Τα ενεργειακά τζάκια αποτελούν έναν σύγχρονο και εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο θέρμανσης του χώρου μας. Όταν σε ένα σπίτι υπάρχει ήδη ένα απλό παραδοσιακό τζάκι είναι καλό να γνωρίζουμε πως μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό εύκολα αυθημερόν και χωρίς μερεμέτια, αρκεί να επιλέξουμε τον σωστό συνεργάτη.

Ουσιαστικά τοποθετείται στο εσωτερικό της εστίας του παλιού μας τζακιού μια καινούργια εστία η οποία ονομάζεται ένθετη ενεργειακή εστία, ή απλά ενεργειακή κασέτα. Πρόκειται για συστήματα ολοκληρωμένης αερόθερμης λειτουργίας τα οποία είναι εξίσου αποδοτικά με ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι. Οι διαφορές τους αφορούν βασικά μόνο το άνοιγμα της πόρτας, στην περίπτωση της κασέτας η πόρτα ανοίγει μόνο πλαγίως προς τα έξω.

Ποια τα είδη των ενεργειακών ένθετων εστιών-κασετών;

Δυο είναι οι τύποι εστιών ενεργειακών κασετών και χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τoυς:

  • Οι κασέτες παλαιάς τεχνολογίας, συνήθως είναι μαντεμένιες εστίες οι οποίες δεν έχουν εργοστασιακό θερμοθάλαμο και για να λειτουργήσουν ως ενεργειακές αερόθερμες εστίες απαιτείται η δημιουργία θερμοθαλάμου με μονώσεις μέσα στο παλιό παραδοσιακό τζάκι. Αυτή η κατηγορία κασέτας έχει χαμηλότερη θερμική απόδοση και ισχύ σε σύγκριση με τις σύγχρονες ένθετες ενεργειακές εστίες. Ένα άλλο σημαντικό μείον αυτής της παλαιού τύπου κατασκευής είναι ότι δεν μπορεί να δώσει πιστοποιημένα συγκεκριμένη θερμική απόδοση και ισχύ γιατί η κατασκευή της ως αερόθερμο ενεργειακό τζάκι ολοκληρώνεται εμπειρικά στον χώρο του πελάτη-καταναλωτή από κάποιο τεχνίτη και όχι από το ίδιο το εργοστάσιο.
  • Οι σύγχρονες ενεργειακές ένθετες εστίες-κασέτες είναι τριών στρωμάτων. Οι εστίες αυτές είναι εργοστασιακά κατασκευασμένα ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης. Διαθέτουν διπλό μεταλλικό σκελετό όπου ανάμεσα του εμπεριέχουν συγκεκριμένου όγκου θερμοθάλαμο, το τρίτο στρώμα είναι το εσωτερικό του θαλάμου της καύσης το οποίο είναι επενδεδυμένο με μαντέμι ή πυρίμαχο υλικό. Έχοντας ενσωματωμένο εργοστασιακά τον θερμοθάλαμο ο κατασκευαστής μπορεί και ελέγχει τον όγκο και την θερμοκρασία του παραγόμενου ζεστού αέρα. Ελέγχοντας επίσης το οξυγόνο της καύσης μπορεί και εγγυάται και πιστοποιεί την θερμική απόδοση, την θερμική ισχύ και την κατανάλωση της εστίας. Οι σύγχρονες ενεργειακές ένθετες οικολογικές εστίες είναι επίσης και φιλικές προς το περιβάλλον, τα οικολογικά μοντέλα πραγματοποιούν και την δευτερεύουσα καύση εκπέμποντας ελαχίστη ποσότητα CO, NOx και μικροσωματιδίων Ρ10 προς το περιβάλλον.

Διατίθενται σε διάφορα μοντέλα και διαστάσεις και ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετηθούν οι ενεργειακές κασέτες μπορεί να είναι μιας, με δύο όψεων.

Γιατί να μετατρέψω το τζάκι μου σε ενεργειακό;

  • Τα ενεργειακά τζάκια προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις με μικρότερη κατανάλωση καυσίμου
  • Τα οικολογικά ενεργειακά τζάκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον με μικρότερες εκπομπές CO, NOx και μικροσωματιδίων Ρ10
  • Προσφέρουν μεγαλύτερη θερμική απόδοση και ισχύ
  • Πρόκειται για συστήματα υψηλής αισθητικής

Ποια η διαδικασία εγκατάστασης;

Η τοποθέτηση γίνεται αυθημερόν. Ανάλογα με το πως είναι κατασκευασμένο το υπάρχον τζάκι μπορεί να χρειαστεί να αποξηλωθούν κάποια πυρότουβλα. Όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται μέσα στην εστία του παραδοσιακού τζακιού ώστε να αποφεύγονται τα μερεμέτια. Σπάνια η κασέτα βέβαια ταιριάζει ακριβώς στις διαστάσεις της παλιάς εστίας, τα κενά που πιθανόν θα υπάρξουν καλύπτονται τόσο για αισθητικούς όσο και για λειτουργικούς λόγους.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.starfire.gr