Μπορεί ο Δημήτρης Ταϊρίδης να είναι ένας από τους πιο αντιπαθείς παίκτες του φετινού MasterChef (δείτε εδώ την στρατηγική του που εξόργισε τους συμπαίκτες του), ωστόσο η εξομολόγησή του στο επεισόδιο της Πέμπτης (10/3) για την κορούλα του κατάφερε να συγκινήσει όλο το τηλεοπτικό κοινό.

Όπως εξήγησε λοιπόν ο Δημήτρης Ταϊρίδης, η κόρη του, είναι παιδί με σύνδρομο Wilson, ενώ η επικοινωνία που είχε μαζί της τον έκανε να ξαναγεμίσει τις μπαταρίες του και να συνεχίσει δυναμικά στον διαγωνισμό μαγειρικής.

Η εξομολόγηση του Δημήτρη Ταϊρίδη για την κόρη του

«Θέλω να δηλώσω ότι σήμερα είμαι και λίγο συγκινημένος γιατί είχα επικοινωνία με την Ιωάννα και μίλησα και με την Ζούμπι μας. Η Ζούμπι μας είναι ένα παιδί με σύνδρομο Wilson, το οποίο υπεραγαπάω. Μπορεί να μην είμαι ο βιολογικός της πατέρας, αλλά είναι μια καρδιά μεγάλη και μου έδωσε και δύναμη.

Μου είπε, χαίρομαι που σε βλέπω Δημήτρη στην κουζίνα του MasterChef! Εντάξει, είναι αυτές οι μικρές ενεσούλες που σου δίνουν μια ώθηση ρε παιδί μου. Της είπα πόσο πολύ την αγαπάω, της το λέω και από εδώ, θα της το πω και όταν βγω από κοντά. Εντάξει, προχωράω», είπε ο Δημήτρης Ταϊρίδης.

Τι είναι η νόσος του Wilson;

Η νόσος του Wilson ή ηπατοφακοειδής εκφύλιση είναι μία κληρονομική αυτοσωματική υπολειπόμενη γενετική διαταραχή κατά την οποία ο χαλκός συσσωρεύεται στους ιστούς. Εκδηλώνεται με νευρολογικά ή ψυχιατρικά συμπτώματα και ως ασθένεια του ήπατος.

Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή που μειώνει την απορρόφηση του χαλκού ή αφαιρεί την περίσσεια του χαλκού από το σώμα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η μεταμόσχευση ήπατος είναι απαραίτητη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην ηλικία μεταξύ 6 και 20 ετών, αλλά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η νόσος του Wilson εμφανίζεται σε 1 έως 4 ανά 100.000 ανθρώπους. Η νόσος του Wilson πήρε το όνομά της από τον Samuel Alexander Kinnier Wilson (1878-1937), Βρετανό νευρολόγο που πρώτος περιέγραψε την κατάσταση το 1912. Αν και η ασθένεια εμφανίζεται στη γέννηση, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα έως και χρόνια αργότερα.

Το καθοριστικό χαρακτηριστικό της νόσου του Wilson είναι ένας καφετής δακτύλιος γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού που ονομάζεται δακτύλιος Kayser-Fleischer. Αυτός ο σκουριασμένος καφετής κύκλος μπορεί να ανιχνευθεί κατά την εξέταση των ματιών.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: Ίκτερο, ναυτία, απώλεια όρεξης, εμετό, δυσκολία στην ομιλία, στην κατάποση, στο περπάτημα, τραυματισμοί στα χέρια, μυϊκή ακαμψία, εξάνθημα, διευρυμένο συκώτι και σπλήνα, συσσώρευση κοιλιακού υγρού, αναιμία, χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και λευκού αίματος, μη φυσιολογικές εξετάσεις ούρων, μαλακά οστά.

Ενώ, σε περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών της νόσου του Wilson υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος, ηπατικής ανεπάρκειας, καρκίνου του ήπατος, νεφρικής νόσου και νευρολογικών προβλημάτων.