Εύκολη μελωμένη μηλόπιτα χωρίς ζύμη - Έτοιμη σε 10 λεπτά
Πώς να την φτιάξεις

Είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων και σίγουρα η συγκεκριμένη εκδοχή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου πέρα από εύκολη είναι και φουλ γευστική.
Υλικά
- 120 γραμ. βούτυρο
- 5 κουταλιές μαύρη ή καστανή ζάχαρη κατά προτίμηση
- 6 μεγάλα μήλα (προτεινόμενη ποικιλία Granny Smith-μήλα Αγιάς)
- λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
- 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 /2 φλ. (100 γραμ.) μαύρη ή καστανή ζάχαρη κατά προτίμηση
- 1 φλ. (125 γραμ.) αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 4 κ.σ λιναρόσπορο αλεσμένο
- 6 κ.σ ψιλοκομμένο καρύδι
- 6 κ.σ σταφίδα μαύρη
- 2 πρέζες αλάτι
Για το τραγανό γαρνίρισμα
- 1/2 φλ. αλεύρι
- 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
- 3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
- 1/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 φλ. βούτυρο
- 1 βανίλια
- 2 κ.γλ κανέλα
- 1-2 πρέζες αλάτι
Για το σερβίρισμα
- άχνη και κανέλα
Εκτέλεση
- θα χρησιμοποιήσουμε μικρό ταψί ή ακόμα καλύτερα φόρμα του κέικ δαχτυλίδι 24 εκατοστά.
- Αρχικά συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά. Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος στο λαδωμένο σκεύος. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα τοιχώματα.
- Απλώνουμε τη μισή ποσότητα βούτυρο στη λαδόκολλα, φροντίζοντας να κάνουμε μία παχιά στρώση.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη ολόγυρα στη φόρμα στη βάση και στα τοιχώματα.
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά καρέ 0,5 εκ..
- Ραντίζουμε με το λεμόνι.
- Τα βάζουμε όλα μέσα στο βουτυρωμένο σκεύος.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομματάκια) πάνω στα μήλα.
- Πασπαλίζουμε με τα καρύδια, το λιναρόσπορο και τις σταφίδες πάνω στα βουτυρωμένα μήλα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός, μέχρι να ασπρίσει καλά το μείγμα για 3-4 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί.
- Απλώνουμε και καλύπτουμε με το παχύ μίγμα για τη σκεπαστή μηλόπιτα τα μήλα.
- Στρώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
- Το μείγμα είναι σφιχτό γι’ αυτό θέλει άπλωμα επάνω στα μήλα, ώστε να μπει και ανάμεσα στα κομμάτια φρούτου.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Ελέγχουμε αν ψήθηκε η μηλόπιτα, μπήγοντας στο κέντρο τη λάμα από το μαχαίρι, που πρέπει να βγαίνει καθαρή και στεγνή από το μείγμα.
- Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, έπειτα ξεφορμάρουμε όσο ακόμα είναι ζεστή.
- Αχνίζουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με κανέλα.
- Σερβίρεται με βρώμη κατά προτίμηση ζεστή, με μια μπάλα παγωτό.
Αν θες να την συνοδεύσεις με κάτι, σου προτείνουμε αυτό το τέλειο σπιτικό παγωτό.
Πηγή: Argiro.gr
Δείτε επίσης στο tv-24.gr:
Την φτιάχνεις στο πι και φι - Πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Βάλτε στα μπιφτέκια σας κολοκύθι και θα γίνουν "λουκούμι" - 10 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου