Η άγνωστη ιστορία του Βάσου Αδριανού - Το τραγικό τέλος του Αλέξη Γκόλφη - Γιατί έδωσε τέλος στη ζωή του ο Λευτέρης Βουρνάς
Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο - αφιέρωμα, πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1940 και το 1950, "έφυγαν" νωρίς, πριν συμπληρώσουν τα πενήντα τους χρόνια. Υπήρχαν όμως και αρκετοί άλλοι, γνωστότεροι, που "έφυγαν" απ' τη ζωή λίγο μεγαλύτεροι. Σίγουρα σε δημιουργική ηλικία και έχοντας να προσφέρουν πολλά ακόμα. Σ' αυτούς θ' αναφερθούμε σήμερα.

Διαβάστε ακόμα: Αυτές είναι οι καλύτερες ελληνικές σειρές που έγραψαν ιστορία!


Θα ξεκινήσουμε ωστόσο με έναν σημαντικό ηθοποιό τον οποίο εκ παραδρομής δεν συμπεριλάβαμε στο προηγούμενο αφιέρωμα, καθώς εκεί ήταν η "θέση" του. Πρόκειται για τον Λευτέρη Βουρνά.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 και αποφοίτησε από τη Σχολή του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου το 1961. Την ίδια χρονιά, έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση, στον θίασο του Αλέξη Δαμιανού. Συμμετείχε στο έργο του Λ. Χέλμαν "Μικρές Αλεπούδες". Στο θέατρο, είχε πολύ σημαντική παρουσία, καθώς συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα, όπως: Δ. Χορν, Ε. Λαμπέτη, Ν. Ρίζο, Τ. Καρέζη, Λ. Κωνσταντάρα, Ξ. Καλογεροπούλου, Γ. Φέρτη, Γ. Κωνσταντίνου, Ζ. Λάσκαρη, Θ. Καρακατσάνη κ.ά. Στον κινηματογράφο, πρωτοεμφανίστηκε ως σπουδαστής δραματικής σχολής, το 1959, στην ταινία του Κ. Ανδρίτσου "Μπουμπουλίνα". Έκανε μεγάλη καριέρα ως ζεν πρεμιέ. Αναφέρουμε, ενδεικτικά, μερικές από τις δεκάδες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε: "Φυγή" (1963), "Αμόκ" (1963), "Ίλιγγος" (1963), "Μια Γυναίκα Κατηγορείται" (1967), "Νατάσα" (1970), "Το Κοροϊδάκι της Πριγκιπέσσας" (1971), "Η Χαραυγή της Νίκης" (1971), "Η Αμαρτία της Ομορφιάς" (1972), "Παύλος Μελάς" (1974) κ.ά. Πρωταγωνίστησε επίσης στις τηλεοπτικές σειρές: "Συνταγματάρχης Λιάπκιν", "Η Κραυγή των Λύκων", "Ο Δικός μας Άνθρωπος" κ.ά. Η καριέρα του όμως, έληξε πρόωρα και άδοξα, καθώς χτυπημένος από μια ανίατη και επώδυνη ασθένεια, έδωσε τέλος στη ζωή του (1987).

Ο Βάσος Α(ν)δριανός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1943. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Παπαδόπουλος.
Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή έγινε με τον θίασο του Λυκούργου Καλλέργη το 1968. Από το 1974, άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και ως συνθιασάρχης ενώ το 1978, ίδρυσε τον πρώτο προσωπικό του θίασο. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, που υπέγραφε με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο. Ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε από τον ρόλο του ως γεωπόνος (Αλέξης), στο σίριαλ "Μεθοριακός Σταθμός" (1974-1981). Το χωριό Καλαμιά, όπου εκτυλίσσονταν οι ιστορίες της σειράς, βρισκόταν, υποτίθεται, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (από εκεί και ο τίτλος του σίριαλ). Ωστόσο, τα γυρίσματα γίνονταν λίγο… πιο κοντά στην Αθήνα, στις Αφίδνες (Κιούρκα)! Συμπρωταγωνίστριά του στο σίριαλ ήταν η σύζυγός του Ρένα Βουτσινά. Από τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, αναφέρουμε: "Η Ώρα της Αλήθειας", "Συμμορία Εραστών", "Τι 30, τι 40, τι 50" κ.ά. Στις 21 Δεκεμβρίου 1999, ο Βάσος Α(ν)δριανός έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην Κηφισιά. Αρχικά, έγινε λόγος για ατύχημα, ωστόσο, μάλλον επρόκειτο για αυτοκτονία.

Ο Λάζαρος Ανδρέου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Σπούδασε στη δραματική σχολή του "Θεάτρου Τέχνης". Είχε αξιόλογη θεατρική καριέρα, κυρίως ως στέλεχος του Κ.Θ.Β.Ε. Συμμετείχε στις ταινίες: "Ταξίδι του Μέλιτος" (1979), "Οι Απέναντι" (1981) κ.ά. Έγραψε επίσης αξιόλογα ποιήματα, μερικά από τα οποία μελοποιήθηκαν από τους Σ. Κουγιουμτζή και Ν. Παπάζογλου. "Έφυγε" από κοντά μας το 2005.

Η Βίκυ Βανίτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1967) και την ίδια χρονιά, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή, με τον θίασο του Μάνου Κατράκη. Το 1968, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία "Θύελλα στο Σπίτι των Ανέμων". Πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες: "Θυμήσου Αγάπη μου" (1969), "Ο Τρελοπενηντάρης" (1971), "Ναι μεν αλλά…" (1972), "Παραγγελιά" (1980), "Ρεμπέτικο" (1983), "Εδώ Είναι Βαλκάνια" (1984) κ.ά. Στη μικρή οθόνη, εμφανίστηκε στα σίριαλ: "Γιούγκερμαν", "Καταδίωξη", "Το Γυμνό Κορίτσι", "Το Ρετιρέ", "Εγκλήματα", "Δυο Ξένοι", "Επιθυμίες", "Στο Παρά 5" (2 επεισόδια, 2006) κ.ά. Πέθανε το 2007, χτυπημένη από την επάρατη νόσο.


Η Γιούλη Γαβαλά γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1947. Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Γ. Βαφιά, ενώ το ντεμπούτο της στο θέατρο έγινε ως μέλος του Χορού στην τραγωδία του Ευριπίδη "Ίων". Από το 1970 ως το 1981, έζησε στον Καναδά και τις Η.Π.Α., όπου παρακολούθησε μαθήματα στο "Actors Studio" και συμμετείχε σε ξένες ταινίες και σειρές. Με την επιστροφή της στη χώρα μας, εμφανίζεται και πάλι σε θεατρικά έργα, ενώ πρωταγωνιστεί στις τηλεοπτικές σειρές: "Η Κούρσα του Θανάτου", "Μαντώ Μαυρογένους", "Αστέρια από Χώμα" και "Το Τελευταίο Αντίο", καθώς και στις ταινίες "Γλυκειά Πατρίδα" (1986), του Μ. Κακογιάννη και "Ηνίοχος" (1995), του Α. Δαμιανού. Ίδρυσε τον οργανισμό "Καλλιτέχνες Δίχως Σύνορα". Πέθανε το 2004, νικημένη κι αυτή από τον καρκίνο.

Ο Αλέξης Γκόλφης (πραγματικό επώνυμο Γκολφινόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στη Σχολή Σταυράκου. Πρωτοεμφανίστηκε με το "Ανοιχτό Θέατρο" του Γ. Μιχαηλίδη (1974). Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1975 στην ελληνοαγγλική ταινία "Ομφαλός" (γνωστή και ως "Συνωμοσία στη Μεσόγειο") του Β. Γεωργιάδη, που προβλήθηκε αρχικά στο εξωτερικό και στη συνέχεια στη χώρα μας. Ωστόσο, ο ρόλος που τον σημάδεψε, ήρθε το 1975. Ενσάρκωσε τον "Χριστό" στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του Ν. Καζαντζάκη "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται", με μεγάλη επιτυχία. Κυνηγημένος κι αυτός από μια κατάρα (;) που κατατρέχει ηθοποιούς που ερμήνευσαν τον ρόλο του Ιησού, σταμάτησε να ασχολείται με την ηθοποιία. Στράφηκε στη μουσική, οργανώνοντας συναυλίες και φτιάχνοντας "κλαμπ" που έγιναν φυτώρια για νέους μουσικούς, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, με τον οποίο είχε στενή προσωπική σχέση.

Ωστόσο, η ζωή του είχε τραγική συνέχεια και κατάληξη. Πέθανε η μητέρα του και στη συνέχεια του έγινε έξωση από το σπίτι του. Καταφύγιο βρήκε σ' ένα εγκατελειμμένο σπίτι στα Πατήσια και τροφή στο στα συσσίτια της Εκκλησίας. Δυστυχώς, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά τον οδήγησαν σε μοιραίες ατραπούς. Στις 3 Αυγούστου 2007, βρέθηκε σ' ένα ερειπωμένο σπίτι στην Πλατεία Κολιάτσου σε κακή κατάσταση. Μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και στις 5 Αυγούστου 2007, άφησε την τελευταία του πνοή. Η σορός του έμεινε στα "αζήτητα" του νεκροτομείου για δύο περίπου μήνες (!) ως τις 10/10/2007, οπότε αναγνωρίστηκε τυχαία από τον διακεκριμένο ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσαύτη, του οποίου η σύζυγος, ηθοποιός Μαρία Ιγγλέση, υπήρξε συμπρωταγωνίστρια του Αλέξη Γκόλφη στο σίριαλ "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται"! Για 65 ημέρες περίπου, δεν τον αναζήτησε κανείς… Άδοξο και τραγικό τέλος για έναν ακόμη χαρισματικό ηθοποιό. Λίγοι φίλοι και γείτονες συνόδευσαν τον Αλέξη Γκόλφη στην τελευταία του κατοικία, στις 11/10/2007. Η κηδεία του έγινε με δαπάνη της Ε.Ρ.Τ.

Ο Κώστας Δάρρας (1944-1999) γεννήθηκε στην Ολυμπία. Σπούδασε στις δραματική σχολή Κ. Μιχαηλίδη, με την "Εταιρεία Αρχαίου Δράματος" του οποίου, πρωτοεμφανίστηκε στο αρχαίο θέατρο Πειραιά (1964), στη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη. Η θεατρική του σταδιοδρομία φαίνεται ότι σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας του '70. Συμμετείχε στις ταινίες: "Ερωτική Συμφωνία" (1972), με τους Τ. Καρέζη - Κ. Καζάκο, "Ένα Τανκ στο Κρεβάτι μου" (1975) κ.ά. και στα σίριαλ "Ισιδώρα", "Γιούγκερμαν" κ.ά.

Διαβάστε ακόμα: Μα πού χάθηκαν! Έλληνες ηθοποιοί που είναι... εξαφανισμένοι! (pics & vids)


Ο Κώστας Ζιώγας γεννήθηκε στη Ροδαυγή Άρτας, το 1946 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Κ. Μιχαηλίδη. Έκανε σύντομη και περιστασιακή καριέρα στο θέατρο, απ' όπου ξεχωρίζει η συμμετοχή του στο έργο "Μαντώ Μαυρογένους" (1974), δίπλα στους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Μάνο Κατράκη. Επαγγελματικές αντιξοότητες τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει νωρίς την ηθοποιία. Πέθανε το 2002.

Ο Νίκος Καββαδάς (1944-2001), γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοεμφανίστηκε με το ΚΘΒΕ στην κωμωδία του Αριστοφάνη "Πλούτος" το 1969. Υπήρξε σχεδόν αποκλειστικά θεατρικός ηθοποιός, στέλεχος του ΚΘΒΕ για πολλά χρόνια, ενώ στο ελεύθερο θέατρο, συνεργάστηκε με τους Χ. Τσάγκα, Σ. Παράβα, Μ. Χρονοπούλου κ.ά.

Η Ειρήνη Κακαβούλη γεννήθηκε το 1948 στη Χαλκίδα. Σπούδασε στη δραματική σχολή Γ. Θεοδοσιάδη. Πρώτη της εμφάνιση ήταν στο χορό του Εθνικού Θεάτρου στην τραγωδία του Αισχύλου "Χοηφόροι" (1973). Στη συνέχεια, συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Κ. Καρρά, Κ. Βουτσά, Δ. Παπαμιχαήλ, Σ. Γιούλη, Γ. Πάντζα, Ν. Κούρκουλο κ.ά. Πρωταγωνίστησε στην ταινία "Ηλιογραφία" (1978) του Δ. Δημογεροντάκη, ενώ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από τον ρόλο της εισαγγελέως που ερμήνευσε στις τηλεοπτικές σειρές "Καλημέρα Ζωή" και "Λάμψη" του Νίκου Φώσκολου (από το 1999)." Έφυγε" από κοντά μας το 2004

Η Ελένη Καλλιγά (οικογενειακό επίθετο Ρεκτσίνη) γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε και εμφανίστηκε ως μαθήτρια, στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης (1968-1971), με το οικογενειακό της επίθετο. Αργότερα, άρχισε την επαγγελματική της καριέρα με το επώνυμο του συζύγου της. Υπήρξε αποκλειστικά θεατρική ηθοποιός. Από το 1985 ως τον θάνατό της (2003), ήταν στέλεχος του Κ.Θ.Β.Ε.

Η Τζένη (Πολυξένη) Καλύβα γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη συμπρωτεύουσα και πρωτοεμφανίστηκε με το ΚΘΒΕ στο έργο του Σ. Περεσιάδη "Ο Προεστός του Χωριού". Από το 1971 ως το 1977, υπήρξε στέλεχος του ΚΘΒΕ. Έπειτα, συνέχισε τη σταδιοδρομία της στην Αθήνα, όπου συνεργάστηκε με τους Μ. Βολανάκη, Κ. Παπανίκα, Θ. Κατσαδράμη, Θ. Κωτσόπουλο κ.ά. Εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές σειρές "Οι Άθλιοι των Αθηνών" (1979), "Τα Λαυρεωτικά" (1981) κ.ά. Πέθανε το 1999.

Ο Θανάσης Κατσίκας, γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Φωκίδας το 1943. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Πάτρας. Πρωτοεμφανίστηκε το 1975, με τον θίασο του Γ. Κωνσταντίνου, στο έργο "Ο Φανταστικός Κόσμος του Μακρυπόδη". Συνεργάστηκε, κυρίως, με Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, ενώ ξεχωριστή ήταν η συνεργασία του με τον μεγάλο Μ. Φωτόπουλο. Πέθανε το 1996.

Σπουδαία καριέρα είχε ένας όχι ιδιαίτερα γνωστός ηθοποιός, ο Μηνάς Κωνσταντόπουλος (1945-2000). Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1968). Πρωτοεμφανίστηκε στο "Ανοιχτό Θέατρο" του Γ. Μιχαηλίδη, στο έργο του Γ. Μπίχνερ "Οράματα και Θεάματα" (1972). Το πόσο σημαντικός ηθοποιός ήταν προκύπτει από τα ονόματα των σκηνοθετών με τους οποίους συνεργάστηκε: Ζ. Ντασέν, Κ. Κουν, Μ. Βολανάκης, Α. Βουτσινάς, Γ. Μιχαηλίδης, Γ. Λαζάνης, Γ. Χουβαρδάς, Δ. Έξαρχος, Π. Μιχαηλίδης κ.ά. Στον κινηματογράφο, πρωτοεμφανίστηκε με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Βαρθολομαίος" (1972). Ακολούθησαν εμφανίσεις στις ταινίες "Μέρες του '36", "Ο Θίασος", "Κυνηγοί", του Θ. Αγγελόπουλου, "Ελευθέριος Βενιζέλος" του Π. Βούλγαρη κ.ά. Στην τηλεόραση, είχε αξιόλογη παρουσία. Ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του στα σίριαλ "Άφρικα" (1992) και "Προδοσία" του Ν. Κουτελιδάκη. Έγραψε επίσης κείμενα για τον Γ. Μαρίνο και σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις.
Δυστυχώς, οι ηθοποιοί της "γενιάς του '40", που έφυγαν πρόωρα είναι αρκετοί ακόμα. Θα αναφερθούμε σ' αυτούς σύντομα, σε νέο αφιέρωμα.