Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Με το καθαρό της βλέμμα και τις δυνατές της ερμηνείες καταφέρνει να στρέφει τα βλέμματα του κοινού πάνω της. Τη φετινή σεζόν η Βασιλική Τρουφάκου επέστρεψε στη μικρή οθόνη με την κοινωνική σειρά μυστηρίου «Ψέματα» του ALPHA, η οποία σκίζει σε νούμερα τηλεθέασης, και με έναν δυνατό ρόλο, αυτόν τον Κάτιας που έχει μυστικά και αδυναμίες.

Και καθώς ουδέν κρυπτόν, οι αποκαλύψεις δεν θα αργήσουν και οι αναταράξεις στη ζωή της ηρωίδας της θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητές.

Από την Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Οι αποκαλύψεις της Βασιλικής Τρουφάκου

Με τον Γιώργο Γκικαπέππα έχετε ξανασυνεργαστεί στη «Γενιά του ’30» στην Cosmote TV, οπότε νιώσατε εξαρχής ασφάλεια στη νέα αυτή δουλειά;

«Βέβαια. Ηταν πολύ βασικός λόγος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μου στα “Ψέματα”».

Συστήστε μας λοιπόν τη νέα σας ηρωίδα, την Κάτια Γιαννάτου.

«Η Κάτια νιώθω πως είναι ένα πρόσωπο που κάπου έχουμε ξανασυναντήσει. Είναι αυτή η γυναίκα που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί στη δουλειά της και στην οικογένειά της.

Αγαπάει τα παιδιά της και τον άντρα της. Παρ’ όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι για εκείνη κάπως ασφυκτική. Υπάρχουν πολλοί παράλληλοι ρόλοι στους οποίους πρέπει να είναι καλή. Είναι μια σύγχρονη γυναίκα, μοντέρνα, που καλείται για να τα καταφέρει σε όλα να γίνει λίγο... ταχυδακτυλουργός».

Η Κάτια είναι συνάδελφος με τον Αντρέα. Νιώθει τύψεις γι’ αυτό που συνέβη στην αδελφή της αφού με δική της προτροπή πήγε στο ραντεβού;

«Δεν ξέρω αν έχει τύψεις γιατί δεν εξέθεσε εν γνώσει της την αδελφή της σε κίνδυνο. Αυτό που έγινε είναι τόσο ακραίο που δεν θα μπορούσε να το φανταστεί καν. Νιώθει άσχημα, όπως νιώθουμε όλοι όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος πάθει κάτι κακό. Επιπλέον είναι μπερδεμένη γιατί δεν ξέρει πώς να βοηθήσει με όλο αυτό το μπλέξιμο. Είναι από τα γεγονότα που σου κάνουν τη ζωή άνω-κάτω.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει εγχειρίδιο διαχείρισης των πραγμάτων και είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη. Θεωρώ ότι η παρουσία της σειράς στην ελληνική τηλεόραση, που βάζει στο επίκεντρο έναν βιασμό και το τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντική».

Ομως τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα και δεν υπάρχει αποτύπωμα, ίχνος ή εκδορά πάνω στην Ελενα για να αποδείξει τη σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό θα κάνει την Κάτια να αμφιταλαντευτεί;

«Η Κάτια είναι ήδη χρεωμένη απέναντι στην αδελφή της αφού είχε συνάψει σχέση με τον πρώην άντρα της πριν χωρίσουν και τυπικά. Νομίζω ότι έχει έναν λόγο παραπάνω, επειδή τα έχει κάνει μαντάρα, να σταθεί όπως μπορεί δίπλα στην Ελενα και το πράττει. Εχω την εντύπωση ότι για την Κάτια αυτή η σχέση δεν ήταν τόσο ουσιαστική όσο για τον Αντώνη, αλλά μια διαφυγή. Τώρα νιώθει υπόλογη απέναντι στην Ελενα».

Βασιλική Τρουφάκου συνέντευξη

Πώς θα εξελιχθεί η ιστορία της Κάτιας και του Αντώνη; Θα αργήσει να αποκαλυφθεί η αλήθεια;

«Αυτή η ιστορία θα λειτουργήσει καταλυτικά καθώς τίποτα δεν μένει κρυφό. Θα υπάρξουν αποκαλύψεις και είναι από τα πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και επηρεάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων».

Και ο σύζυγός της ο Δήμος πώς θα αντιδράσει;

«Αυτή είναι μια δραματική στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού που έχει και παιδιά. Θα υπάρξουν αναταράξεις όπως επίσης και στις σχέσεις των δύο αδελφών».

Ο Αντώνης πάντως την πιέζει να συνεχίσουν. Θα υποκύψει;

«Θα το δούμε».

Οπότε τα ψέματα λέγονται από πολλούς και σε πολλά επίπεδα.

«Ναι, η σειρά υποστηρίζει περίτρανα τον τίτλο της».

Η παραγωγή ακολουθεί πιστά το ξένο σενάριο;

«Η πλοκή είναι συγκεκριμένη. Υπάρχει συνεχώς αμφισβήτηση και ανατροπές. Η αλήθεια δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθεί».

Φαίνεται πάντως να αλλάζει η τάση στην τηλεόραση στην οποία έχουν πλέον θέση και οι μίνι σειρές.

«Το ελπίζω. Το ενδιαφέρον του κοινού για τη μυθοπλασία είναι έντονο. Είναι ωραία τα σίριαλ με τα πολλά επεισόδια και φαίνεται το κοινό να τα παρακολουθεί, αλλά στις μικρότερης διάρκειας παραγωγές υπάρχει άλλη λειτουργία, πλεονέκτημα χρόνου και μεγαλύτερο περιθώριο στη δουλειά που φαίνεται στην ποιότητα.

Στα “Ψέματα” το βλέπουμε έντονα αυτό. Είναι μια παραγωγή προσεγμένη και είναι φανερή η διαφορά. Ολα τα είδη είναι καλό να υπάρχουν στην τηλεόραση. Δεν υπολειπόμαστε σε κάτι από το εξωτερικό».

Βασιλική Τρουφάκου Ψέματα

Παράλληλα θα πρωταγωνιστείτε και στη νέα σειρά «στΟργή» του ΣΚΑΪ που θα προβληθεί από τη νέα σεζόν. Εκεί θα υποδυθείτε την Ειρήνη.

«Θα έχω συμμετοχή σε τέσσερα επεισόδια. Πρόκειται για σπονδυλωτές ιστορίες, με κεντρική πρωταγωνίστρια τη Μαρία Ναυπλιώτου που υποδύεται μια ψυχίατρο. Η ηρωίδα μου η Ειρήνη είναι μια γυναίκα που επίσης ζει δίπλα μας. Εκανε τις σπουδές της, εργάζεται και φαίνεται να έχει μια κανονική ζωή. Πίσω όμως από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού της κακοποιείται συστηματικά από τον άντρα της.

Η Ειρήνη αγαπάει την οικογένειά της και το ξύλο το θεωρεί κατά κάποιο τρόπο, με κάποια κακή μετάφραση που έχει κάνει, στο συμβατό πλαίσιο και ότι δεν είναι αιτία διαζυγίου. Θα δούμε και τη μητέρα της κάποια στιγμή να της λέει: “Δεν φεύγουμε από έναν γάμο για ψύλλου πήδημα”. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία και βλέπεις τι ωθεί μια γυναίκα να υπομένει τόσα πολλά -γιατί ο κακοποιητής είναι βαθιά επικίνδυνος-, ποιες είναι οι ρίζες του κακού και από πού μπορεί ένα θύμα να ζητήσει προστασία».

Να πούμε και για τη διεθνή διάκριση της θεατρικής παράστασης «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και πρωτότυπο κείμενο Ιόλης Ανδρεάδη και Αρη Ασπρούλη, που ανέβηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο. Πώς ήταν η εμπειρία;

«Ηταν κάτι το ξεχωριστό. Ομολογώ ότι ένα κομμάτι μου είχε μείνει πίσω στην Ελλάδα γιατί πήγαμε τις ημέρες του Πάσχα. Ομως η εμπειρία ήταν μοναδική και η αποδοχή του κοινού της Νέας Υόρκης συγκινητική. Οι θεατές εκεί έχουν μια γενναιοδωρία και μια εξωστρέφεια σε σχέση με το ευρωπαϊκό κοινό που είναι πιο δωρικό στις εκφράσεις του.

Κι ενώ η παράσταση μιλάει για την ιστορία της δικής μας χώρας, φαίνεται πως ακούμπησε τις χορδές των Αμερικανών και τους ήταν ενδιαφέρον να ακούσουν για τον αγώνα που δόθηκε από ονειροπόλους αγωνιστές. Ηταν μια ανταμοιβή για όλους μας».

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Ψέματα - αποκλειστικό: Εκτός από την Έλενα ο Ανδρέας βιάζει και την...

Ψέματα - αποκλειστικό: Αυτό θα είναι το τέλος του Ανδρέα