Μη χάσετε στο νέο τεύχος Tivi Σίριαλ που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα αυτή την Πέμπτη (5/5). Με κεντρικό σύνθημα το «The sound of beauty», οι Ιταλοί διοργανωτές του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision για το 2022 εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό σόου. Εμείς μάθαμε όλα όσα συμβαίνουν στο στάδιο της προετοιμασίας, αλλά κι εκείνα που αφορούν στις αποστολές που θα πάρουν μέρος.

Από την Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Φέτος πάμε... Τορίνο. Υστερα από τη νίκη του συγκροτήματος «Maneskin» με το τραγούδι «Ζitti e buoni» στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ο μουσικός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί για τρίτη φορά στην Ιταλία, μετά τη Νάπολη το 1965 και τη Ρώμη το 1991.

Η μεγάλη γιορτή της μουσικής θα διεξαχθεί σε δύο ημιτελικούς στις 10 και 12 Μαΐου και στον μεγάλο τελικό στις 14 Μαΐου. Οικοδεσπότες και των τριών live σόου θα είναι ο παρουσιαστής Αλεσάντρο Κατελάν, η τραγουδίστρια Λάουρα Παουζίνι και ο Βρετανός-Λιβανέζος τραγουδιστής Mika, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση των Κριστιάν Μπιοντάνι και Ντούτσιο Φόρτσανο. Σαράντα χώρες θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. Η Αρμενία και το Μαυροβούνιο θα επιστρέψουν ύστερα από την απουσία τους το 2019, ενώ η Ρωσία αποβλήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Eurovision 2022 Ανδρομάχη

Η διοργάνωση θα λάβει χώρα στο Pala Alpitour, χωρητικότητας 13.300 θέσεων. Πρόκειται για μια εσωτερική αρένα πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείται ως χώρος υποδοχής για διάφορες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις, συνέδρια και αθλητικές διοργανώσεις. Η RAI και η EBU έχουν ήδη αποκαλύψει και τον σχεδιασμό της σκηνής. Η σχεδιάστρια Francesca Montinaro αποτύπωσε το «The sun within (ο ήλιος μέσα)».

Η σκηνογραφία βασίζεται στις κινήσεις και στο φως ενός κινούμενου ήλιου που έχει την ικανότητα να αναδεικνύει μια θεατρική κίνηση και περιλαμβάνει επίσης έναν καταρράκτη σε λειτουργία και μια μικρογραφία ενός ιταλικού κήπου στο green room. Το χωριό της Eurovision που θα φιλοξενηθεί στο Parco del Valentino είναι ο επίσημος χώρος για τους φαν και τους χορηγούς καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, όπου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις ερμηνείες από τους διαγωνιζόμενους και τους τοπικούς καλλιτέχνες καθώς και τη μετάδοση των ζωντανών σόου.

Η τελετή έναρξης, όπου θα στρωθεί το τιρκουάζ χαλί και οι αποστολές θα παρουσιάζονται μπροστά στον Τύπο και το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στο Palace of Venaria στις 8 Μαΐου.

Η ιταλική κυβέρνηση θα δώσει περίπου €1,5 εκατομμύριο ως μέρος του προϋπολογισμού που απαιτείται για τη φιλοξενία του διαγωνισμού, ενώ ο δήμος του Τορίνο και η τοπική κυβέρνηση του Πιεμόντ θα προσφέρουν, συνολικά, περίπου €10 εκατομμύρια.

Η ελληνική και κυπριακή συμμετοχή, τα στοιχήματα και τα φαβορί της Eurovision

Η 24χρονη ομογενής από τη Νορβηγία Αμάντα Γεωργιάδη ή Αmanda Tenfjord όπως είναι το καλλιτεχνικό της (δείτε εδώ την ερώτηση που την άφησε άφωνη) θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού, στον πρώτο ημιτελικό από τη 14η θέση με το τραγούδι «Die together».

Αμάντα Γεωργιάδη Eurovision 2022

Το φαβορί, για ευνόητους λόγους κι εφόσον καταφέρει να λάβει μέρος λόγω της εμπόλεμης κατάστασης είναι η Ουκρανία, ενώ δεύτερη στον πίνακα είναι η διοργανώτρια χώρα, η Ιταλία. Τρίτη μέχρι στιγμής είναι η Σουηδία, τέταρτο το Ηνωμένο Βασίλειο και πέμπτη η Ελλάδα.

Η Κύπρος μπαίνει στη Eurovision με την Ανδρομάχη Δημητροπούλου και το τραγούδι «Ela», το οποίο κινείται σε ethnic ρυθμούς κι έχει ελληνικό και αγγλικό στίχο. Το τραγούδι, που θα διαγωνιστεί στον δεύτερο ημιτελικό και στην 3η θέση, υπογράφει μια παγκόσμια ομάδα διακεκριμένων συνθετών υπό τον Alex Papaconstantinou που απαρτίζεται από τους Arash, Eyelar Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, Geraldo Sandell, Γιώργο Παπαδόπουλο, Robert Uhlmann, Viktor Svensson και Yll Limani.

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

Eurovision 2022: Ξανθός γαλανομάτης - Αυτός είναι ο σύντροφος της Αμάντα Γεωργιάδη

Eurovision 2022: Ό,τι πιο «κιτς» πέρασε από το Τυρκουάζ Χαλί - Από εμάς είναι NOT