Οι εξελίξεις στην σειρά Σασμός τρέχουν με ταχύτητα φωτός (δείτε εδώ τι θα συμβεί την παραπάνω εβδομάδα). Ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Γιώργος Αμούτζας, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό TV24 και στην Κατερίνα Παπαγιαννοπούλου, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της πλοκής.

Μαθαίνω πως είχες πρόταση για τις «Άγριες μέλισσες»...

«Η Μιράντα Ρωσταντή, που δεν θα σταματήσω να ευχαριστώ ποτέ, με έχει πάρει τηλέφωνο και με έχει προτείνει για πολλές δουλειές. Και για τις “Μέλισσες”. Ημουν λοιπόν πρότασή της για τον “Σασμό”. Πέρασα από οντισιόν όπως όλοι και μετά από μια μέρα κλείσαμε».

Για να γίνουν όλα τόσο γρήγορα, μάλλον είχες διαβάσει το βιβλίο!

«Οταν έκλεισα να είμαι στη σειρά, ήμουν με τον κ. Μανούσο Μανουσάκη στα γυρίσματα του “Βαρδιάνος στα σπόρκα” και μάλιστα ήμουν εκτός Αττικής. Οταν λίγες ημέρες αργότερα πήγα για πρώτη φορά να γνωριστώ με συνεργάτες και συντελεστές, συνάντησα κόσμο που είχε διαβάσει το βιβλίο, ήξερε και κάποια πράγματα από τα σενάρια και μου έλεγε τι περίπου θα συμβεί με τον ήρωά μου. Εγώ δεν είχα την παραμικρή ιδέα. Αγχώθηκα και αιφνιδιάστηκα. Πήρα το βιβλίο και τα πρώτα σενάρια και τα διάβασα όλα σε μία ημέρα».

Ενιωσες κοντά σε αυτόν τον τραγικό ήρωα;

«Εχω κοινά με τη φύση αυτού του ρόλου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κατανοώ τις αντιδράσεις του ήρωά μου. Ομως, με βάση τα όσα θα δείτε στα επόμενα επεισόδια, δεν ξέρω αν είμαι κοντά του».

Θα παρουσιαστούν δηλαδή καινούρια χαρακτηριστικά στον ήρωά σου;

Σασμός

«Ναι, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να γίνονται αποκαλύψεις, δηλαδή σύντομα ίσως να απομακρυνθούμε λίγο από τον χαρακτήρα που έχουμε γνωρίζει ως τώρα».

Θα μάθει πράγματα που θα του αλλάξουν την άποψη που είχε για τον πατέρα του;

«Θα αλλάξει για λίγο η γνώμη του αλλά δεν θα βγει τελείως από τον σωστό δρόμο. Θα υπάρξουν κάποια ερωτήματα που θα θελήσει να ψάξει και μάλιστα θα βρει και τις απαντήσεις».

Θα μάθει άραγε τον πραγματικό δολοφόνο του πατέρα του;

«Κι εγώ θα ήθελα να το μάθω αυτό, έχω αγωνία να το μάθω, όπως και ανασφάλεια. Ολες αυτές οι αλλαγές που γίνονται στη σειρά, σε σχέση με το βιβλίο, κάποιες φορές μπορεί να αδικούν κάποιον ήρωα και κάποιες άλλες ίσως να τον αποθεώνουν. Εγώ έχω αισθανθεί και τα δύο».

Παρ’ όλα αυτά, ως Γιώργος πώς θεωρείς ότι θ’ αντιδράσει ο Νικηφόρος όταν μάθει ότι ο Μαθιός είναι ο δολοφόνος του πατέρα του;

«Αν μάθει ότι ο Μαθιός είναι ο δολοφόνος του πατέρα του και όλο αυτόν τον καιρό τον κορόιδευε και του έριχνε στάχτη στα μάτια, οποιαδήποτε αντίδραση του ήρωά μου θα είναι δικαιολογημένη. Ας αναλογιστούμε κάτι... Ενας ήρωας που ερωτεύτηκε μια γυναίκα και επί 20 χρόνια δεν κοίταξε, ακούμπησε, ούτε πήγε με κάποια άλλη, κατά την άποψή μου, δεν είναι έρωτας αλλά κόλλημα, εμμονή. Πόσω μάλλον όταν αυτό τον φτάνει στο σημείο να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Μου είναι δύσκολο λοιπόν, ανεξάρτητα από το αν ο Στεφανής ήταν ή όχι καλός, να συμφωνήσω πως πλέον ο Μαθιός παρουσιάζεται ως ένας προοδευτικός άντρας. Αν ο Στεφανής είχε μια φορά κόλλημα στο να μην πάει η Βασιλική να δουλέψει, ο Μαθιός θα έπρεπε να είχε δέκα. Θεωρώ λοιπόν πως μαζί με την υποτιθέμενη αποκάλυψη που με ρωτάς, θα πρέπει να δούμε και αυτή την αλλαγή του Μαθιού. Με βάση αυτά, οποιαδήποτε αντίδραση του Νικηφόρου θα ήταν δικαιολογημένη. Ειλικρινά, όμως, δεν ξέρω πού θα πάει. Απλά είπα μια κατεύθυνση που θα μου φαινόταν λογική για το δικό μου μυαλό. Γιατί βλέπουμε εδώ και έναν χρόνο έναν δολοφόνο να αγιοποιείται».

Οταν μάθει όμως ότι και ο Μανόλης του είχε κρύψει την αλήθεια;

«Και σε εκείνη την περίπτωση υπήρχαν κάποια άλλοθι, αλλά και πάλι για εμένα δεν είναι αρκετά δυνατά ώστε να μην αποκαλύψει στον κολλητό σου κάτι τόσο σημαντικό».

Η ήρωάς σου θα έχει κάποια έξαρση μετά την αποκάλυψη της σχέσης του Μαθιού με τη μητέρα του και την εμφάνιση του «Αμερικάνου»;

«Ο Νικηφόρος αντιδρά σωστά με τα δεδομένα που του παρουσιάζονται, που είναι βέβαια η μισή αλήθεια. Αν δούμε μια έξαρση και μια διαφορετική πλευρά, θα είναι εάν μάθει και την άλλη μισή αλήθεια. Θα έρθει πάντως η στιγμή που ο ήρωάς μου θα “σκοτεινιάσει”. Από την αρχή της χρονιάς το ξέραμε και το λέγαμε πως θα συμβεί αυτό».

Σκοτεινός σημαίνει... επικίνδυνος;

«Θα είναι άλλος άνθρωπος. Θα εναντιωθεί σε όλους και σε όλα. Και θα το κάνει με την αγριότητα της ορεινής Κρήτης, στην οποία αναφέρεται η σειρά, δηλαδή τον τόπο που του έχει διδάξει πώς να φέρεται».

Θα οπλίσει το χέρι του;

«Κάπως έτσι. Οταν μάθει αυτό που βλέπουμε στον “Σασμό” ένα χρόνο τώρα και ότι έχουν σχέση από την αρχή, ο Νικηφόρος θα αντιδράσει όπως έχει μάθει να αντιδρούν οι άντρες του χωριού του. Οταν κάποιος έχει μια διαφωνία με κάποιον άλλον, βγαίνουν τα κουμπούρια».

Μιλάμε όμως για τη μητέρα του!

«Δεν θα αντιδράσει στη μητέρα του».

Ομως, αν πάρει τον νόμο στα χέρια του εναντίον του Μαθιού, σε εκείνη θα κάνει κακό.

«Αναφερθήκαμε σε μια σκοτεινή πλευρά, που σημαίνει ότι θα έχει ακραίες αντιδράσεις. Η αντίδρασή του θα είναι υπερβολική, αλλά πολύ οριοθετημένη σε σχέση με τη μητέρα του».

Μόνος θα μάθει την αλήθεια;

«Από σπόντα θα το μάθει. Μετά από αυτό το γεγονός, οι σχέσεις του θα κλονιστούν τελείως».

Τα πράγματα με την Τζένη πώς θα κυλήσουν μετά τα περιστατικά που ανέφερες;

«Δεν γνωρίζω».

Ενάμιση χρόνο μετά, ο Νικηφόρος και ο Μανόλης επιστρέφουν στο χωριό για να παρευρεθούν στη δίκη του Αστέρη.

«Ολοι θα είναι αναστατωμένοι σε εκείνη τη φάση. Ο Νικηφόρος δεν θα ασχολείται με τίποτε άλλο. Μόνο με τη δίκη του Αστέρη. Θα τον δείτε στενοχωρημένο, οι φίλοι του θα τον στηρίξουν».

Στον δεύτερο κύκλο της σειράς θα είσαι;

«Γίνονται συζητήσεις και είμαι στη φάση της διαπραγμάτευσης. Θέλουν να είμαι. Θέλω σενάριο».

Θέλεις να είσαι; Ξέρω ηθοποιούς που θα έκαναν τα πάντα για έναν μικρό ρόλο στη σειρά.

Σασμός Νικηφόρος

«Ισως αυτό είναι που θολώνει το τοπίο. Οταν είμαστε σε μια σειρά πρώτη σε τηλεθέαση, θεωρούμε πως χτυπήσαμε χρυσό. Υπάρχουν όμως διάφορες ανησυχίες που διαπραγματεύεται ένας καλλιτέχνης. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι το σενάριο καθώς είναι το βασικότερο εργαλείο ενός ηθοποιού. Τι θα κάνω ως Νικηφόρος; Πώς θα εξελιχθεί η ιστορία του; Διαπραγματεύομαι σενάριο και πλοκή. Πάνω απ’ όλα να κάνουμε τέχνη...».

Ακόμα και αν δεν συνεχίσεις στον «Σασμό», η τηλεόραση είναι στα σχέδιά σου;

«Οχι. Δεν απορρίπτω την τηλεόραση, αλλά το θέατρο είναι πάντα στον νου μου. Και μάλιστα το καλοκαίρι ετοιμάζουμε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Θα είμαι στον “Φιλοκτήτη”, δίπλα σε ένα μαγικό επιτελείο ηθοποιών. Η πρόταση αυτή μου έγινε από τον τηλεοπτικό μου πατέρα στον “Σασμό”, τον Τάσο Νούσια. Αυτή η συνεργασία που είχαμε για έντεκα επεισόδια, μέχρι τη δολοφονία του, ήταν ικανή να δημιουργήσει μια σημαντική σχέση μεταξύ μας. Αν μου επιτρέπετε, αυτή η παράσταση θα είναι το big thing του καλοκαιριού».

Θα πρέπει να αισθάνεσαι ευλογημένος...

«Νιώθω ευλογημένος και πολύ τυχερός. Αυτή η ευκαιρία με τον “Σασμό” ήρθε ξαφνικά και άλλαξε τα δεδομένα, κυρίως ως προς την αναγνωρισιμότητά μου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή. Είμαι ευλογημένος που καταφέρνω να υπηρετώ την τέχνη μου. Στο θέατρο χτίζεται στ’ αλήθεια ένας ηθοποιός. Αυτό με γεμίζει περισσότερο, αυτό με κάνει να αισθάνομαι παραγωγικός».

Είσαι ένας νέος ηθοποιός... παλιά κοπής.

«Είναι λογικό, έτσι μεγάλωσα».

Νονός σου ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε το θέατρο...

«Πολλές φορές σε μια σεζόν έκανε δύο διαφορετικές παραστάσεις ταυτόχρονα. Αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσαμε να πούμε πως απέφευγε την κάμερα. Ηταν ελάχιστες οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις και έκανε και κάποιες ταινίες. Ηταν από τους ιστορικούς ηθοποιούς της χώρας και καταλαβαίνω τον λόγο που απέφευγε την κάμερα. Η τηλεόραση, πόσω μάλλον το καθημερινό, είναι το πιο επικίνδυνο είδος που μπορεί να κάνει ένας ηθοποιός. Ο χρόνος είναι ελάχιστος, το πρόγραμμα όμως πρέπει να βγει και τα επεισόδια πρέπει να παραδοθούν στο κανάλι. Και αυτό θα συμβεί με όποιον τρόπο. Αυτός ο τρόπος είναι το πρόβλημα. Δεν μπορεί ή δεν προλαβαίνει ένας ηθοποιός να αποδώσει στο μέγιστο και συχνά δυσκολεύεται να υπερασπιστεί την τέχνη του ή ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό».