Μία τεχνική μία ιστορία. Ξεδιπλώστε το καλλιτεχνικό σας ταλέντο και δημιουργήστε αριστουργήματα που θα εντυπωσιάσουν τον παραλήπτη τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα βαφτιστήρια σας. Βάλτε στο δημιουργικό αυτό παιχνίδι και τα ίδια -πιστέψτε με θα ενθουσιαστούν- και θα σας εκπλήξουν με το ταλέντο σας. Τι είναι όμως το ντεκουπάζ; Προέρχεται από το γαλλικό ρήµα «decouper» που σηµαίνει «κόβω».

Η τέχνη αυτή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ιστορία του δείχνει πώς οι άνθρωποι χρησιµοποιούσαν κοµµάτια χαρτιού ή άλλων υλικών για να στολίσουν επιφάνειες και µέσα από εκεί να πουν µια ιστορία. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε υλικό. Ξύλο, κερί, γυαλί, μάρμαρο, πλαστικό, ύφασμα, μέταλλο... Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το ντεκουπάζ επίσης ποικίλλουν. Μπορεί να γίνει με μια απλή χαρτοπετσέτα-όπως αυτή που χρησιμοποιήσαμε στη λαμπάδα- με ριζόχαρτο, με εφημερίδα ή περιοδικό κ.ά. Συνέχεια παρακάτω...

Ας δούμε όμως βήμα βήμα πώς γίνεται αυτή η τεχνική.

Πρώτα απ' όλα καθαρίζουμε καλά μ' ένα πανί την επιφάνεια που προορίζεται για να εφαρμοστεί η τεχνική.

Βάφουμε με ακρυλικό χρώμα της αρεσκείας μας , συγκεκριμένα το κουτί της λαμπάδας.

Αφήνουμε να στεγνώσει καλά και περνάμε ακόμα ένα χέρι από άλλο χρώμα.

Αφού στεγνώσει καλά κι αυτό, μ' ένα σμυριδόπανο-σφουγγάρι τρίβουμε ελαφρά κάποια σημεία του κουτιού τόσο ώστε ν' αρχίσει να φαίνεται από κάτω το πρώτο χρώμα που είχαμε βάλει. Το αποτέλεσμα που δίνει είναι κάτι παλιό, vintage, μιας άλλης εποχής. Εξαιρετικό.

Παίρνουμε το ριζόχαρτο ή τη χαρτοπετσέτα που έχουμε επιλέξει και κόβουμε περιμετρικά το μοτίβο που έχει επάνω. Με τη βοήθεια ενός πινέλου και κόλλας ντεκουπάζ ή και ατλακόλ νερωμένη -θα τη βρείτε σε όλα τα μαγαζιά με είδη χόμπι- εφαρμόζετε το χαρτί επάνω στην επιφάνεια του κουτιού.

Στρώνουμε πρώτα καλά με τα χέρια μας το χαρτί και μετά με το πινέλο και πάντα από το κέντρο προς την άκρη περνάμε την κόλλα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τις ζάρες επάνω στο χαρτί.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στο κερί. Κόβουμε περιμετρικά το μοτίβο από το χαρτί που θέλουμε να εφαρμόσουμε επάνω στη λαμπάδα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του πινέλου και της κόλλας ντεκουπάζ τοποθετούμε επάνω στο κερί το σχέδιο και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά.

Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας με λίγη δαντέλα ή κάποια κορδέλα και η μοναδική λαμπάδα φτιαγμένη από τα χεράκια σας είναι έτοιμη... με πολλή φαντασία, αγάπη και μεράκι!

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Do It Yourself! Φτιάξτε βήμα βήμα bubble bath με ευεργετικές και χαλαρωτικές ιδιότητες! Θα τις λατρέψετε…

Do It Yourself! Φτιάξτε βήμα βήμα bubble bath με ευεργετικές και χαλαρωτικές ιδιότητες! Θα τις λατρέψετε…

Do It Yourself! Φτιάξε τα πιο όμορφα πασχαλινά αυγά με όψη… μαρμάρινης!