Αποκλειστική συνέντευξη στο νέο τεύχος του TV24 που κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή (19/3) έδωσε ο αγαπημένος Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επιτυχημένη σειρά της ΕΡΤ, «Όρκος» στην οποία πρωταγωνιστεί.

Τι κοινό έχουν ο Προμηθέας Δεσμώτης, ο δολοφόνος Τζο, ο Ζορμπάς και ο μεγαλογιατρός Αγγελος Ράπτης; Μα είναι το ίδιο πρόσωπο αφού τα υποδύεται ο Γιάννης Στάνγκογλου. Ο ηθοποιός δεν σταματά να εξελίσσεται και να ερευνά νέα υποκριτικά πεδία μέσα από εντελώς διαφορετικούς ρόλους, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη που έχει θέσει ο ίδιος στον εαυτό του. Τη φετινή τηλεοπτική χρονιά τον απολαμβάνουμε στη δραματική ιατρική σειρά μυστηρίου «Ο όρκος» στην ΕΡΤ, ενώ για την επόμενη σεζόν συζητά να βρίσκεται στο «Νησί 2».

Από την Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Η συνέντευξη του Γιάννη Στάνκογλου

Τις τελευταίες δύο σεζόν έχετε επιστρέψει στη μικρή οθόνη. Σας είχε λείψει η διαδικασία ή συγκυριακά έτυχαν και πολύ δυνατές συνεργασίες;

«Μου είχε λείψει σε έναν βαθμό η τηλεόραση αλλά όχι τόσο η διαδικασία γιατί έκανα κινηματογράφο και θέατρο. Ηρθε η πρόταση στις “Αγριες μέλισσες” με έναν χαρακτήρα που με γοήτευσε, όπως και όλο το πρότζεκτ, μετά ακολούθησαν οι “Σχεδόν ενήλικες” της Μυρτώς Κοντοβά, μια σύγχρονη κωμωδία που μου άρεσε πολύ, και τώρα ο “Ορκος” της Τίνας Καμπίτση που είναι μια επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα».

Το σίγουρο είναι κάθε φορά βλέπουμε από εσάς έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα που δεν θυμίζει σε τίποτα τον προηγούμενο ρόλο, ακόμη κι αν οι εμφανίσεις σας είναι κοντά χρονικά.

«Για μένα εδώ και χρόνια το ζητούμενό μου είναι η δουλειά που κάνω να είναι εντελώς διαφορετική σε όλα τα επίπεδα και να μπαίνω στη διαδικασία να αλλάζω, να ψάχνω πράγματα και να εξελίσσω τη δική μου υποκριτική ικανότητα».

Ωστόσο, βλέποντας τη συμμετοχή σας στη βιογραφική σειρά «Αγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον ουρανό», το ζητούμενό σας δεν είναι να κρατάτε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Όχι, δεν πρέπει ένας ρόλος να είναι απαραίτητα πρωταγωνιστικός. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εμπεριέχει το στοιχείο της έκπληξης και να με βάζει σε μια διερευνητική διεργασία ακόμη κι αν είναι μικρός».

Γιάννης Στάνκογλου Όρκος

Και τώρα ήρθε «Ο όρκος». Μια ιατρική σειρά που συνδυάζει το υπαρξιακό δράμα με την αστυνομική πλοκή. Τι σας γοήτευσε σε αυτή τη σειρά;

«Είναι πολύπλευρη και γενικότερα μου άρεσε αυτή η μεταμόρφωση του ήρωα. Ο Αγγελος Ράπτης είναι ένας γιατρός που τον ενδιαφέρουν τα χρήματα και η καταξίωση και μετά το δυστύχημα της γυναίκα του αλλάζει. Κι εγώ ψάχνω υποκριτικά να τον βρω».

Σε φλας μπακ και σε αναφορές που γίνονται, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κορυφαίος καθηγητής λειτουργούσε με επαγγελματισμό αλλά χωρίς συναίσθημα.

«Ηταν όντως ένας ψυχρός επαγγελματίας, πολύ καλός στη δουλειά του που δεν γνώριζε καν τα ονόματα των ασθενών του. Μετά τον θάνατο της οικογένειάς του και αναλαμβάνοντας δράση στο εθελοντικό πρόγραμμα βλέπουμε να ζεσταίνεται λίγο ο εσωτερικός του κόσμος. Βρίσκει σιγά-σιγά άλλους τρόπους προκειμένου να επιβιώσει. Οι άνθρωποι τόσο του επαγγελματικού του περιβάλλοντος αλλά και εκείνοι που συναντά και χρειάζονται τη βοήθειά του, τον βάζουν σε μια διαδικασία να σκεφτεί για τη ζωή του».

Πόσο δύσκολο είναι να συντονιστείτε με τους συναδέλφους σας που υποδύονται κι εκείνοι τους γιατρούς και να κάνετε κινήσεις που φαίνονται αληθοφανείς, ενώ παράλληλα πρέπει να λέτε και ιατρικούς όρους που ίσως ακούτε για πρώτη φορά;

«Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε στο γύρισμα γιατρούς που μας λένε τι πρέπει να κάνουμε και πώς. Επίσης έχουμε δει βίντεο από χειρουργεία και από διάφορες ασθένειες. Είναι δύσκολο αλλά και ενδιαφέρον να μάθεις να κάνεις μαλάξεις και να δίνεις το φιλί της ζωής και χρήσιμο, αν και εύχομαι να μη χρειαστεί να το κάνω και στην πραγματική ζωή».

Ο Αγγελος έχασε τη γυναίκα του και την κόρη του σε ένα τροχαίο που όπως διαφαίνεται ότι δεν ήταν δυστύχημα αλλά δολοφονία. Τι θα ακολουθήσει;

«Υπάρχουν πολλές ανατροπές και είναι ο λόγος που μου αρέσει το σενάριο. Η ιστορία έρχεται και δίνει σε ένα τέλος μια καινούρια αρχή».

Ο αδελφός του Παύλος είναι πιο ανθρωπιστής.

«Εχει άλλη αφετηρία και αυτό τους κάνει διαφορετικούς. Υπάρχει μια κόντρα μεταξύ τους και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό, αλλά θα έρθουν πιο κοντά και υπάρχει κι εκεί σασπένς».

Ο Αγγελος θα αρχίσει να ξετυλίγει σύντομα την άκρη του νήματος;

«Ναι, σιγά-σιγά αρχίζει να διαφαίνεται ποιος έχει παίξει ρόλο στην υπόθεση».

Ενας από αυτούς είναι και ο Ζαφείρης;

«Είναι περίεργος τύπος αλλά έρχονται ακόμη πιο περίεργα πράγματα. Εμπλέκεται αλλά το πώς και το γιατί θα το μάθετε όταν προβληθεί».

Ο Αγγελος θα έρθει πιο κοντά με την Αρτεμη. Θα βρει ξανά τον έρωτα;

«Οι δυο τους θα έρθουν αρκετά κοντά αλλά κι εκεί υπάρχει ανατροπή».

Την επόμενη σεζόν θα σας δούμε στο «Νησί 2»;

«Είναι κάτι το οποίο συζητάμε. Εξαρτάται από το πότε θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα».

Εκτός όμως από τον «Ορκο», μπορούμε να σας απολαύσουμε στο θέατρο Εμπορικόν και στην παράσταση «Killer Joe», η οποία αποτελεί την πρώτη σας σκηνοθετική απόπειρα. Ηταν μεγάλη η αγωνία σας μέχρι το έργο να παρουσιαστεί στο κοινό;

«Είχα αγωνία αλλά την ίδια στιγμή υπήρχε και ο πυρετός της δημιουργικότητας και ήταν κάτι που το χάρηκα πολύ, γι’ αυτό και θα το ξανακάνω».

Η μετάβαση από τον ρόλο του ηθοποιού που λαμβάνει οδηγίες σε εκείνον του σκηνοθέτη που δίνει οδηγίες και μάλιστα σε συναδέλφους, ήταν δύσκολη;

«Οχι, δεν είναι δύσκολη γιατί είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη δουλειά του και είμαι προσαρμοστικός στη ζωή. Ηξερα από πριν ότι δεν θα το παίξω σκηνοθέτης. Τους το είπα κιόλας: “Θέλω τη βοήθειά σας”. Αλλωστε οι περισσότεροι σκηνοθέτες είναι και ηθοποιοί και έχουν περάσει τη διαδικασία».

Γιατί επιλέξατε αυτό το έργο;

«Ο Τρέισι Λετς έχει γράψει ένα έργο για την ενδοοικογενειακή βία με στοιχεία που δανείζεται από τη μαύρη κωμωδία και το θρίλερ. Είναι κοφτό, αιχμηρό, με χιούμορ. Μου θύμισε κινηματογραφική γραφή. Μου άρεσε πολύ. Εχει συνεχείς ανατροπές, γίνονται πράγματα που δεν τα περιμένεις και έχει πέντε ολοκληρωμένους χαρακτήρες».

Εχετε όμως ωραία ομάδα επί σκηνής.

«Είμαστε με τον Κώστα Νικούλι, τη Ναταλία Σουίφτ, τη Δήμητρα Λημνιού και τον Κωνσταντίνο Σειραδάκη και είμαι πολύ τυχερός».

Επόμενος στόχος θεατρικά;

«Θα κάνουμε περιοδεία ξανά τον “Προμηθέα Δεσμώτη” του Αρη Μπινιάρη σε όλη την Ελλάδα και την Αττική και τον επόμενο χειμώνα θα ανεβάσουμε στο Θέατρο Μείζονος Ελληνισμού τον “Ζορμπά”».