Το μενού της ημέρας 09/12

Ορεκτικό
Κοτόπιτα γιαννιώτικη µε χυλό

Μερίδες:
6-8
Χρόνος προετοιµασίας: 60΄
Χρόνος µαγειρέµατος: 45΄
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
• 3 κ.σ. κεφαλογραβιέρα, τριµµένη
• 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
Για τη γέµιση
• 1 κοτόπουλο (περίπου 1 κιλό), βρασµένο
• 2 κρεµµύδια ξερά, ψιλοκοµµένα
• ½ φλιτζ. τσαγ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
• 2 φλιτζ. τσαγ. κεφαλογραβιέρα, τριµµένη
• 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
• 1/3 φλιτζ. τσαγ. γάλα πλήρες αγελαδινό
• 1/3 κ.γ. µοσχοκάρυδο σε σκόνη
• 2 αυγά
• Αλάτι, πιπέρι
Για το χυλό
• ½ φλιτζ. τσαγ. ζωµό κοτόπουλου
• 3 κ.σ. σιµιγδάλι ψιλό
• 3 αυγά
Για το σερβίρισµα
• 2-3 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
Εκτέλεση
- Πλύνετε καλά το κοτόπουλο και βράστε το σε µέτρια φωτιά σε µια κατσαρόλα µε 8-9 φλιτζάνια τσαγιού αλατισµένο νερό, µέχρι να µαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώστε το ζωµό του σε ένα µπολ και αφήστε το κοτόπουλο να κρυώσει. Καθαρίστε το βρασµένο κοτόπουλο από τα κόκαλα και την πέτσα του και κόψτε το σε κοµµάτια. Ψιλοκόψτε τα κρεµµύδια και το µαϊντανό και τρίψτε την κεφαλογραβιέρα.
- Ζεστάνετε το βούτυρο σε µια µεσαία ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρά το κρεµµύδι και το κοτόπουλο, ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα. Αποσύρετε από τη φωτιά, µεταφέρετε το µείγµα σε ένα µπολ και προσθέστε την τριµµένη κεφαλογραβιέρα, το γάλα, τα αυγά, αφού τα χτυπήσετε σε ένα βαθύ πιάτο µε ένα πιρούνι, το µαϊντανό, το µοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά µε ένα κουτάλι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.
- Με ένα πινέλο αλείψτε µε λίγο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί διαµέτρου περίπου 25-30 εκ. και ύψους περίπου 3-4 εκ. (τύπου σινί) και απλώστε στη βάση του 4 φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν λίγο από το χείλος του. Βουτυρώστε τα ένα ένα και πασπαλίστε τα ανάµεσα µε την κεφαλογραβιέρα. Αδειάστε από πάνω τη γέµιση και γυρίστε τα φύλλα που εξέχουν προς τα µέσα, τσαλακώνοντάς τα και δηµιουργώντας ένα στεφάνι, το οποίο θα αφήνει ακάλυπτη τη γέµιση στο κέντρο.
- Προθερµάνετε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Ζεστάνετε το ζωµό σε µια µικρή κατσαρόλα, προσθέστε το σιµιγδάλι και ανακατέψτε µε σύρµα χειρός, µέχρι να έχετε έναν παχύρρευστο χυλό. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήστε το χυλό να κρυώσει λίγο και ενσωµατώστε τα αυγά, χτυπηµένα. Περιχύστε την πίτα µε το χυλό και ψήστε τη στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 45'. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς. Κόψτε σε τρίγωνα κοµµάτια και σερβίρετε, πασπαλίζοντας αν θέλετε µε λίγο µαϊντανό ψιλοκοµµένο.
Κυρίως
Συκωτοµπρίαµο

Μερίδες:
6
Χρόνος προετοιµασίας: 20΄
Χρόνος µαγειρέµατος: 1 ώρα
Υλικά
• 1 συκωταριά αρνίσια (περίπου 1 κιλό)
• ½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
• 3 κρεµµύδια ξερά
• 2 ντοµάτες ώριµες
• 1 φύλλο δάφνης
• 2 γαρίφαλα (µοσχοκάρφια)
• 1 κ.γ. πιπέρι κόκκινο γλυκό
• 1½ φλιτζ. τσαγ. νερό
• ½ φλιτζ. τσαγ. ρύζι Καρολίνα
• ½ κ.σ. αλάτι
• Πιπέρι µαύρο, φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση
- Πλύνετε πολύ καλά τα κρέατα και αφήστε τα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά τους.
- Πλύνετε και καθαρίστε τις πιπεριές και ξεφλουδίστε τις ντοµάτες και τα κρεµµύδια. Κόψτε τα όλα σε τετράγωνα κοµµάτια και ρίξτε τα σε ένα µπολ. Προσθέστε το σκόρδο ψιλοκοµµένο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά µε ένα κουτάλι.
- Πάρτε µια στρογγυλή πήλινη γάστρα και βάλτε στη βάση της µια στρώση κρέας. Συνεχίστε µε µια στρώση λαχανικών και κάντε εναλλάξ στρώσεις µέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
- Διαλύστε τον πελτέ ντοµάτας στο νερό και αδειάστε το στη γάστρα. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το µπαχάρι και τα φύλλα δάφνης και σκεπάστε τη γάστρα µε το καπάκι της.
- Βάλτε το σκεύος στη µεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε το κλέφτικο για 2 ώρες στους 180° C στον αέρα και στη συνέχεια για 1 ώρα στους 150° C.
- Όταν είναι έτοιµο το κλέφτικο, βγάλτε το από το φούρνο και µοιράστε το σε πιάτα, φροντίζοντας να περιέχουν και τα 3 είδη κρέατος καθώς και λαχανικά. Σερβίρετε συνοδεύοντας, αν θέλετε, µε ρύζι πιλάφι λευκό.
Ορεκτικό
Σοκολατένιες µπουκίτσες µπανάνας

Μερίδες:
16
Χρόνος προετοιµασίας: 10΄
Χρόνος αναµονής: 2 ώρες και 15΄
Υλικά
- 4-5 µπανάνες ώριµες, κοµµένες σε κοµµάτια µήκους 2,5 εκ.
- 170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο), ψιλοκοµµένη
- 30 γρ. τρούφα πολύχρωµη
Εκτέλεση
- Φτιάξτε τις µπουκίτσες. Στρώστε σε µια λαµαρίνα φούρνου αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος. Ξεφλουδίστε τις µπανάνες και κόψτε τις σε κοµµάτια µήκους 2,5 εκ. Κόψτε τα καλαµάκια για σουβλάκια στη µέση και καρφώστε ένα καλαµάκι σε κάθε κοµµάτι µπανάνας.
- Ακουµπήστε τα στη λαµαρίνα και βάλτε τα στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξουν. Κατόπιν γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση. Εφαρµόστε στο χείλος της ένα µεταλλικό µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά. Ρίξτε στο µπολ τη σοκολάτα ψιλοκοµµένη και αφήστε να λιώσει ανακατεύοντας συνεχώς µε σπάτουλα σιλικόνης. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Βγάλτε τα κοµµάτια µπανάνας από το ψυγείο και βυθίστε τα στη σοκολάτα, κρατώντας τα από τα καλαµάκια. Αµέσως πασπαλίστε τα µε πολύχρωµη τρούφα και ξανακουµπήστε τα όρθια στη λαµαρίνα. Τοποθετήστε τα ξανά στο ψυγείο για 15΄ να σκληρύνει η σοκολάτα και να κολλήσει καλά η τρούφα. Μεταφέρετε σε µια πιατέλα και σερβίρετε.