Απαντήστε ειλικρινά και μάθετε πώς μπορείτε να τις βελτιώσετε

Όλοι έχουμε γνωρίσει έστω και μία φορά κάποιον άνθρωπο στη ζωή μας, που πιστεύαμε ότι έκανε καταστροφικές επιλογές σε ό,τι αφορά τις ερωτικές του σχέσεις.

Μάλιστα, αν είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό μας, όλοι θα καταφέρουμε να παραδεχτούμε ότι κάποια στιγμή ο «άνθρωπος» αυτός… ήμασταν εμείς οι ίδιοι.

«Γιατί τον/την διάλεξε;», «Της/του φέρεται απαίσια» και άλλες τέτοιες εκφράσεις έχουμε ακούσει (ενδεχομένως και να έχουμε πει) όλοι.

Όταν κάποιος σχετίζεται με ανθρώπους που του κάνουν κακό, τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει γιατί έχουν αναπτύξει ένα «καταστροφικό μοντέλο σχέσης» γράφει η Tracey Cox στη Daily Mail.

Δεν είναι «η κακή τους η τύχη», ούτε «γραμμένο στο ριζικό τους». Απλά, υποσυνείδητα οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν ανθρώπους οι οποίοι τους συμπεριφέρονται άσχημα, επειδή κάτι τους είχε συμβεί στο παρελθόν.

-Πόσο υγιείς είναι οι ερωτικές σας σχέσεις;

Αν απαντήσετε «ναι» σε περισσότερες από 6 ερωτήσεις από αυτές που ακολουθούν για τον τωρινό ή κάποιον παλιό σας σύντροφο, τότε οι ερωτικές σας σχέσεις/συνήθειες/επιλογές είναι «κακές» και μάλλον θα πρέπει να τις αναθεωρήσετε.

- Αγαπάτε το σύντροφό σας, παρότι «κάτι» σας λέει ότι δεν ταιριάζετε.

- Ανέχεστε να σας συμπεριφέρεται άσχημα και συνεχίζετε μαζί του παρά το γεγονός ότι σας κακομεταχειρίζεται, σας παραμελεί και δεν λαμβάνετε καμία θετική «ανταμοιβή».

  • Πιστεύετε ότι υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο «εκεί έξω», που μπορεί να σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένο. (Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί σημαίνει ότι μπορεί να ανέχεστε όλη την κακή συμπεριφορά του ατόμου που έχετε πειστεί ότι είναι «ο ένας και μοναδικός». Δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι «εκεί έξω» ικανοί να σας αγαπήσουν).

- Προσπαθήσατε να φύγετε και στο παρελθόν αλλά δε μπορέσατε. Είστε δυστυχισμένοι μέσα στη σχέση σας, αλλά λιγότερο χαρούμενοι χωρίς αυτήν.

- Σας παράτησαν, αλλά δεν αποδέχεστε ότι έχουν φύγει από τη ζωή σας. Λέτε στον εαυτό σας πράγματα όπως «Ξέρω ότι μένει με μια άλλη γυναίκα, όμως η καρδιά του εξακολουθεί να είναι σε μένα».

- Οι σχέσεις σας μπορεί να είναι κακές, όμως το σεξ ανέλπιστα… φανταστικό! Οι καταστροφικές σχέσεις φτάνουν τα συναισθήματα στα άκρα σε σημείο που υπάρχει ένα μόνο θετικό στοιχείο: το σεξ «τροφοδοτείται» από το αίσθημα του κινδύνου και επομένως είναι καλύτερο. Δυστυχώς οι ανθρώπινες σχέσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν να κάνουν με το… σεξ.

- Οι φίλοι και η οικογένειά σας σπάνια συμπαθούν κάποιον από τους συντρόφους σας.

- Όταν ερωτεύεστε, κάποιοι άλλοι υποφέρουν. Σταματάτε να βλέπετε ανθρώπους που ήταν σημαντικοί για εσάς, επειδή κατά βάθος γνωρίζετε ότι θα καταλάβουν πόσο δυστυχισμένοι είστε και θα σας επισημάνουν την ανάγκη να χωρίσετε.

- Επηρεάζεται η υγεία σας και η απόδοσή σας στη δουλειά.

  • Οι γύρω σας σάς λένε συνεχώς ότι αξίζετε κάτι καλύτερο. Ορισμένες φορές σας λένε «στα μούτρα»: «Φύγε. Βγες από αυτή τη σχέση. Αυτός ο άνθρωπος σου κάνει κακό».

- Επιστρέφετε στον ίδιο σύντροφο ξανά και ξανά, μετά από κάθε χωρισμό, παρότι η σχέση τελικά δεν πετυχαίνει καμία φορά.

Τι πρέπει να φροντίσετε να κάνετε στην επόμενη σας σχέση με έναν καινούριο άνθρωπο

- Ανακαλύψτε τι σας συμβαίνει: Αυτό σημαίνει να βγάλετε στην επιφάνεια ό,τι υπάρχει από κάτω. Τι μηνύματα σάς πέρασαν οι γονείς σας για την αγάπη; Πώς ήταν οι πρώτες σας εμπειρίες; Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε βοήθεια.

Κρατήστε σημειώσεις για το είδος των σχέσεων που είχατε στο παρελθόν: Στη συνέχεια κάντε το ίδιο με το πώς θέλετε να είναι η σχέση σας με τον άνθρωπό σας στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αγαπούν και πώς ζηλεύουν τα 12 ζώδια; Ποιοι δεν σηκώνουν πολλά πολλά και ποιοι είναι «αγαπούλες»!

- Μην κάνετε σεξ από πολύ νωρίς στη σχέση: Υποσυνείδητα επιλέγετε ανθρώπους που είναι κακοί για εσάς. Μην προχωράτε τη σχέση στο επόμενο βήμα, αν δεν είστε σίγουροι ότι δεν έχετε κάτι ξανά το ίδιο λάθος να επιλέξετε τον ίδιο τύπο ατόμου.

- Μιλήστε την πρώτη στιγμή που θα νιώσετε ότι δεν είναι χαρούμενοι: Πείτε με ηρεμία τι είναι αυτό που έχετε ανάγκη. «Θα μου άρεσε να με παίρνεις τηλέφωνο όταν γυρίζεις σπίτι από τη δουλειά», «Δε μου αρέσει να φλερτάρεις με άλλες γυναίκες» κ.τ.λ.

- Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία: Αν με την πρώτη προειδοποίηση δείτε ότι επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος, βγάλτε τον από τη ζωή σας.

- Ακούστε το ένστικτό σας: Τα ένστικτα είναι εκεί για να σας προστατεύσουν. Αν κάτι σας μοιάζει δυσοίωνο, ή σας θυμίζει κάτι από το παρελθόν, απομακρυνθείτε.

- Μείνετε μακριά από ναρκωτικά και αλκοόλ: Επηρεάζουν την κρίση σας.

- Γνωρίστε τους νέους σας συντρόφους σε έμπιστους φίλους σας: Ζητήστε την ειλικρινή άποψή τους και ενεργήστε ανάλογα.

- Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι το θέμα δεν είναι αν τους αγαπάτε, αλλά αν αξίζουν την αγάπη σας.