δείτε εδώ ποιος άλλος ηθοποιός από τις Άγριες Μέλισσες μπαίνει στο Εκτός Υπηρεασίας).

Παράλληλα βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε περιοδεία με την παράσταση «Μικρασία», και όπως τονίζει και ο ίδιος: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε από πού ερχόμαστε για να ξέρουμε πού πάμε» και μιλάει αποκλειστικά στο TV24 που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα.

Από την Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Οι αποκαλύψεις του Αλέξανδρου Καλπακίδη

Οι «Αγριες μέλισσες» έφτασαν στο τέλος τους. Κοιτώντας πίσω την όλη διαδρομή, τι είναι αυτό που θα σας μείνει;

«Είναι πολλά, όπως οι ωραίες συνεργασίες με όλους τους συναδέλφους και τους σκηνοθέτες. Ξεκινήσαμε ένα ωραίο ταξίδι που δεν ξέραμε πού θα μας πάει και θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου για όλη μου τη ζωή. Η σειρά αυτή είναι ορόσημο. Είναι το πριν και το μετά τις “Μέλισσες”. Είναι συγκινητικό το πόσα μηνύματα δεχόμασταν κάθε μέρα από τον κόσμο που μας παρακολουθούσε. Ειδικά όταν πλησίαζε το φινάλε. Νιώθω ταυτόχρονα χαρά και λύπη αλλά κρατώ το όμορφο συναίσθημα και μόνο τα ωραία πράγματα αφήνοντας πίσω τις δυσκολίες και τους πιεστικούς χρόνους».

Ο ήρωάς σας πάντως, ο Παναγιώτης, παρέμεινε ένας καθαρός χαρακτήρας από την αρχή μέχρι το τέλος.

«Ευτυχώς που υπάρχουν και καθαροί άνθρωποι. Τον αγάπησα τον Παναγιώτη και ήταν για τρία χρόνια συνοδοιπόρος μου».

Αλέξανδρος Καλπακίδης Εκτός Υπηρεσίας

Το φινάλε σάς επιφύλασσε υποκριτικά δύο δυνατές σκηνές. Η μια ήταν ο χαμός της Μάρως και η άλλη ο χαμός του Ζάχου.

«Ηταν έντονες στιγμές και δύσκολες σκηνές γιατί στα γυρίσματα δεν υπήρχε χρόνος για να υπάρξει μια διεργασία του ρόλου. Ομως το αποτέλεσμα πιστεύω ότι μας δικαίωσε όλους».

Το τέλος ήταν αυτό που περιμένατε;

«Κάπως έτσι το είχα φανταστεί. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δικαίωσε το κοινό που παρακολουθούσε τη σειρά για τρία ολόκληρα χρόνια».

Και τώρα το καλοκαίρι, καθώς το 2022 είναι έτος μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες, βρίσκεστε σε περιοδεία με την παράσταση «Μικρασία».

«Η “Μικρασία” αποτελεί μια μουσική - θεατρική παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις των ανθρώπων της εποχής που διασώθηκαν, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Βλέπουμε αποσπάσματα πριν και μετά την καταστροφή. Από τη μια παρακολουθούμε τη ζωή στη Σμύρνη με τις χαρές της, τα γλέντια, τα χρώματά της, τον πολιτισμό και τους έρωτές της και από την άλλη τις συνέπειες αυτού που έγινε ξαφνικά σε μια μέρα και πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι από το φως και την ευτυχία στο σκοτάδι».

Μεταφέρονται άσβηστες οι μνήμες!

«Ακούς το ούτι, τον μπαγλαμά, τα τύμπανα, αυτούς τους ήχους των μουσικών οργάνων και για κάποιο λόγο σού σηκώνεται η τρίχα. Στην παράσταση υπάρχουν και δύο ποντιακά τραγούδια και ζήτησα στον σκηνοθέτη μας Λεωνίδα Παπαδόπουλο να τα τραγουδήσω κι εγώ, λόγω καταγωγής. Ας με συγχωρήσει ο κόσμος, δεν είμαι τραγουδιστής αλλά ταυτίζομαι και συγκινούμαι. Το σόι μου ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε από πού ερχόμαστε για να ξέρουμε πού πάμε».

Φαντάζομαι έγινε ενδελεχής έρευνα σε μαρτυρίες στα αρχεία προσφυγικού ελληνισμού ανά την Ελλάδα.

«Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος έκανε φοβερή δουλειά για πάνω από έναν χρόνο. Η παράσταση έχει ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών. Παίζουν η Θεοδώρα Σιάρκου, ο Κωνσταντίνος Κάππας, η Νίκη Παλικαράκη, η Στέλλα Κρούσκα, η Δώρα Θωμοπούλου και επί σκηνής είναι οι μουσικοί Νίκος Τουρνάκης και Απόστολος Μωραΐτης.

Σε μια σπάνια θεατρική εμφάνιση συμμετέχει η Ελένη Ροδά, η οποία ερμηνεύει τα τραγούδια της “Μικρασίας” μαζί με τον υπόλοιπο θίασο. Μάλιστα η Ελένη Ροδά, που είναι εξαιρετικός άνθρωπος και καλή ηθοποιός, έχει ένα μονόλογο που μιλάει για τη μαρτυρία ενός μικρού κοριτσιού που σώθηκε από την καταστροφή και την πήρε ως ορφανό και τη μεγάλωσε μια καλή οικογένεια και σώθηκε. Είναι συνταρακτικά όλα αυτά. Τη σφαγή των Ποντίων και την καταστροφή της Σμύρνης θα έπρεπε να τις θυμόμαστε κάθε χρόνο όπως την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, και την επέτειο του “ΟΧΙ” το ’40».

Είναι σπουδαίο επίσης ότι οι ιστορίες προφορικής μνήμης που γεννήθηκαν από την καταστροφή μετουσιώθηκαν σε τραγούδια.

«Πράγματι, τον πόνο τον έκαναν μουσική και τραγούδι ίσως για να επαλειφθεί και να για επουλωθεί το τραύμα του ξεριζωμού».

Τηλεοπτικά θα σας δούμε και σε κάποια καινούρια σειρά;

«Στην κωμωδία του ΑΝΤ1 “Εκτός υπηρεσίας” με έναν ρόλο έκπληξη που είναι πολύ ιδιαίτερος. Δεν μπορώ να πω ακόμη περισσότερα αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που θα κάνω κωμωδία».

Και θεατρικά;

«Θα συνεχίσω στους “12 ενόρκους” που θα ανέβει για όγδοη σεζόν από τις αρχές Οκτωβρίου στο θέατρο Αλκμήνη».

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Τα Νούμερα: Νέες φωτογραφίες από τα γυρίσματα της σειράς του Φοίβου Δεληβοριά

Τρία Μίλια: Τι θα δούμε στον δεύτερο κύκλο της σειράς του Star