Από Έπη Τρίμη

Από την 1η Αυγούστου είχαμε ήδη ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα μας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, παρόλο που ο καιρός μέχρι σήμερα είναι γενικά ήπιος, ο χειμώνας αναμένεται να είναι κρύος και δύσκολος όπως αναφέρουν οι αναλυτές των Μερομηνίων. (Δείτε πώς θα κυλίσει σήμερα ο καιρός μέχρι το τέλος της ημέρας).

Τι προβλέπουν τα μερομήνια

Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους αναλυτές των μερομήνιων.

Ο Νοέμβριος θα είναι αρκετά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών από το 2ο δεκαήμερο και μετά. Ήπιος από πλευράς θερμοκρασίας, υψηλά τοπικά επίπεδα στα νότια και πλούσιος σε βροχές και καταιγίδες.

Από την άλλη πλευρά τον Δεκέμβριο θα υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα κυρίως το πρώτο και σχεδόν το τρίτο δεκαήμερο με χιονοπτώσεις στα πεδινά. Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να εμφανίζεται το 3ο δεκαήμερο, ενώ ο Φεβρουάριος προβλέπεται ανοιξιάτικος, αλλά με πολλές βροχές.

Τα μερομήνια και η μετεωρολογία

Τα μερομήνια αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα μερομήνια.

Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις ημέρες, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα μερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Προσέχουν δε τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Αν ας πούμε, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ, τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου

Μίνα Αδαμάκη: Τι συμβαίνει με τα δημοσιεύματα που τη θέλουν νεκρή;