Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που «γεννήθηκε» η τηλεοπτική «Ελληνοφρένεια» και από τότε έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στην τηλεόραση αλλά και στην καθημερινότητά μας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και κάτι που δεν έχει αλλάξει, όπως η τρέλα και η καυστική σάτιρα του Τσολιά...

Ηταν το βράδυ της 7ης Μαρτίου του 2007 όταν η τηλεοπτική «Ελληνοφρένεια» έβγαινε στους τηλεοπτικούς δέκτες των ανυποψίαστων Ελλήνων τηλεθεατών, λίγο πριν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, και μέσα σε ένα δεκάλεπτο παρέλασαν όλοι όσοι υπόσχονταν να σώσουν τη χώρα, οι μαύρες κάρτες σχολίαζαν βίντεο, κάποια πολλά τεχνικά λάθη επιβεβαίωναν το... άρπα κόλα και ένας Τσολιάς με μαλλί και φωνή γορίλα -όπως χαρακτηρίζεται- έψαχνε νόημα εκεί που δεν υπήρχε.
Από τη πρώτη κιόλας εκπομπή, η «Ελληνοφρένεια» κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, καθώς η καυστική σάτιρα δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω. Και πώς να γίνει αυτό όταν από εκείνο το βράδυ και μέχρι και σήμερα όλα κύλησαν προς το χειρότερο; Οικονομία, χρέος, ανεργία, απασχόληση, ευρώ, Ευρώπη, Αμερική, κοινωνία, άνθρωποι και αριθμοί. Από το 2007 και για πέντε τηλεοπτικές σεζόν η εν λόγω εκπομπή προβαλλόταν από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ και υποδέχτηκε το μνημόνιο, τις μεγάλες διαδηλώσεις και «τίμησε» πάρα πολλές -κορυφαίες- επιλογές του ελληνικού λαού. Και πάντα έμενε άναυδη όταν η καθημερινότητα ξεπερνούσε το ανώτατο όριο σουρεαλισμού. Τον Μάιο του 2011 το κανάλι αποφάσισε να διακόψει την προβολή. Μετά από λίγο καιρό, όμως, ο ALPHA έκανε κίνηση-ματ και τον Οκτώβρη του ’13 πρόσθεσε στο πρόγραμμά του την εκπομπή, προβάλλοντάς την σε δις εβδομαδιαία βάση. Ο Τσολιάς δεν άργησε να βρεθεί στα κάγκελα των υπουργικών γραφείων και έναν Μπαλούρδο δημοσιογράφο-ΜΑΤ να τιθασεύει την επικαιρότητα, φέρνοντάς τη στα δικά του μέτρα. Μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια είδαμε τις αγορές να γυρίζουν την πλάτη - και όχι μόνο! Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε ζήσαμε και άλλα... σουρεαλιστικά γεγονότα, οπότε η «Ελληνοφρένεια» έχει ακόμη πολύ υλικό και συνεχίζει ακάθεκτη τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο, ώστε να σπάσει το εμβληματικό ρεκόρ των 10 χρόνων και 54 ημερών.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο επεισόδιο της εκπομπής που θα προβληθεί την Τρίτη 7 Μαρτίου οι συντελεστές έχουν ετοιμάσει μια ιδιαίτερη αναδρομή σ’ αυτά τα δέκα χρόνια, γιορτάζοντας με τον δικό τους τρόπο τα δέκα χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας.