Ο καιρός εμπνέει για μία ζεστή τραχανόπιτα, αχνιστά γουμίδια και λουκουμαδάκια με φρούτα!

Ορεκτικό


Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο



Μερίδες:

8

Χρόνος προετοιµασίας: 20΄

Χρόνος µαγειρέµατος: 1 ώρα

Υλικά


  • 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για την επάλειψη


Για τη γέµιση

  • 2 φλιτζ. τσαγ. γιαούρτι πρόβειο

  • 4 αυγά

  • 1½ φλιτζ. τσαγ. νερό

  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωµένο

  • 2 φλιτζ. τσαγ. φέτα σκληρή, τριµµένη

  • 3 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Για το χυλό

  • 3 φλιτζ. τσαγ. φέτα σκληρή, τριµµένη

  • ½ φλιτζ. τσαγ. γάλα πλήρες αγελαδινό

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. πιπέρι µαύρο, φρεσκοτριµµένο


Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε µια µεγάλη κατσαρόλα µε το νερό ή το ζωµό (ό,τι επιλέξετε να χρησιµοποιήσετε) σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαµηλώστε τη φωτιά, ρίξτε τον τραχανά και αφήστε τον να βράσει για περίπου 15΄.

  2. Ανακατέψτε µε µια ξύλινη κουτάλα ανά διαστήµατα και µόλις ο τραχανάς απορροφήσει όλα τα υγρά, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τον να κρυώσει καλά.

  3. Παράλληλα τρίψτε τα τυριά και ψιλοκόψτε το δυόσµο και αδειάστε τα όλα σε ένα µπολ. Προσθέστε τον τραχανά, αφού έχει κρυώσει, µαζί µε 3 αυγά, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αλεύρι και πιπέρι.

  4. Ανακατέψτε καλά. Αν ο χυλός είναι αραιός προσθέστε λίγο αλεύρι, ενώ αν είναι σφιχτός αραιώστε µε λίγο χλιαρό νερό.

  5. Αλείψτε ένα στρογγυλό µεγάλο ταψί µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αδειάστε σε αυτό το χυλό. Χτυπήστε το 1 αυγό σε ένα µπολάκι και αλείψτε την επιφάνεια τις πίτας µε ένα πινέλο.

  6. Ψήστε στον αέρα, σε προθερµασµένο φούρνο, στους 170° C για 1 ώρα. Αφήστε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψετε και τη σερβίρετε.


Κυρίως


Γουμίδια



Μερίδες:

6
Χρόνος προετοιµασίας: 30΄
Χρόνος µαγειρέµατος: 1 ώρα

Υλικά

• 1 συκωταριά αρνίσια µικρή
• 1 κεφαλάκι αρνίσιο
• 1 κιλό κρεµµύδια ξερά, ψιλοκοµµένα
• ½ µατσάκι µαϊντανού, ψιλοκοµµένο
• ½ µατσάκι άνηθου, ψιλοκοµµένο
• 1 κ.σ. δυόσµο φρέσκο, ψιλοκοµµένο
• 1 κ.σ. µάραθο φρέσκο, ψιλοκοµµένο
• 1 κ.σ. καυκαλήθρες, ψιλοκοµµένες
• 1 κ.σ. µυρώνια, ψιλοκοµµένα
• 1 φλιτζ. τσαγ. λάπαθα, ψιλοκοµµένα
• 2 φλιτζ. τσαγ. σπανάκι, ψιλοκοµµένο
• 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
• 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
• 2 φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό
• 2 αυγά
• Χυµό από 3 λεµόνια, µέτρια
• Αλάτι, πιπέρι µαύρο, φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση


  1. Πλύνετε καλά τη συκωταριά. Βάλτε µια µεσαία κατσαρόλα µε 5-6 φλιτζάνια τσαγιού νερό σε µέτρια φωτιά να πάρει βράση και ζεµατίστε τη συκωταριά για 10΄. Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώστε τη και αφήστε τη λίγο να κρυώσει. Κατόπιν κόψτε τη σε µικρά κοµµάτια.

  2. Πλύνετε καλά το κεφαλάκι. Βράστε το για περίπου 30΄ σε µέτρια φωτιά σε µια µεσαία κατσαρόλα γεµάτη µε 5-6 φλιτζάνια τσαγιού νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά σουρώστε το κεφαλάκι και κρατήστε σε ένα µπολ το ζωµό. Οταν κρυώσει το κεφαλάκι καθαρίστε το από τα κόκαλα.

  3. Ψιλοκόψτε τα κρεµµύδια, το µαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσµο, το µάραθο, τα µυρώνια, τις καυκαλήθρες και τις σκελίδες του σκόρδου.

  4. Τοποθετήστε µια µεσαία κατσαρόλα µε µία κουταλιά της σούπας βούτυρο σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Σοτάρετε όλα τα µυρωδικά µέχρι να µαραθούν, ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα. Σβήστε τα µε το κρασί. Προσθέστε στη συνέχεια το ζωµό που έβρασε το κεφαλάκι, 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και τη συκωταριά. Καρυκεύστε µε αλάτι και πιπέρι και µαγειρέψτε για 10΄.

  5. Ρίξτε στην κατσαρόλα τα λάπαθα και το σπανάκι ψιλοκοµµένα και το καθαρισµένο κρέας από το κεφαλάκι. Μαγειρέψτε για ακόµα 10΄ µέχρι να απορροφηθεί σχεδόν ο ζωµός. Αποσύρετε από τη φωτιά.

  6. Χτυπήστε σε ένα µπολ µε σύρµα χειρός τα αυγά µε το χυµό λεµονιού, µέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε σταδιακά 10-12 κουταλιές της σούπας ζωµό από το σκεύος, ώστε να πάρουν θερµοκρασία τα αυγά, συνεχίζοντας παράλληλα το ανακάτεµα. Περιχύστε το φαγητό µε το αυγολέµονο, ανακινήστε το σκεύος να πάει παντού και αφήστε να ξεκουραστεί για 10΄. Μοιράστε σε βαθιά πιάτα και σερβίρετε.


Επιδόρπιο


Λουκουμαδάκια με φρούτα



Μερίδες:

25-30 τεµ.

Χρόνος προετοιµασίας: 15΄

Χρόνος αναµονής: 15΄

Υλικά


  • 140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του

  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 1 βανίλια σε σκόνη

  • 1 αυγό µεσαίου µεγέθους (50 γρ.)

  • 100 γρ. γιαούρτι αγελαδινό (2% λιπαρά)

  • Ξύσµα από ½

  • πορτοκάλι ακέρωτο

  • 15ml χυµό πορτοκαλιού

  • 3-4 φράουλες

  • 1 µήλο

  • 1 αχλάδι

  • 1 ακτινίδιο

  • 1 µπανάνα

  • 100ml σόδα αναψυκτικό

  • Ελαιόλαδο, για το τηγάνισµα

  • 200 γρ. µέλι


Εκτέλεση



  1. Φτιάξτε το χυλό. Σε ένα µπολ ανακατέψτε µε µια σπάτουλα σιλικόνης το αλεύρι κοσκινισµένο µε την κρυσταλλική ζάχαρη και τη βανίλια. Σε ένα άλλο µπολ χτυπήστε µε αυγοδάρτη το αυγό, το γιαούρτι, το ξύσµα και το χυµό πορτοκαλιού και τη σόδα, µέχρι να ενωθούν καλά. Στη συνέχεια οµογενοποιήστε τα δύο µείγµατα και ανακατέψτε µε µια σπάτουλα σιλικόνης, έως ότου έχετε έναν λείο χυλό. Μεταφέρετε το χυλό σε ένα καθαρό µπολ, σκεπάστε το µε διάφανη µεµβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για 15΄.

  2. Καθαρίστε και κόψτε τα φρούτα σε µικρά κυβάκια ή φτιάξτε µικρές µπαλίτσες µε ένα κουτάλι παριζιέν. Τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.

  3. Βάλτε το ελαιόλαδο στο τηγάνι σε µέτρια φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί καλά.

  4. Φτιάξτε τους λουκουµάδες. Βγάλτε το χυλό από το ψυγείο και βουτήξτε µέσα τα φρούτα. Πάρτε τα ένα-ένα µε πιρούνι (έτσι κάθε µπουκιά φρούτου θα είναι καλυµµένη µε χυλό) και ρίξτε τα στο καυτό λάδι και τηγανίστε τους λουκουµάδες περίπου 2΄ ή έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώµα. Αποσύρετέ τους µε µια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τους σε απορροφητικό χαρτί. Κατόπιν αραδιάστε τους σε µια πιατέλα, περιχύστε τους µε το µέλι και σερβίρετε.