Από την Βίκυ Ανδρή

Mετά από έναν βαρύ χειµώνα, επιβάλλεται να υποδεχτούµε την άνοιξη όπως της αξίζει. Είναι µια εποχή που, εκτός από χρώµατα και αρώµατα, µας γεµίζει χαρά και αισιοδοξία. Φτιάξτε τα δικά σας ανοιξιάτικα στεφάνια και πειραµατιστείτε µε διάφορα υλικά και χρώµατα. Διαβάστε παρακάτω…

Ποιος είπε πως το στεφάνι πρέπει να είναι µόνο από λουλούδια; Μπορείτε να τα φτιάξετε από φελιζόλ, από µικρές ελαστικές βέργες που θα βρείτε άφθονες σε µια βόλτα σας στη φύση ή ακόµα και στην τσιµεντούπολη, γιατί αυτή την περίοδο κλαδεύουν τα δέντρα στους δρόµους.

Με απλά υλικά που πιθανότατα υπάρχουν σε κάθε σπίτι δηµιουργήστε όµορφα και πρωτότυπα στεφάνια µε µικρό κόστος και στολίστε τις πόρτες σας ή το χώρο σας. Για την ιστορία να πούµε πως το πρωτοµαγιάτικο στεφάνι αποτελούσε µια ιεροτελεστία που χάνεται στα βάθη των χρόνων αλλά που παραµένει, σύµφωνα µε τους ιστορικούς, αναλλοίωτη η ιστορία του. Συνήθιζε να κατασκευάζεται από ευλύγιστη ξύλινη βέργα και στολιζόταν µε λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων, όπως η αµυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά.

Το διακοσµούσαν µε στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, µε κρεµµύδι αλλά και σκόρδο για το µάτι. Χρησιµοποιούσαν κατά κύριο λόγο πρασινάδα και όχι λουλούδια. Στη Σέριφο, για παράδειγµα, τοποθετούσαν έξω από την πόρτα στεφάνι από κλαδιά ελιάς που το στόλιζαν µε λουλούδια και για το µάτι έβαζαν σκόρδο και τσουκνίδα.

Στην Κέρκυρα, ένα νησί που φηµίζεται για τις ξεχωριστές του παραδόσεις, το µαγιόξυλο έχει την τιµητική του. Τι είναι το µαγιόξυλο; Ενας κορµός κυπαρισσιού σκεπασµένος όλος από µαργαρίτες και πάνω-πάνω ένα στεφάνι από χλωρά κλαριά, το οποίο το περιφέρουν νέοι ντυµένοι µε κάτασπρα παντελόνια και πουκάµισα και κόκκινα µαντίλια στο λαιµό βγαίνουν στους δρόµους, τραγουδώντας τον Μάη. Ας αφήσουµε όµως τις παραδόσεις και να καταπιαστούµε µε τις χειροτεχνίες. Εµπνευστείτε από τις… εναλλακτικές μας προτάσεις και φτιάξτε το δικό σας πρωτοµαγιάτικο στεφάνι! Διαβάστε τη συνέχεια παρακάτω...Ο,τι υφάσµατα ή κουρελάκια έχετε ξεχασµένα ή πεταµένα, ξεθάψτε τα. Κόψτε τα σε µικρές ίσες λωρίδες και ξεκινήστε να τις δένετε τη µία κοντά στην άλλη γύρω από ένα στεφάνι. Το στεφάνι, που θα είναι και η βάση σας, µπορεί να είναι από κλαδιά, φελιζόλ ή µεταλλική κρεµάστρα. Διαβάστε τη συνέχεια παρακάτω...Πάρτε ένα σύρµα και δώστε του σφαιρικό σχήµα. Ενώστε τις άκρες κάνοντας δύο αυτοσχέδιους γάντζους ή στρίβοντας µεταξύ τους τις δύο άκρες τους. Με τη βοήθεια ενός περφορατέρ µε σχήµα πεταλούδας -θα το βρείτε σε είδη χόµπι και σε βιβλιοπωλεία- κόψτε πολλές χάρτινες πεταλούδες. Αλείψτε τις µ’ ένα πινέλο υγρή κόλλα για να σκληρύνουν και αφήστε τις να στεγνώσουν. Κατόπιν, µε τη βοήθεια θερµόκολλας ή λεπτού σύρµατος, δέστε περιµετρικά του στεφανιού τις πεταλούδες σας! Το αποτέλεσµα θα σας ανταµείψει! Διαβάστε τη συνέχεια παρακάτω...Τα κουκουνάρια είναι παντοτινά! Μπορεί να µας παραπέµπουν σε χειµώνα και τζάκι αλλά µετατρέπονται σε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο ανοιξιάτικο στεφάνι. Ασε που µπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε πόλη ή χωριό. Μαζέψτε λοιπόν όσα περισσότερα µπορείτε και βάψτε τα σε ανοιξιάτικα χρώµατα. Κολλήστε τα σε σχήµα στεφανιού µε θερµόκολλα και στεφανώστε την άνοιξη µ’ ένα µοναδικό και υπέροχο στεφάνι! Διαβάστε τη συνέχεια παρακάτω...Εξαιρετική κατασκευή, πρωτότυπη και διαρκεί για πάντα. Θα χρειαστείτε αρκετές µικρές γλάστρες -εξαρτάται από το µέγεθος του στεφανιού που θέλετε να φτιάξετε- σύρµα, καθώς και ένα αιχµηρό αντικείµενο ή τρυπάνι που θα ανοίξετε τρύπες στις γλάστρες ώστε να δεθούν µεταξύ τους. Πάρτε έτοιµες γλαστρούλες µε κάκτους που είναι και ανθετικοί ώστε να µη χρειάζονται συχνά πότισµα. Τρυπήστε τις γλάστρες και δέστε τις µεταξύ τους µε το σύρµα, προσέχοντας να σχηµατίζουν ένα… στεφάνι. Προαιρετικά µπορείτε να χρωµατίσετε κάποιες από τις γλάστρες σας για να δώσετε χρώµα και άποψη στην κατασκευή σας! Διαβάστε τη συνέχεια παρακάτω...Χαρτιά πολύχρωµα ή µονόχρωµα, διπλής όψης, πουά, καρό ή ό,τι άλλο βάζει ο νους σας -αρκεί να συνδυάζονται µεταξύ τους- φτιάξτε τα χωνάκια και στερεώστε τα πάνω στο στεφάνι. Ολοκληρώστε το έργο σας µε έναν διπλό φιόγκο!

Διαβάστε ακόμη στο tv-24.gr:

Μικρά μπαλκόνια… μεγάλες ιδέες!

Do it yourself! Ροδόνερο… από τα χεράκια σας!

Do It Yourself! Φτιάξε βήμα βήμα λαμπερά πασχαλινά αυγά με γκλίτερ! Η πρωτότυπη ιδέα που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου…