Από Στέλλα Μούτσιου

Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο οποίος ήταν γνωστός και ως ο νονός της γαλλικής «νουβέλ βαγκ».

Πέθανε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Πέθανε στα 91 του χρόνια, όπως μετέδωσε η γαλλική εφημερίδα Liberation και καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του ασχολήθηκε με θέματα που θεωρούνταν ταμπού, αλλά και με νέες τεχνικές που τάραξαν το κινηματογραφικό κατεστημένο και ενέπνευσαν εικονοπλάστες σκηνοθέτες δεκαετίες μετά την κορύφωση της καριέρας του στα χρόνια του 1960.

Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Πηγή φωτογραφίας: cinephilia.gr

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Γκοντάρ ήταν μέλος μιας ομάδας ταινιοκριτικών του περιοδικού Cahiers du Cinema, οι οποίοι αποφάσισαν να φτιάξουν δικές τους ταινίες και να φέρουν μια επανάσταση στο μέσο, διότι ήταν δυσαρεστημένοι με την ποιότητα του Γαλλικού Κινηματογράφου εκείνη την εποχή.

Αυτή η ομάδα ήταν η βάση της Νουβέλ Βαγκ. Το 1968, ο Γκοντάρ εγκατέλειψε τη Νουβέλ Βαγκ και ίδρυσε μαζί με τον Ζαν Πιερ Γκοράν την κινηματογραφική ομάδα Dziga Vertov Group, ονομασμένη από τον γνωστό Σοβιετικό σκηνοθέτη. Επρόκειτο για μια ομάδα πολιτικά ενεργών σκηνοθετών οι οποίοι ομαδικά και ανώνυμα δημιουργούσαν πειραματικές και πολιτικές ταινίες οι οποίες υποστήριζαν κινήματα όπως ο Μαοϊσμός και ο Μαρξισμός.

Πολλές ταινίες του Γκοντάρ αμφισβητούν και τους κώδικες του παραδοσιακού Χόλυγουντ μαζί με αυτές του Γαλλικού κινηματογράφου.

Το 2002 σε ψηφοφορία κριτικών του κινηματογραφικού περιοδικού Sight & Sound, του βρετανικού ινστιτούτου κινηματογράφου (BFI), κατετάγη τρίτος ανάμεσα στους δέκα καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών.

Δέκα χρόνια αργότερα, το Sight & Sound ονόμασε την ταινία του «Με Κομμένη Την Ανάσα» την 13η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Στην ίδια ψηφοφορία, τρεις άλλες ταινίες του συμπεριλήφθηκαν στην λίστα των 50 καλύτερων ταινιών. Αυτές ήταν Η Περιφρόνηση, Ο Τρελός Πιερό και το Histoire(s) du Cinema.

Το 2010 βραβεύτηκε με το Τιμητικό Όσκαρ, αλλά δεν παρέστη στην τελετή απονομής των βραβείων.

Οι ταινίες του Γκοντάρ ενέπνευσαν πολλούς σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των Μάρτιν Σκορσέζε, Κουέντιν Ταραντίνο, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

"Πέθανε φτωχός και άνεργος" - Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για αγαπημένο ηθοποιό από τους Δυο ξένους

Έφυγε από τη ζωή η Σούλα Αθανασιάδου - Η αγαπημένη «Μάχη» από τα Εγκλήματα