Από Στέλλα Μούτσιου

Η Κατερίνα Διδασκάλου είναι μία από τους 26 ηθοποιούς που θα συμμετέχουν στο Μαύρο Ρόδο, που έχει κάνει πάταγο πριν καν ξεκινήσει. Με αφορμή, λοιπόν, τον νέο της ρόλο μίλησε στο ΒΗΜΑ και προχώρησε σε αποκαλύψεις για τον χαρακτήρα της στη σειρά, αλλά και προσωπικά της στοιχεία που έχουν να κάνουν με την θρησκεία, αφού στο σίριαλ υποδύεται μία καλόγρια.

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για την εμπειρία της στο μοναστήρι που έμεινε, αλλά και για τον τρόπο που μεγάλωσε και τις απόψεις που βοήθησαν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της.

Οι αποκαλύψεις της Κατερίνας Διδασκάλου για το Μαύρο Ρόδο

«Ξέρετε, κάθε ρόλο που υποδύομαι τον χαρτογραφώ. Φτιάχνω ένα βιογραφικό, κανονικότατα, με χαρτί και μολύβι. Εντοπίζω ορισμένα ερμηνευτικά κλειδιά, δικά μου, που δεν φαίνονται αναγκαστικά αλλά συγκροτούν το υπόβαθρο της ανάλυσής μου», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Η ηγουμένη Φιλαρέτη έχει πυγμή αλλά δεν είναι η “κακιά " αυτής της ιστορίας. Αντιθέτως, είναι μια θετική και δίκαιη ηρωίδα. Διότι εξισορροπείς καταστάσεις μεταξύ ασκητικού και κοσμικού βίου. Εν μέρει την έχω πλάσει βασισμένη σε μια άλλη, υπαρκτή ηγουμένη, τη Θέκλα, την οποία πρωτογνώρισα το 2016. Φέτος λοιπόν επισκέφθηκα πάλι την Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο και αυτή τη φορά έμεινα για κάποιες μέρες με τις καλόγριες».

«Ναι, με φιλοξένησαν, έζησα για λίγο μαζί τους, κοντά τους. Ξυπνούσα στον όρθρο, διάβαζα ψαλμούς και άλλα εκκλησιαστικά κείμενα, έκανα μερικά διακονήματα, ελαφριά, όχι βαριά. Στις κότες δεν πήγα, ας πούμε, αλλά καθάρισα κάμποσα φασολάκια!» εξήγησε έπειτα.

Κατερίνα Διδασκάλου Μαύρο Ρόδο

Και πρόσθεσε: «Μια φορά, μια κοπέλα ασκούμενη η οποία ήθελε να γίνει μοναχή, είπε στην ηγουμένη Θέκλα ότι σκόπευε να σπουδάσει Θεολογία. Η Θέκλα την προέτρεψε να σπουδάσει Φιλολογία “γιατί η Θεολογία είναι βίωμα, δεν είναι επιστήμη ". Της το είπε αυτό για να της δώσει να καταλάβει ότι πρέπει να έχει εφόδια στη ζωή, ακόμη και στην περίπτωση που αποφάσιζε αργότερα να εγκαταλείψει το μοναστήρι. Τέτοιας υφής άνθρωπος είναι και η ηγουμένη Φιλαρέτη».

«Θα σας πω τι αναγράφεται στην ταφόπλακα του πατέρα μου. Παρότι η γνώση περιορίζει τον δογματισμό, διάγω προσευχόμενος, σεβόμενος την παγκόσμια αρμονία και την των πάντων ένωση. Ο ίδιος το είχε ζητήσει αυτό, χρόνια πολλά προτού πεθάνει. Ο πατέρας μου (υπήρξε δικαστικός και) έψελνε, του άρεσε, αλλά δεν με έσυρε ποτέ στην εκκλησία χωρίς να το θέλω. Ήταν ένας φιλελεύθερος και ανοιχτός άνθρωπος.

Στο σπίτι μας έρχονταν και έτρωγαν φτωχοί φοιτητές. Αυτό είναι ο χριστιανισμός στην πράξη. Εν ολίγοις, πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη και έχω μια σχέση με τη θρησκεία αρκούντως σεβαστική. Δεν εκκλησιάζομαι κάθε Κυριακή αλλά ενίοτε, όταν το έχω ανάγκη, μπαίνω μόνη σε κάποιον ναό και επινοώ τις δικές μου προσευχές», συνέχισε.

Εικόνες μέσα από το μοναστήρι που κλείστηκε

Η Κατερίνα Διδασκάλου στην προσπάθειά της να ενσαρκώσει όσο καλύτερα μπορεί το νέο της ρόλο, αυτόν της ηγουμένης Φιλαρέτη, για τη σειρά του Mega, Μαύρο Ρόδο, αποφάσισε να περάσει μερικές μέρες σε μοναστήρι της Κρήτης, όπως αναφέρθηκε ήδη.

Συγκεκριμένα, έμεινε 10 ημέρες στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης του Ρεθύμνου και ακολούθησε με ευλάβεια το τυπικό του μοναστικού βίου, από το πρόγραμμα των θείων λειτουργιών μέχρι τις καθημερινές συνήθειες που έχουν οι μοναχές.

Η διαδικασία αυτή ήταν εξαιρετικά χρήσιμη ώστε να κάνουν την έρευνά τους για τους ρόλους τους και να διαμορφώσουν ανάλογα τα εκφραστικά τους μέσα. Παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι μοναχές στον χώρο της μονής, οι ηθοποιός άντλησε πολύτιμα στοιχεία για το βλέμμα, τη φωνή, τη στάση του σώματός τους, αλλά και για άλλες ιδιαιτερότητες από τον μοναστικό βίο.

Μάλιστα είχε μοιραστεί κι ένα βίντεο από τις ημέρες της εκεί (δείτε εδώ την ανάρτηση). Το Tv-24.gr αποφάσισε να σας "βάλει" μέσα στο μοναστήρι, την κατοικία της Διδασκάλου επί 10 ημέρες.

Μαύρο Ρόδο μοναστήρι

Η Μονή Αγίας Ειρήνης είναι σκαρφαλωμένη σε απότομο βράχο σε υψόμετρο 260μ στους πρόποδες του όρους Βρύσινας, περίπου 5χλμ νότια του Ρεθύμνου. Είναι γυναικείο μοναστήρι κι ένα από τα παλαιότερα της Κρήτης, κτισμένο πριν το 1362, χρονολογία που αναφέρεται σε έγγραφο. Στο ίδιο σημείο προϋπήρχε τοιχογραφημένος ναός.

Κατά την Τουρκοκρατία η μονή συνέχισε την ακμάζουσα πορεία της χωρίς διακοπή, εκτός από τις περιόδους των μεγάλων επαναστάσεων. Μέχρι το 1990, όταν άρχισε η αναστήλωση της υπό την θητεία του Μητροπολίτη Θεοδώρου Τζεδάκη, η μονή ήταν ένα συνονθύλευμα από ερειπωμένα κτίρια. Σήμερα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μοναστήρια του νησιού, καθώς αναστηλώθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και σύμφωνα με την αυθεντική μοναστηριακή αρχιτεκτονική της εποχής της. Μάλιστα, έχει βραβευτεί με ευρωπαϊκό βραβείο διατήρησης αρχιτεκτονικής.

Μαύρο Ρόδο μοναστήρι

Μαύρο Ρόδο μοναστήρι

Το μοναστήρι από μακριά θυμίζει φρούριο, περιτειχισμένο από τείχος. Στο κέντρο του περιβόλου βρίσκεται ο νεότερος ναός της Αγίας Ειρήνης, ενώ τριγύρω υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, το παλιό ελαιοτριβείο, το παρεκκλήσι των μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, το μικρό μουσείο του μοναστηριού, η τράπεζα, τα εργαστήρια αγιογραφίας, κεντήματος και ραπτικής.

Όπως αναφέρει ο Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης το παλαιό καθολικό βρίσκεται έξω από το φρουριακό περίβολο, κατά τα δυτικά πρότυπα, σε ψηλότερο σημείο του βράχου σε σχέση με το υπόλοιπο συγκρότημα. Είναι τρίκλιτος ναός αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη, στην Αγία Αικατερίνη και στην Αγία Ευφημία. Ο ιδιότυπος αυτός ναός ανακατασκευάστηκε το 1755 σε τρουλαίο χωρίς τύμπανο, ενώ η βόρεια και δυτική πλευρά του έχει λαξευτεί στο φυσικό βράχο.

Μαύρο Ρόδο μοναστήρι

Μαύρο Ρόδο μοναστήρι

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Δύο κόσμοι συγκρούονται - Ανατριχιαστικό το νέο trailer του Μαύρου Ρόδου

«Έδωσε το παιδί και...» - Το βαρύ φορτίο που κουβαλάει ο ρόλος του Γεράσιμου Σκιαδαρέση στο Μαύρο Ρόδο