Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Καταβολές από τη «Μικρασία» δεν είχε, όμως με αφορμή την παράσταση που πρωταγωνιστεί, μπήκε σε βάθος στην ψυχολογία των δύο ηρωίδων που αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους μετά τον ξεριζωμό. Η Νίκη Παλληκαράκη, στις παρακάτω γραμμές μιλά στο ΤV24 και για την ηρωίδα της στη «Γη της ελιάς» που θα... επιστρέψει την επόμενη τηλεοπτική σεζόν (δείτε εδώ σε ποιο ζευγάρι θα καταλήξει η μικρή Αγγελική).

Από την Κατερίνα Παπαγιαννοπούλου

Οι αποκαλύψεις της Νίκης Παλληκαράκη για τη Γη της Ελιάς

Μαθαίνω πως με την παράστασή σας «Μικρασία» προκαλείτε μεγάλη συγκίνηση στο κοινό.

«Είτε έχει κανείς καταβολές είτε όχι από τη μικρασιατική καταστροφή, είναι η ελληνική ιστορία. Υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουμε. Εγώ επειδή συμμετείχα και στην παράσταση “Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη”, είχε κάνει μια εξαιρετική αναδρομή η Μιμή Ντενίση. Υπάρχουν γεγονότα που αγνοούμε και δεν έχουμε διδαχτεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας».

Ποιο είναι το πιο συγκινητικό κομμάτι στη δική σας παράσταση;

«Οι μονόλογοί μας είναι αληθινά ντοκουμέντα. Πρόκειται για προσωπικές μαρτυρίες που έψαξε και βρήκε ο σκηνοθέτης μας, ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία. Δηλαδή η παράστασή μας δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας. Το κοινό ανταποκρίνεται καθ’ όλα. Χειροκροτεί όρθιο, κλαίει. Δεν υπάρχει Έλληνας που δεν τον αφορά το θέμα. Είναι λυτρωτικό για κάποιους να ανασύρουν μνήμες ή να μαθαίνουν από την αρχή. Είμαστε στην τρίτη γενιά Μικρασιατών και προσφύγων αλλά και πάλι αγγίζει την καρδιά όλων».

Νίκη Παλληκαράκη Μάρω Κοντού

Είχατε σχέση με τη Μικρασία;

«Καμία αλλά μπήκα πολύ βαθιά στον ρόλο αυτό και με μεγάλη προσοχή, γιατί μιλάμε για τα αληθινά συναισθήματα ανθρώπων που προσπαθώ να προσεγγίσω».

Αν δεν κάνω λάθος έχετε δύο μονολόγους!

«Ακριβώς. Ενσαρκώνω μια γυναίκα που ψάχνει τη μητέρα της και έχει να την δει από τη στιγμή της καταστροφής που μπήκαν στις βάρκες για να σωθούν. Την έχει στοιχειώσει αυτό το γεγονός και δεν σταματάει να την ψάχνει. Στην ουσία τη θεωρεί χαμένη αλλά αναπολεί όλη την ιστορία της οικογένειάς της. Και η άλλη ιστορία αφορά σε μια γυναίκα που έχει χηρέψει και ο ύπνος της είναι στοιχειωμένος. Κοιμάται και όλο ονειρεύεται, μιλάει στον άντρα της και βλέπει φαντάσματα. Τα γιορτινά τους τραπέζια, τα γλέντια. Η ανοιχτή της πληγή είναι η αδελφή της που έχει χάσει. Αυτή η γενιά ήταν σπουδαία και είχε τρομερή δύναμη».

Είναι ένας ωραίος τρόπος για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.

«Σωστά! Άλλωστε ο δρόμος του θεάτρου είναι πάντα λυτρωτικός. Πόσω μάλλον όταν έχει να κάνει με αληθινή ιστορία. Το θυμικό του Έλληνα αγγίζεται αλλιώς».

Πέρα από το θέατρο, συνεχίζετε τα γυρίσματά σας για την ηρωίδα που αγαπήσαμε στη «Γη της Ελιάς», τη Φανή Αναστασίου.

«Ήταν μεγάλο δώρο αυτό που μου έγινε για τη σειρά αυτή. Και είναι και πολύ τιμητικό να σε καλούν να παίξεις σε μια σειρά που ήδη είναι επιτυχία. Αλλιώς είμαστε όταν ξεκινάμε κάτι όλοι μαζί και έχουμε την αγωνία για το πώς θα πάει και αλλιώς όταν μπαίνεις σε μια σειρά που σκίζει, που έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από το κοινό».

Δεν περιμέναμε να φύγετε τόσο σύντομα από τη σειρά!

«Δυστυχώς, εγώ αυτό το γνώριζα από την αρχή. Και στενοχωρήθηκα γιατί η συνεργασία με όλους ήταν πολύ καλή. Ο Αντρέας Γεωργίου είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος που δεν σταματά να δημιουργεί. Ευφυής και δουλευταράς, είναι ένα υπέροχο πλάσμα».

Να υποθέσουμε πως η Φανή θα επιστρέψει μέσα από flashback;

«Ακριβώς αυτό! Νομίζω πως η μεγάλη της αγάπη γι’ αυτό το παιδί θα είναι και ο βασικός λόγο που θα την κάνει να επιστρέψει. Το νοιάξιμό της».

Με τον τρόπο της θα βοηθήσει αυτό το παιδί να πέσει στα σωστά χέρια;

«Νομίζω πως ναι».

Γνωρίζετε αν το παιδί θα καταλήξει στην αγκαλιά της βιολογικής του μητέρας;

«Μόνο η Βάνα Δημητρίου, η σεναριογράφος μας, το ξέρει αυτό».

Τηλεοπτικά θα κάνετε κάτι άλλο;

«Από το στόμα σας και στου θεού το αυτί. Αγαπάω πολύ τον φακό. Και στάθηκα τυχερή για τις συνεργασίες μου μέχρι στιγμής. Θα ήθελα μετά τη “Γη της ελιάς” να μου δοθεί κάποιος εξίσου όμορφος ρόλος».

Ιδανικά πώς θα θέλατε να συνεχίσετε στην τηλεόραση;

«Έχω κάνει εβδομαδιαίες, μεταφορά βιβλίων, κωμωδίες, καθημερινές σειρές. Έχω κάνει πολλά. Θα δούμε τι άλλο θα φέρει το μέλλον».

Θεατρικά την επόμενη σεζόν θα κάνετε κάτι άλλο;

«Θα κάνω με την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, ξανά, στο Σύγχρονο Θέατρο, το “Ανάμεσα σε δύο κόσμους”. Και πάλι κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ήταν εκπληκτική παράσταση και ο κόσμος την αγάπησε παρά τους περιορισμούς που είχαμε λόγω πανδημίας. Από εκεί και πέρα, συζητάω διάφορες προτάσεις».

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Επιστρέφει στη Γη της Ελιάς o Liam Ireland; Τα σενάρια για τον δεύτερο κύκλο

Γη της Ελιάς: Με χειροπέδες στο δικαστήριο - Η πρώτη φωτογραφία της Αθηνάς από τον δεύτερο κύκλο