Η παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 21η Νοεμβρίου, όπως έχει καθιερωθεί από το 1996, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στόχος της επετείου είναι "η ενθάρρυνση των ανταλλαγών τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη". Η παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης, σχετίζεται με μία ημέρα διαφορά, με μια ελληνική πρεμιέρα.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1989, η δημοσιογράφος Εύα Μαυρογένη έκανε το πρώτο δοκιμαστικό για το κεντρικό δελτίο του νεόκοπου τότε, MEGA. To MEGA βγήκε στον αέρα με 8ωρο αρχικά πρόγραμμα βασισμένο σε ξένες τηλεοπτικές σειρές. Στις ειδήσεις, η Εύα Μαυρογένη, η Άλκηστις Κιούση, η Βίκυ Παλαιολόγου, η Μαρία Χούκλη, η Τζένη Μελά και ο Αιμίλιος Λιάτσος. Η Λιάνα Κανέλλη παρουσίασε το πρώτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ιδιωτικής τηλεόρασης στις 8.30 μ.μ. μαζί με την Βίκυ Παλαιολόγου και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.Ο Νίκος Χατζηνικολάου τις ειδήσεις το Σαββατοκύριακο.

Η έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης είχε καταλυτική επίδραση στην παραγωγή του τηλεοπτικού προγράμματος και στις συνήθειες των Ελλήνων και συρρίκνωσε κατά πολύ την επιρροή της δημόσιας, που έχασε σε θεαματικότητα, σε έσοδα από διαφημίσεις, ακόμα και σε προσωπικό που μετακινήθηκε σε ιδιωτικά δίκτυα λόγω καλύτερων αμοιβών.

Διαβάστε ακόμα: Τηλεθέαση Αντέννα: Τι νούμερα κάνει η νεα τουρκική σειρά «μικρά εγκλήματα» και στο κανάλι τραβάνε τα μαλλιά τους;

Το σύστημα των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας τελικά παγιώθηκε γύρω από τα τρία δημόσια δίκτυα και από τα ιδιωτικά με το Mega και τον ANT1 να είναι τα μεγαλύτερα μαζί με τα κάπως μικρότερα (Star Channel, Alpha, Alter, ΣΚΑΪ), αρκετά μικρότερης επιρροής και τοπικής εμβέλειας (TeleCity/Τηλεάστυ, 902, Seven X, High, Kontra, Μακεδονία TV και άλλα) και πολλές δεκάδες περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Με την πάροδο των ετών, ο Alpha μπήκε ανάμεσα στα δυο καναλια και πλεον αποτελούν μαζί με τα άλλα δυο τα τρία πλέον μεγαλύτερα ελληνικά δίκτυα.

Τα μεγάλα ιδιωτικά δίκτυα επένδυσαν πολλά στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία και πολύ λιγότερο στον παιδικό και τον επιμορφωτικό τομέα. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90, υιοθετήθηκε σταδιακά και το αμερικανικό πρότυπο δελτίου ειδήσεων με τα "παράθυρα", ενώ προς τα τέλη των 90s, περάσαμε και στο infotainment. Ειδήσεις και ψυχαγωγία μαζί. Οι ιδιωτικοί σταθμοί έφεραν και στην Ελλάδα τα ζητήματα του τηλεοπτικού ανταγωνισμού και φτάσαμε να μιλάμε και στη χώρα μας για θέματα δεοντολογίας.

Το κυνήγι του τηλεθεατή και η χαμένη δεοντολογία



Ο "ρομαντισμός" του 1989 αντικαταστάθηκε από το κυνήγι του τηλεθεατή με θεμιτά και φυσικά, με πολλά αθέμιτα μέσα. Οι διοικήσεις των καναλιών άλλαζαν συνεχώς χέρια, ιδίως τη δεκαετία του 2000 και αποσκοπούσαν στην πρώτη θέση των μετρήσεων της AGB.

Το πρώτο μεγάλο "σοκ", ήταν η εισαγωγή των reality εκπομπών, ανάμεσά τους το "Big Brother", το πρώτο reality που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1, η "Φάρμα", το "Survivor" (MEGA) κ.ά.

Παρακάτω, παραθέτουμε μερικές μόνο από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης. Στεκόμαστε περισσότερο στις ειδησεογραφικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη:
Όταν παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας, η δημοσιογραφική δεοντολογία και η προσωπικότητα ανθρώπων που έγιναν "θέαμα" στον βωμό της τηλεθέασης.

Η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών

"Σκορπούν τον τρόμο οι ιερόδουλες με AIDS". Πριν τις εκλογές του 2012, η επιχείρηση δίωξης των οροθετικών χρηστριών ουσιών και εκδιδομένων γυναικών είχε "μαζέψει" και στη συνέχεια διαπομπεύσει γυναίκες των οποίων τα στοιχεία βγήκαν στη φόρα με τρόπο παράνομο και χωρίς κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μία από αυτές τις γυναίκες, δύο χρόνια μετά την διαπόμπευση της, έφυγε δυστυχώς από τη ζωή. Το όνομα της είναι Κατερίνα και ήταν στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.

Η υπόθεση Κορκολή

Η προβολή στις 2 και 5 Δεκεμβρίου του 1999 από τις εκπομπές του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα», ενός βίντεο που παρουσίαζε τον τραγουδιστή και μουσικοσυνθέτη Στέφανο Κορκολή σε ερωτικές περιπτύξεις με ανήλικη, είχε προκαλέσει μεγάλο σάλο στα τέλη του 1999.

Η αποκάλυψη αυτή είχε σοκάρει την κοινή γνώμη. Οι συγκεκριμένες εκπομπές είχαν μεγάλη θεαματικότητα και είχαν προκαλέσει σειρά έντονων συζητήσεων με επίκεντρο το δικαίωμα του δημοσιογράφου να παρουσιάζει στοιχεία ιδιωτικού βίου, ενώ κάποιες άλλες φωνές, πολύ λιγότερες, μιλούσαν για ευθύνη των πράξεων του καλλιτέχνη.

Η ΕΣΗΕΑ είχε χαρακτηρίσει "αήθη τηλεοπτικό κανιβαλισμό" την προβολή του συγκεκριμένου βίντεο, ενώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκανε το ντεμπούτο της στην επιβολή ποινών ορίζοντας για το Μ.Τριανταφυλλόπουλο και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha χρηματικό πρόστιμο 35 εκατομμυρίων δραχμών.

Η ομηρία που μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και κατέληξε σε τραγωδία