Το κάπνισμα όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί μια επιβλαβή συνήθεια με σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ατόμου. Μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους διακοπής καπνίσματος είναι ο βελονισμός. Πρόκειται για μια φυσική, ανώδυνη και ακίνδυνη θεραπεία, η οποία βοηθά τον καπνιστή να απαλλαγεί από τα συναισθήματα στέρησης όπως ο θυμός, το άγχος, η ένταση και η θλίψη.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Χάρη στον βελονισμό αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό. Οι συγκεκριμένες ορμόνες παράγονται όταν ο άνθρωπος νιώθει ευχαρίστηση. Ο βελονισμός πυροδοτεί την παραγωγή αυτών των ορμονών με αποτέλεσμα την μείωση των συμπτωμάτων στέρησης που προκαλούνται λόγω της διακοπής καπνίσματος. Έτσι καταφέρνει να αντιμετωπίσει την σωματική και την ψυχική εξάρτηση, χαρίζοντας ηρεμία και ένα αίσθημα χαλάρωσης στο άτομο.

Είναι αλήθεια πως ο βελονισμός δημιουργεί απέχθεια προς το τσιγάρο;

Μετά τις πρώτες συνεδρίες ο καπνιστής βρίσκει την γεύση του τσιγάρου δυσάρεστη (μεταλλική). Ορισμένοι αναφέρουν ότι ζαλίζονται όπως όταν κάπνισαν για πρώτη φορά.

Σε ποια σημεία τοποθετούνται οι βελόνες;

Τα σημεία βαλονισμού για την διακοπή καπνίσματος είναι συγκεκριμένα. Ο ιατρός-βελονιστής ανάλογα με την περίπτωση επιλέγει τον συνδυασμό των σημείων για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πιο διαδεδομένο σχήμα περιλαμβάνει τοποθέτηση βελόνων στο πρόσωπο, τα χάρια, τα πόδια και το αυτί του καπνιστή.

Πόσο ασφαλής είναι η συγκεκριμένη μέθοδος;

Ο βελονσιμός αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο εφόσον εφαρμόζεται από γιατρό, διότι απαιτούνται ιατρικές γνώσεις, καθώς και γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας.

Είναι επώδυνη η διαδικασία;

Ο βελονισμός δεν αποτελεί μια επώδυνη μέθοδο. Το άτομο αισθάνεται μια ήπια ενόχληση που μοιάζει με ελαφρύ τσίμπημα.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για την διακοπή του καπνίσματος;

Ο ακριβής αριθμός των συνεδρίων εξαρτάται από τον ίδιο τον καπνιστή και τον βαθμό εθισμού του στην νικοτίνη. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές 6-8 ώρες μετά την θεραπεία. Για να επιτύχουμε μακροπρόσθεσμα αποτελέσματα είναι καλό να γίνονται επαναληπτικές συνεδρίες τους επόμενους 2-3 μήνες.

Τι ρόλο παίζει η διάθεση του ίδιου του καπνιστή;

Η προσπάθεια που είναι διατεθιμένο να κάνει το ίδιο το άτομο είναι πολύ σημαντική για όλη την διαδικασία, διότι απαιτείται η ενεργή συμμετοχή του και η πραγματική επιθυμία διακοπής του καπνίσματος. Άλλωστε το κάπνισμα αποτελεί μια συνήθεια που έχει συνδυαστεί με τον καφέ ή το ποτό, την οποία το άτομο ουσιαστικά καλείται να σπάσει.

Αν κάποιος καπνίσει στο διάστημα που πραγματοποιεί τις συνεδρίες βελονισμού, θα επηρεαστεί το αποτέλεσμα;

Αν μιλάμε για ένα τσιγάρο, τότε δεν θα επηρεαστεί η διαδικασία. Αν όμως καπνίσει περισσότερα, τότε ουσιαστικά αντιμάχεται στη δράση του βελονισμού, άρα θα χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.physiatros-velonistis.gr