Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Το κολοκύθι είναι λαχανικό που μαγειρεύεται ολόφρεσκο και τι καλύτερο από το να το αξιοποιήσετε σε μία υπέροχη συνταγή για την πιο νόστιμη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο. Μία πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Μάλιστα, αν είστε περισσότερο φαν της τυρόπιτας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την πιο νόστιμη συνταγή την τυρόπιτα της τεμπέλας (δείτε την εδώ).

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά:

  • 1.200 γρ. κολοκυθάκια (τρυφερά)
  • 5 αυγά (χτυπημένα)
  • 300 γρ. φέτα σε τρίμματα
  • 300 γρ. φρέσκο ανθότυρο
  • 160 γρ. καλαμποκάλευρο ή 1 φακελάκι φρυγανιά
  • 2 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση:

  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό ταψί 24×32 εκ. και το πασπαλίζουμε µε το μισό καλαμποκάλευρο.
  • Αφού πλύνουμε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.
  • Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε λίγο και τα αφήνουμε να ιδρώσουν για 15 λεπτά.
  • Τα στύβουμε µε τα χέρια και τα βάζουμε σε µπολ.
  • Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αυγά, τα τυριά, το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, τον άνηθο και το δυόσμο, 2 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια.
  • Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε, αφού πρώτα δοκιμάσουμε το μίγμα.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί 24×30 εκ.
  • Το ραντίζουμε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε την εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40-45 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160ºC για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η κολοκυθόπιτα.
  • Αν έχετε κολοκυθοανθούς πλύντε τους και αφαιρέστε τους στήμονες.
  • Κόψτε τους σε κομμάτια και ρίξτε τους στην πίτα.
  • Σερβίρουμε την κολοκυθόπιτα αλμυρή χωρίς φύλλο, κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: argiro.gr

Πως συντηρούνται τα φρέσκα κολοκυθάκια

Τα ολόφρεσκα κολοκυθάκια συντηρούνται για 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, μετά αναγκαστικά πρέπει να τα βάλω στο ψυγείο για ακόμα 1-2 ημέρες ή να τα αποθηκεύσω στην κατάψυξη με έναν από τους παρακάτω τρόπους. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη σωστή συντήρηση του κάθε φρούτου και λαχανικού.

Πώς αποθηκεύω κολοκυθάκια στην κατάψυξη

  • Μπορώ να αποθηκεύσω τα κολοκυθάκια στην κατάψυξη με αρκετούς τρόπους:
  • Τριμμένα για κολοκυθόπιτα, κολοκυθοκεφτέδες, σφουγγάτο.
  • Ολόκληρα για γεμιστά κολοκυθάκια.
  • Σε κομμάτια για σούπες και μαγειρευτά.
  • Σε φέτες για μουσακα.
  • Τα λουλούδια των κολοκυθιών καταψύχονται ολόκληρα, αφού τα γεμίσετε με γέμιση τυριού ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους!

Argiro.gr

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Βάλτε στα μπιφτέκια σας κολοκύθι και θα γίνουν "λουκούμι" - 10 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Δροσερό γλυκό ψυγείου με λεμόνι και άλλα 4 υλικά - Ιδανικό για το καλοκαίρι