Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Το μεσημέρι του Σαββάτου (17/9) πραγματοποιήθηκε η κηδεία της κορυφαίας Ειρήνης Παπά στο Χιλιομόδι Κορίνθου. Από νωρίς, φίλοι και συγγενείς είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην εκκλησία προκειμένου να πουν το τελευταίο αντίο σε μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου.

Το παρών στην κηδεία δε θα μπορούσε να μην δώσει και ο αγαπημένος ανιψιός της, Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος μάλιστα, μίλησε με μεγάλη συγκίνηση για την απώλεια της.

Τα λόγια του Μανούσου Μανουσάκη στην κηδεία της Ειρήνης Παπά

«Δεν έχει φύγει η Ειρήνη στη ψυχή μας, στο νου μας, στο έργο που έχει αφήσει. Μου είναι δύσκολο να μιλάω στον παρατατικό», είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. Από τη μεριά της, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε: «Την ευγνωμονούμε για το παράδειγμα και την έμπνευση που μας πρόσφερε. Θα ζει στη μνήμη μας ως η διεθνής πρωταγωνίστρια που έμεινε για πάντα και πάνω από όλα Ελληνίδα».

Ο Αίας Μανθόπουλος, που ήταν επίσης ανιψιός της Ειρήνης Παπά, είπε: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έρθω στην κηδεία της θείας μου. Θεωρούσα ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι θνητοί, είχε κάτι το υπερφυσικό πάνω της».

Η ζωή της Ειρήνης Παπά

Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στις 14/9 στα 96 της μετά από τη μάχη με το Αλτσχάιμερ. Η Ειρήνη Παπά γεννήθηκε σε οικογένεια δασκάλων, όπως ο παππούς της, οι γονείς της και η θεία της που την επηρέασαν στη μόρφωσή της. Η μητέρα της Ελένη Λελέκου, από το γένος Πρεβεζάνου, ήταν δασκάλα, από την οποία είχε ακούσει πολλά παραμύθια και ιστορίες.

Ανιψιός της είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μανούσος Μανουσάκης, γιός τής αδελφής της Δέσποινας. Επίσης ανιψιός της είναι και ο ηθοποιός Αίαντας Μανθόπουλος, γιος της αδελφής της Ευαγγελίας. Το 1947 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παππά (1922-2018), με τον οποίο χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε μέχρι και σήμερα το επίθετό του.

Η ίδια προτιμούσε να γράφει το επίθετο με ένα «π», δηλαδή «Παπά» (όπως στα αγγλικά «Irene Papas»). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο γάμος τους διήρκεσε από το 1943 έως το 1947

Η ίδια είχε αποκαλύψει το 2004 στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μετά τον θάνατο του Μάρλον Μπράντο, ότι υπήρξε μεταξύ τους μια μακρά και «μυστική αγάπη». Η ίδια είχε πει ότι είχαν συναντηθεί το 1954 στη Ρώμη. Όπως είπε τον εκτιμούσε πολύ, ήταν το «μεγάλο πάθος της ζωής της» και συναντήθηκαν για τελευταία φορά το 1999 στην Αθήνα.

Δείτε επίσης στο tv-24.gr:

«Ακόμα δεν την σκέπασε το χώμα...» - Το ξέσπασμα του Αίαντα Μανθόπουλου για όσα γράφονται για την Ειρήνη Παππά

«Την χάζευα με θαυμασμό» - Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Ολυμπίας Κρασαγάκη μετά τον θάνατο της Ειρήνης Παππά