Από TV24 Team

Είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων και σίγουρα η συγκεκριμένη εκδοχή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου πέρα από εύκολη είναι και φουλ γευστική.

Υλικά

  • 120 γραμ. βούτυρο
  • 5 κουταλιές μαύρη ή καστανή ζάχαρη κατά προτίμηση
  • 6 μεγάλα μήλα (προτεινόμενη ποικιλία Granny Smith-μήλα Αγιάς)
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 /2 φλ. (100 γραμ.) μαύρη ή καστανή ζάχαρη κατά προτίμηση
  • 1 φλ. (125 γραμ.) αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 κ.σ λιναρόσπορο αλεσμένο
  • 6 κ.σ ψιλοκομμένο καρύδι
  • 6 κ.σ σταφίδα μαύρη
  • 2 πρέζες αλάτι

Για το τραγανό γαρνίρισμα

  • 1/2 φλ. αλεύρι
  • 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
  • 3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.γλ κανέλα
  • 1-2 πρέζες αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • άχνη και κανέλα

Εκτέλεση

  • θα χρησιμοποιήσουμε μικρό ταψί ή ακόμα καλύτερα φόρμα του κέικ δαχτυλίδι 24 εκατοστά.
  • Αρχικά συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά. Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος στο λαδωμένο σκεύος. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα τοιχώματα.
  • Απλώνουμε τη μισή ποσότητα βούτυρο στη λαδόκολλα, φροντίζοντας να κάνουμε μία παχιά στρώση.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη ολόγυρα στη φόρμα στη βάση και στα τοιχώματα.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά καρέ 0,5 εκ..
  • Ραντίζουμε με το λεμόνι.
  • Τα βάζουμε όλα μέσα στο βουτυρωμένο σκεύος.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομματάκια) πάνω στα μήλα.
  • Πασπαλίζουμε με τα καρύδια, το λιναρόσπορο και τις σταφίδες πάνω στα βουτυρωμένα μήλα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια.
  • Χτυπάμε με μίξερ χειρός, μέχρι να ασπρίσει καλά το μείγμα για 3-4 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί.
  • Απλώνουμε και καλύπτουμε με το παχύ μίγμα για τη σκεπαστή μηλόπιτα τα μήλα.
  • Στρώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
  • Το μείγμα είναι σφιχτό γι’ αυτό θέλει άπλωμα επάνω στα μήλα, ώστε να μπει και ανάμεσα στα κομμάτια φρούτου.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Ελέγχουμε αν ψήθηκε η μηλόπιτα, μπήγοντας στο κέντρο τη λάμα από το μαχαίρι, που πρέπει να βγαίνει καθαρή και στεγνή από το μείγμα.
  • Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, έπειτα ξεφορμάρουμε όσο ακόμα είναι ζεστή.
  • Αχνίζουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με κανέλα.
  • Σερβίρεται με βρώμη κατά προτίμηση ζεστή, με μια μπάλα παγωτό.

Αν θες να την συνοδεύσεις με κάτι, σου προτείνουμε αυτό το τέλειο σπιτικό παγωτό.

Πηγή: Argiro.gr

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Την φτιάχνεις στο πι και φι - Πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Βάλτε στα μπιφτέκια σας κολοκύθι και θα γίνουν "λουκούμι" - 10 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου