Διαθέτει αυτό το εσωτερικό φως που εκπέμπει ένας καλλιτέχνης πάνω στη σκηνή και στο πλατό, χωρίς να έχει την ανάγκη των προβολέων.

Η Ελένη Κοκκίδου υπηρετεί πιστά την τέχνη της, με συνέπεια και ήθος όλα αυτά τα χρόνια και αφήνει τη δουλειά της και το ταλέντο της να μιλάει για εκείνη. Στην κωμική σειρά του ALPHA «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα”» έχει καταφέρνει να γίνει οικογενειακή φίλη με τους τηλεθεατές και όλοι να τη φωνάζουν «Βουλίτσα». Τυχαίο;

Από την Κωνσταντίνα Γαρνέλη:

Η Βούλα είναι μαλαγάνα. Εχει τον τρόπο της. Τελικά η γυναίκα είναι εκείνη που ηγείται στο σπίτι;

«Πάντα. Το σπίτι είναι το βασίλειο της γυναίκας στην παραδοσιακή οικογένεια γιατί υπάρχουν και μη παραδοσιακές».

Νομίζει κανείς ότι είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο της διπλανής πόρτας. Σας φωνάζουν Βούλα στο δρόμο;

«Εννοείται. Ετσι με γνώρισε ο πολύς κόσμος που δεν έρχεται στο θέατρο. Με φωνάζουν με το όνομα της ηρωίδας της “Μουρμούρας” γιατί τους είναι πολύ οικείο πρόσωπο. Τους θυμίζει πολλά. Η Βούλα και ο Μηνάς είναι ελληνικές φιγούρες. Είναι αναγνωρίσιμοι και πολύ αγαπητοί».

Διαβάστε ακόμα: Μην αρχίζεις τη μουρμούρα: Η Μαρίνα πολιτεύεται! Τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια

Συμφωνείτε ότι η κωμωδία θέλει μια υπαρξιακή καθαρότητα για να την υπηρετήσει ένας ηθοποιός;

«Οντως θέλει μια αθωότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είσαι αφελής. Τη βλέπεις στους παλιούς κωμικούς όπως τον Βασίλη Αυλωνίτη, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Βασίλη Λογοθετίδη. Είναι ένας δρόμος της κωμωδίας κι αυτός».

Εσείς κάνατε για πρώτη φορά κωμωδία στην τηλεόραση με τη «Μουρμούρα», έτσι δεν είναι;

«Πράγματι. Μου είχαν κάνει κι άλλες προτάσεις στο παρελθόν αλλά δεν μου άρεσαν τα κείμενα. Στη συγκεκριμένη σειρά μόλις είδα το σενάριο είπα “εδώ είμαστε. Με ενδιαφέρει. Θέλω να γνωρίσω αυτό το είδος”. Και η αλήθεια είναι πως με έκανε πιο πλούσια ως καλλιτέχνη. Είναι βέβαια και εξαιρετικές οι συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε. Ιδιαίτερα καλοί συνεργάτες και πολύ αποτελεσματικοί. Είμαστε πια όλοι φίλοι. Το συνεργείο είναι πολύ βασικό και φυσικά ο αρχηγός που είναι ο σκηνοθέτης. Η ατμόσφαιρα φτιάχνεται από την κεφαλή και στη συνέχεια από τους ηθοποιούς. Ολοι μαζί είμαστε μια ομάδα που δουλεύει αρμονικά, αγαπημένα και αποτελεσματικά».

Σαφώς η επιτυχία έγκειται και στη δική σας υποκριτική προσέγγιση.

«Μα δεν υπάρχει ρόλος. Ο ρόλος στην πραγματικότητα είσαι εσύ που τον ενσαρκώνεις. Ολα ξεκινούν από εμάς. Απλώς κάθε φορά φωτίζουμε πλευρές του εαυτού μας που έχουν σχέση με το ρόλο».

Εχετε κοινά χαρακτηριστικά με τη Βούλα;

«Σίγουρα. Την περιέργεια που έχει για τη ζωή, το γεγονός ότι θέλει να μαθαίνει, να αλλάζει, το ότι ψάχνει τρόπους να ζει έντονα, ζωηρά, ευχάριστα με χαρά και ένταση. Αυτό κάνω κι εγώ. Επίσης αυτό που έχουμε κοινό είναι η αγάπη.

Η Βούλα είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει αλλά αυτός που αγαπάει πιο πολύ είναι ο Μηνάς. Οι άντρες είναι πιο μονοσήμαντοι. Αγαπούν πιο εύκολα. Η γυναίκα μπορεί να μην το λέει αλλά το δείχνει. Συνήθως εκφράζεται μέσω άλλων πραγμάτων γιατί αυτή κινεί τη ζωή.

Αυτή θα δώσει γάλα στο μωρό, μετά θα μαγειρέψει, θα φτιάξει το νοικοκυριό της. Οχι ότι και οι άντρες πια δεν προσφέρουν πράγματα στο σπίτι».

Και ο Μηνάς έχει σπάνιο χαρακτήρα. Είναι ένα πρότυπο που σπανίζει στις μέρες μας.

«Εχει ισχυρές αρχές και είναι ένας καθαρός άνθρωπος. Εχει τη Βουλίτσα που τον υποδαυλίζει για να παίζουν. Πώς θα περάσει αλλιώς η ζωή; Θα ήταν βαρετό να ζουν τόσα χρόνια μαζί. Είναι άλλο πράγμα η κρεβατομουρμούρα και άλλο η μουρμούρα της καθημερινότητας, όπου στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ερωτικό παιχνίδι. Είναι ένα ζευγάρι που έχει βρει τον τρόπο να ζει καλά και δεν είναι με το ζόρι μαζί. Από ένα σημείο και μετά έρχεται η συντροφικότητα και η αγάπη. Το γεγονός ότι ζουν μαζί είναι πιο ευχάριστο από το να ζούσαν χωριστά».

Διαβάστε ακόμα: Ο Αχιλλέας μετά το γάμο συνειδητοποιεί ότι τα έχει χάσει όλα! Τι θα δούμε στη συνέχεια του "Έλα στη θέση μου;"

Τελικά ποιοι μουρμουρίζουν περισσότερο, οι άντρες ή οι γυναίκες;

«Οι γυναίκες όταν είναι πιο νέες, οι άντρες όταν μεγαλώσουν».

Η σειρά θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν;

Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Μακάρι. Θα το θέλαμε όλοι μας. Ηδη παίζεται πέντε χρόνια και κάποια στιγμή θα τελειώσει. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως ο κόσμος που συναντώ μου λέει ότι θα συνεχίσουμε με βεβαιότητα. Η “Μουρμούρα” είναι σαν την παρέα της οικογένειας. Mε τους τηλεθεατές έχουμε γίνει οικογενειακοί φίλοι. Κάθε εβδομάδα έχουμε ραντεβού. Και στα μικρά παιδιά έχει απήχηση η σειρά κι αυτό γιατί έχει μια αθωότητα και μια παιδικότητα».

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι τραγουδάτε επαγγελματικά.

«Αυτή τη στιγμή κάνω μια παράσταση με τίτλο “Σου φυλάξαμε μια θέση” στο θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα όπου είναι one woman show και θα παίζεται μέχρι μέσα Μαΐου. Εκεί και τραγουδάω και απαγγέλλω και παίζω.

Το κύριο θέμα είναι ο έρωτας. Είμαι στη σκηνή με δύο μουσικούς και είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Κάποια ζευγάρια μου είπαν: “Απόψε ξαναερωτήκαμε ο ένας τον άλλον”. Δεν είναι τέλειο αυτό; Είναι ανεκτίμητο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταπόδοση του κόσμου. Το θέατρο δεν είναι ένας αλλά δύο.

Δεν υπάρχει χωρίς το κοινό. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη το θέατρο καθώς δεν μπορεί να ζει στην πεζή του πραγματικότητα. Θέλει να φεύγει, να ανυψώνεται. Ειδικά αυτές τις εποχές η αναγκαιότητα του θεάτρου είναι μεγάλη γιατί ο κόσμος πιέζεται από παντού. Την ψυχή αν την πιέσεις πολύ ή θα επαναστατήσει ή θα δραπετεύσει ή θα πεθάνει».