Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Την τελευταία της πνοή άφησε στις 20:30 της 8ης Σεπτεμβρίου η Βασίλισσα Ελισάβετ, σε ηλικία 96 ετών. Πρόκειται για τη μακροβιότερη μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας, μιας και λίγους μήνες πριν είχε γιορτάσει τα 70 χρόνια της στον θρόνο.

Εδώ και λίγες ώρες το παλάτι είχε ανακοινώσει πως η υγεία της Ελισάβετ είχε ανησυχήσει τους γιατρούς και γι΄αυτό το λόγο, οι συγγενείς της ταξίδεψαν εσπευσμένα στο κάστρο Μπαλμόραλ όπου και βρισκόταν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ μάλιστα, ο Κάρολος αναφέρεται ως βασιλιάς.

Η ανακοίνωση του Μπάκινγχαμ για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

«Η Αυτού Μεγαλειότης πέθανε ήσυχα σήμερα το απόγευμα στο Μπαλμόραλ. Ο Βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και αύριο θα επιστρέψουν στο Λονδίνο» ήταν η ανακοίνωση του BBC που αναμετέδωσε την επίσημη ανακοίνωση του Παλατιού.

Το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: Αυτός είναι ο κωδικός που χρησιμοποιεί το Παλάτι όταν αναφέρεται στον θάνατο της βασίλισσας. Αυτή την πρόταση άκουσε και η πρωθυπουργός που βρίσκεται στην εξουσία, όταν έλαβε το άκρως εμπιστευτικό τηλεφώνημα που την ειδκοποίησε για τα νέα.

Στη συνέχεια, το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε σχετικά με την είδηση του θανάτου της βασίλισσας τις 15 κυβερνήσεις πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει αρχηγός του κράτους, αλλά και στα υπόλοιπα 36 κράτη της Κοινοπολιτείας.

Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα ενώ όσον αφορά στον κόσμο, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση για το δυσάρεστο γεγονός.

Όπως επιτάσσει η Επιχείρηση London Bridge, ανήμερα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος στις 6 το απόγευμα, ενώ η κηδεία θα γίνει 10 ημέρες μετά το θάνατο της.

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Βαρύ το πένθος - Οι πρώτες αντιδράσεις της οικογένειας και του κόσμου μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίστηκε την τελευταία ημέρα